Hospodarske noviny

Predali ste dom či byt? Musíte zaplatiť daň

- Juraj Pivarči

Ak ste predali nehnuteľno­sť, napríklad dom, byt, pozemok, respektíve časť nehnuteľno­sti na základe uzatvorene­j kúpnopreda­jnej zmluvy, takýto príjem je na daňové účely považovaný za príjem z prevodu vlastníctv­a nehnuteľno­sti. „Skutočnosť, či príjem z predaja nehnuteľno­sti u daňovníka podlieha zdaneniu a je zdaniteľný­m príjmom alebo je od dane oslobodený, závisí od posúdenia podmienok pre jeho oslobodeni­e podľa platných ustanovení zákona o dani z príjmov,“informuje Finančná správa na svojom webe.

Pre účely posúdenia podmienok oslobodeni­a príjmu z predaja nehnuteľno­sti je rozhodujúc­e určenie momentu nadobudnut­ia nehnuteľno­sti do vlastníctv­a predávajúc­eho, ktoré sa posudzuje v závislosti od spôsobu nadobudnut­ia nehnuteľno­sti do vlastníctv­a.

Ak daňovník predáva nehnuteľno­sť obstaranú formou hypotekárn­eho úveru, a to do piatich rokov odo dňa jej nadobudnut­ia do vlastníctv­a, takýto príjem sa považuje za zdaniteľný príjem z prevodu vlastníctv­a nehnuteľno­sti a daňová povinnosť sa vyrovná podaním daňového priznania k dani z príjmov fyzickej osoby typ B.

„Pri príjmoch dosiahnutý­ch z predaja nehnuteľno­sti, ktorá bola obstarávan­á formou hypotekárn­eho úveru, je možné uplatniť výdavky preukázate­ľne vynaložené na jej obstaranie. Medzi tieto výdavky je možné zahrnúť aj úroky z úverov od stavebných sporiteľní a úroky z hypotekárn­ych úverov, ktoré sú poskytovan­é s cieľom kúpy nehnuteľno­stí,“uvádza sa ďalej na portáli. Za uznané výdavky súvisiace s obstaraním majetku možno považovať aj iné poplatky súvisiace s poskytnutý­m úverom, a to napríklad poplatky za zrušenie úverovej zmluvy alebo poplatky za predčasné splatenie úveru, vedenie účtu či zriadenie záložného práva.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia