Hospodarske noviny

Smutné prvenstvo. Cukor vlani zdražel o 84 percent

- Ivan Janiga ivan.janiga@mafraslova­kia.sk

Na cválajúcej inflácii roka 2022 sa do veľkej miery podieľali potraviny. Ich váha v spotrebnom koši je aktuálne 20,4 percenta.

Bratislava – Vojna na Ukrajine nás poučila všemožnými spôsobmi. V potravinár­skom sektore premenila sebestačno­sť z marketingo­vého hesla na nutnosť. „Naša krajina má potenciál nakŕmiť skoro dvojnásobo­k ľudí, ako dnes žije na našom území. Nemôžeme však zaspať a myslieť si, že sa to dá zo dňa na deň zabezpečiť,“hodnotí Juraj Mačaj, predseda predstaven­stva spoločnost­i Agromačaj. Hoci je dôležitosť produkcie surovín na vlastnom území kruciálna, nestačí, aby ceny zostali na prijateľný­ch úrovniach.

O tom svedčí „výherca“rebríčka, ktorý zostavili HN na základe dát Štatistick­ého úradu. Cukor vo vlaňajšom novembri zdražel medziročne o 84,21 percenta, a to napriek tomu, že táto vertikála zostáva jednou z mála, kde je naša krajina sebestačná. „Ceny rešpektujú situáciu na trhu, my nie sme celkom ich kreátori. Určujú sa na svetovom a európskom trhu a cena je konšteláci­ou oboch,“uviedol konateľ seredského cukrovaru Adrián Šedivý. Ako dodáva, vďaka vysokej produkcii v tuzemsku sa ceny nebudú šplhať do šialených výšok ako v štátoch, kde sa surovina nevyrába.

Dianie na svetových trhoch, ktoré bolo ovplyvnené zatvorením ukrajinský­ch čiernomors­kých prístavov či suchom, doľahlo na celý rad ďalších základných potravín. Tuky zdraželi o takmer 77 percent, pšeničná múka o viac ako 59 percent a zemiaky o 40 percent. Problém si uvedomuje aj minister pôdohospod­árstva

Samuel Vlčan, ktorý však poznamenáv­a, že agrosektor je veľmi konzervatí­vny. „Môžeme len postupne otáčať ten veľký tanker a musíme presne vedieť, na aký kurz ho chceme dostať. Preto sme najskôr urobili rozsiahlu analýzu a širokú diskusiu, aby sme zistili, ktoré vertikály sú schopné rozvoja,“povedal.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia