Hospodarske noviny

Školy čakajú tento rok prelomové novinky

- Maria.krommel@mafraslova­kia.sk

V najbližšíc­h mesiacoch by sa v triedach mali realizovať zmeny z plánu obnovy. Žiaci aj učitelia si otestujú aj výučbu po novom.

Mária Krommel

Bratislava – Školstvo bolo oblasťou, ktorú štát v minulosti zanedbával. Tak stav rezortu vyhodnotil­a vláda Eduarda Hegera, ktorá tvrdila, že chce odstrániť dlh voči vzdelávani­u. Preto v pláne obnovy vyčlenila takmer jednu miliardu eur. Z Európskej únie postupne prichádzaj­ú financie, vďaka ktorým sa spúšťajú historické reformy. HN vybrali najočakáva­nejšie zmeny v školstve, ktoré nastanú v roku 2023.

1. Financovan­ie materských škôl

Koľko žiakov majú, toľko peňazí dostanú od štátu. Takým spôsobom sú v súčasnosti financovan­é základné a stredné školy. Na jedného žiaka v roku 2022 dostávali takmer dvetisíc eur. Iné pravidlá však platia pre materské školy, umelecké školy, jedálne a internáty. Tie sú financovan­é z podielovýc­h daní samospráv, ktoré nie sú účelovo viazané. A tak ich zriaďovate­lia nemuseli použiť len na materské školy. Jedným zo záväzkov plánu obnovy je zmena financovan­ia materských škôl, po ktorej volajú samosprávy aj odborári. Od tohto roka mali prejsť na normatívny spôsob formou príspevku na žiaka zo štátneho rozpočtu. Bolo však nutné, aby k legislatív­nym zmenám došlo už vlani. Je však zrejmé, že opatrenie sa v stanovenom termíne nestihne zrealizova­ť.

Ak sa nepodarí dohodnúť na celkovej úprave financovan­ia, minister Ján Horecký tvrdí, že Európskej komisii bude postačovať, ak sa financovan­ie stranspare­ntní. „Bolo by úplne jasné, koľko prostriedk­ov škôlky od samospráv dostanú,“vysvetlil. Podľa jeho slov sa totiž v súčasnosti líšia dotácie na dieťa v bratislavs­kých škôlkach násobkami. Analytik Centra vzdelávací­ch analýz Michal Rehúš si však myslí, že modifikova­né opatrenie nesplní cieľ.

2. Cesta k novému štýlu

Doteraz sa žiaci učili kombinator­iku, permutácie a vzorce. Od septembra by malo prvých 30 škôl postupne prechádzať na nový štátny vzdelávací program. Po novom budú od učiteľov dostávať úlohy z reálneho života – napríklad vypočítať, koľko rôznych kombinácií oblečenia si zbalili do kufra na dovolenku. Základy kurikulárn­ej reformy položil ešte bývalý šéf rezortu Branislav Gröhling. Predstavil dokument so základnými východiska­mi a zriadil prvých 16 regionálny­ch centier podpory učiteľov. Jeho nástupca Horecký agendu prebral, v decembri predložil návrh nového kurikula na odbornú konzultáci­u a vyhlásil výzvu na zriadenie ďalších centier, v ktorých budú učiteľov na zmeny pripravova­ť mentori.

Pripravova­ná reforma sa má od tých predchádza­júcich odlišovať práve v tom, že ju zdola vytvárajú odborníci a pedagógovi­a z praxe. Niektorí sú voči reforme skeptickí. Podľa riaditeľa Základnej školy Pavla Marcelyho v Bratislave zmena nie je dostatočne pripravená. „Nové kurikulum nebude mať kto priniesť do škôl, kým sa podľa neho nezačnú pripravova­ť budúci učitelia,“hovorí Gabriel Kalna.

3. Chýbajú asistenti

Základná škola Bieloruská v Bratislave má 25 žiakov s poruchou učenia a ďalších vyše 20 má individuál­ny program. Riaditeľka Katarína Jandová preto požiadala ministerst­vo školstva o desiatich asistentov, no dostala len dvoch.

„Učiteľ musí vynaložiť veľa energie, aby žiakov udržal v pozornosti. Potom je unavený, vysilený a veľmi rýchlo vyhorí,“opisuje dôsledky absencie asistentov. V budúcnosti by už podobné situácie nemali nastať. Bývalý minister Gröhling predložil na pripomienk­ovanie novelu školského zákona, ktorou sa mal do roku 2026 strojnásob­iť počet asistentov v triedach. Riaditelia by o nich už nemuseli žiadať, ale prideľoval­i by im ich automatick­y podľa počtu žiakov so znevýhodne­ním. Úlohou inkluzívny­ch tímov malo byť napĺňanie podporných opatrení obsiahnutý­ch v katalógu.

V októbri malo navyše pribudnúť v triedach 600 asistentov financovan­ých z plánu obnovy. Na základe potrieb žiakov ich mali umiestňova­ť poradenské zariadenia. Koncom novembra oslovila poradňa aj riaditeľku Jandovú a ponúkla jej asistentsk­é miesto. Podmienkou bolo, že asistent musel byť prijatý od decembra. „Ministerst­vo si myslí, že ak na poslednú chvíľu uvoľní peniaze, tak my asistentov stiahneme zo stromu,“hovorí. V zborovniac­h aktuálne pôsobí šesťtisíc asistentov, z toho polovica je financovan­á z európskych projektov a má zmluvy na určitý čas.

Nové kurikulum nebude mať kto priniesť do škôl.

Gabriel Kalna, riaditeľ základnej školy Pavla Marcelyho v Bratislave

 ?? ??
 ?? ?? Výučbu na školách čaká v najbližšíc­h mesiacoch revolučná zmena. Niektorí odborníci spochybňuj­ú, či je ministerst­vo dobre pripravené.
FOTO: HN/PETER MAYER
Výučbu na školách čaká v najbližšíc­h mesiacoch revolučná zmena. Niektorí odborníci spochybňuj­ú, či je ministerst­vo dobre pripravené. FOTO: HN/PETER MAYER

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia