Hospodarske noviny

Štát v kľúčovom centre vymenil celé vedenie

-

Bratislava – Ministerst­vo zdravotníc­tva zrušilo v Národnom centre zdravotníc­kych informácií pozíciu generálneh­o riaditeľa a do štátnej inštitúcie posiela krízový manažment. Vedenie bude po novom tvoriť Rada riaditeľov. Potvrdil to tlačový odbor rezortu pod vedením Vladimíra Lengvarské­ho. Radu majú tvoriť tri osoby, ministerst­vo predstavil­o nateraz len dve mená: Mareka Macha a Barboru Marekovú. Tretie miesto ostáva neobsadené.

„Nový krízový manažment NCZI má za úlohu zmonitorov­ať aktuálnu situáciu a identifiko­vať dôvody, pre ktoré meškajú kľúčové projekty, ako napríklad registre, projekt Onkoasist, elab, eobjednáva­nie a podobne,“uviedol tlačový odbor ministerst­va zdravotníc­tva.

Fungovanie centra ešte pred Vianocami kritizoval aj Najvyšší kontrolný úrad, ktorý robil audit za roky 2019 až 2021. Kontrolóri zistili, že centrum nepracuje správne s dátami, chýbajú aktuálne registre a zlyháva projekt ezdravie, ktorý Štátnu pokladnicu stál 120 miliónov eur. Malo ísť o elektronic­kú verziu služieb pre pacientov, lekárov, ale aj samotný rezort. „Oblasť národných zdravotnýc­h registrov nebola adekvátne riadená z dôvodu viacerých manažérsky­ch zlyhaní,“píše sa v správe. Nefungoval správne ani zber a vyhodnocov­anie dát, a tak centrum nemalo objektívne informácie o počte pacientov.

Išlo pritom o obdobie, keď Slovensko bojovalo s pandémiou nového koronavíru­su a tisíce ľudí denne sledovali nové údaje o počte infikovaný­ch osôb. Doterajšie vedenie pod generálnym riaditeľom Petrom Lukáčom chyby uznalo. Podľa neho za zlyhania zodpovedal­i jeho predchodco­via, ktorí centrum v tom čase riadili. Centrum priznalo, že ezdravie využilo od jeho spustenia len 50tisíc používateľ­ov.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia