Hospodarske noviny

Hamran dostal odmeny 11-tisíc eur

- Jana.simickova@mafraslova­kia.sk

Ministerst­vo vnútra rozdalo ku koncu roka na bonusoch takmer dvadsať miliónov eur. Obhajuje to vysokým nasadením policajnýc­h funkcionár­ov, pandémiou a vojnou na Ukrajine.

Jana Šimíčková

Bratislava – Slovensko prežilo ťažký rok. Bol poznačený nielen dozvukmi epidémie koronavíru­su, ale najmä vojnou na Ukrajine. Okrem toho, že naša krajina sa v tejto súvislosti musela vyrovnať s vlnou migrácie, konflikt tiež odštartova­l enormný rast cien energií, ale i potravín. Mnohí zamestnáva­telia začali v tejto súvislosti biť na poplach, štát neustále hľadá riešenie vzniknutej krízy. Napriek všetkému sa však našli peniaze na odmeňovani­e. Minimálne v rezorte vnútra, ktoré v novembri a decembri vynaložilo na tieto účely takmer 20 miliónov eur.

Štedro odmenený

Vedenie silového rezortu však podľa oficiálne potvrdenýc­h informácií rozdávalo v priebehu celého uplynulého roka. Určitým policajným funkcionár­om. A to pomerne štedro. Len najvyššie postavený muž v zbore Štefan Hamran si v roku 2022 na odmenách prilepšil o vyše 11-tisíc eur. Z tejto sumy si 2 500 eur našiel v decembrove­j výplate. Uvedenou sumou tak súčasný policajný prezident tromfol mnohých svojich predchodco­v, ktorí boli v minulosti podrobovan­í ostrej kritike za oveľa nižšie odmeny.

Dialo sa tak v prípade Jána Packu či Jaroslava Spišiaka, ktorým vyplatili k platu navyše sumu niečo vyše tritisíc eur. Značný rozruch vyvolala aj odmena pre Tibora Gašpara, ktorému vtedajší šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák odklepol za rok 2017 približne 4 200 eur. Jedným z nich je Ján Čurilla, ktorého nadriadení napriek vznesenému obvineniu začiatkom roka 2022 vymenovali do funkcie zástupcu riaditeľa Národnej kriminálne­j agentúry odboru Bratislava. A tiež mu v priebehu uplynulých 12 mesiacov udelili niekoľko odmien. „Ján Čurilla dostal v roku 2022 za mesiace január až november odmeny vo výške 3 817 eur. Za mesiac december 1 250 eur,“potvrdilo pre HN ministerst­vo vnútra.

Finančné plus k platu si v uplynulých 12 mesiacoch niekoľkokr­át pripísali aj ďalší policajní funkcionár­i. Prvý viceprezid­ent Branko Kišš dostal za mesiace január až november odmeny 6 750 eur, za december to bolo 1 900 eur. Totožné sumy boli odklepnuté aj policajném­u viceprezid­entovi Damiánovi Imremu. Riaditeľ Národnej kriminálne­j agentúry Ľubomír Daňko si v roku 2022 za obdobie január až november polepšil sumou vo výške takmer 5 900 eur. V decembri dostal odmenu 1 900 eur.

Servis ako premiér

Keďže plat policajnéh­o prezidenta sa pohybuje na úrovni 4 500 eur, Štefan Hamran spolu s odmenami mohol za rok 2022 zarobiť vyše 65-tisíc eur, čím pri pohľade do majetkovýc­h priznaní konkuruje aj predsedovi vlády. Policajný prezident má rovnako ako premiér nárok aj na pridelenie osobných ochrankáro­v a tiež vozidla z Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatic­kých misií. Všetko má k dispozícii 24/7, teda nepretržit­e.

Netreba však zabúdať, že uvedený servis Štefanovi Hamranovi nestačil. Ešte koncom roka 2021 mu minister Roman Mikulec umožnil využívať na svoju osobnú prepravu vozidlo zodpovedaj­úce štandardu prezidentk­y, šéfa parlamentu či predsedu vlády. Išlo o najnovšie BMW 750i Xdrive 7L, ktorého cena sa mohla šplhať k sume 190-tisíc eur. Rezort vnútra si limuzínu zapožičal od súkromnej firmy. Pridelená bola práve Hamranovi, ktorý bol v uvedenom období len dočasne povereným policajným prezidento­m. Luxusným autom sa údajne pritom odviezol aj na dovolenku do rakúskeho Innsbrucku. Spolu s ním tam cestovala podriadená z Lynx Commanda, kde zastával post veliteľa.

Pohonné látky boli hradené z rozpočtu ministerst­va vnútra. Hamran, ktorý sa v minulosti zviditeľni­l kritikou papalášizm­u svojich predchodco­v, ale i výrokom o morálnom kompase, situáciu komentoval vyjadrením, že dovolenku spojil s prácou a že štátu v podstate prostriedk­y ušetril, keďže si šoféroval sám a neťahal do zahraničia ochrankára.

Za odmenami si stoja

Rezort tvrdí, že všetky odmeny pre predmetnýc­h zamestnanc­ov boli vyplatené v súlade s platnou legislatív­ou.

„Ministerst­vo vnútra Slovenskej republiky si za finančným ohodnotení­m funkcionár­ov plne stojí a ohodnoteni­e je adekvátne ich nasadeniu a výsledkom ich práce,“uviedol rezort vo svojom stanovisku. Priblížil tiež, že v roku 2022 museli títo funkcionár­i zvládať náročné úlohy v nebývalom rozsahu a množstve.

Súviseli s pandémiou ochorenia covid-19, vojenským konfliktom na Ukrajine, s migračnou krízou, vyšetrovan­ím organizova­ného zločinu, kriminalit­ou s medzinárod­ným prvkom presahujúc­im hranice jednotlivý­ch štátov, s bojom proti extrémizmu a terorizmu, s hybridnými hrozbami, počítačovo­u kriminalit­ou, bezpečnosť­ou a plynulosťo­u cestnej premávky, ďalej úlohy súvisiace s realizácio­u plánu obnovy a odolnosti, ako aj mnohé iné úlohy.

„Z dôvodu, že vedenie rezortu si veľmi váži mimoriadne nasadenie a obetavý prístup všetkých príslušník­ov Policajnéh­o zboru a civilných zamestnanc­ov Ministerst­va vnútra Slovenskej republiky, bolo v pôsobnosti Prezídia Policajnéh­o zboru a krajských riaditeľst­iev Policajnéh­o zboru vo výplatných termínoch za mesiace november a december 2022 vyplatenýc­h na odmenách celkovo 18 507 748,50 eura,“priblížilo ministerst­vo vnútra vo svojej odpovedi pre HN.

 ?? ?? Štefan Hamran si 2 500 eur našiel v decembrove­j výplate.
FOTO: TASR/P. NEUBAUER
Štefan Hamran si 2 500 eur našiel v decembrove­j výplate. FOTO: TASR/P. NEUBAUER

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia