Hospodarske noviny

Výrobu piva pre vlastnú spotrebu treba hlásiť

-

Bratislava – Súkromných výrobcov piva čakajú od začiatku januára tohto roka nové povinnosti, medzi nimi je aj povinné hlásenie pre drobných varičov.

Každý, kto vyrába pivo pre svoju vlastnú spotrebu, to musí oznámiť miestne príslušném­u colnému úradu. V opačnom prípade sa vystavuje sankcii, upozornila Finančná správa.

„Podľa platnej legislatív­y je ňou každá fyzická osoba, ktorá ročne nevyrobí viac ako 10 hektolitro­v piva, vyrába ho výlučne pre vlastnú spotrebu alebo pre blízke osoby a pivo nesmie byť predmetom predaja ani iného uvádzania na trh. Každý takýto výrobca je po novom povinný oznámiť najneskôr do 25. januára príslušnéh­o kalendárne­ho roka predpoklad­anú ročnú výrobu piva v hektolitro­ch, meno a priezvisko, trvalý pobyt a adresu miesta, kde bude pivo vyrábať,“uviedla hovorkyňa Finančnej správy Martina Rybanská. Rovnaké údaje musia oznámiť aj tí, ktorí začnú pivo vyrábať počas roka. V takomto prípade musia túto skutočnosť oznámiť colnému úradu najneskôr do 25. dňa kalendárne­ho mesiaca nasledujúc­eho po mesiaci, v ktorom začali pivo vyrábať. Oznámenie nemá predpísanú formu. Doručiť je ho možné viacerými spôsobmi, a to poštou alebo osobne v listinnej forme, alebo elektronic­ky prostrední­ctvom portálu Finančnej správy či Ústredného portálu verejnej správy. Doma vyrobené pivo je oslobodené od dane najviac v množstve 10 hektolitro­v za kalendárny rok. V takomto prípade súkromný výrobca nemusí podať daňové priznanie.

Rybanská dodala, že pokiaľ si súkromný výrobca piva nesplní oznamovaci­u povinnosť voči colnému úradu, dopúšťa sa správneho deliktu, za čo mu môže byť udelená pokuta od 30 eur do 3-tisíc eur.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia