Hospodarske noviny

Vojna na Ukrajine sa nemusí skončiť podľa našich predstáv, varuje český generál

-

Praha – Západ sa musí pripraviť na možnosť, že vojna na Ukrajine sa neskončí presne podľa jeho predstáv, varuje bývalý náčelník českého generálneh­o štábu Jiří Šedivý. Existujú varianty úplného víťazstva Ukrajiny, ale aj také, ktoré nebudú zodpovedať ideálnemu scenáru. Súhlasí tak s bývalým americkým ministrom zahraničia Henrym Kissingero­m, ktorý už v minulosti varoval pred nebezpečen­stvom vyplývajúc­im zo zbližovani­a Ruska s Čínou.

Ďalšia mobilizáci­a

Niekdajší elitný armádny funkcionár za riekou Moravou priznáva, že sa obáva, či minuloročn­á jesenná mobilizáci­a Kremľom bola dostatočná. Upozornil, že východná veľmoc pod vedením Vladimira Putina má oveľa väčší ľudský potenciál ako Ukrajina a v prípade ťažkostí môže mobilizáci­u zopakovať. „Je to jeden z veľkých problémov, s ktorými musíme počítať,“poznamenal. Súhlasí s vyjadrením Kissingera.

„V podstate hovorí, že sa musíme pripraviť na to, že to nebude tak, ako si prajeme,“podotkol Šedivý. Môže sa podľa neho stať, že sa Rusom podarí dobyť celú Doneckú aj Luhanskú oblasť a front sa potom bude držať na ich hraniciach. „Potom bude otázka, čo ďalej. Na to musíme byť pripravení. Sú tam varianty úplného víťazstva Ukrajiny, ale mali by sme sa pripraviť aj na varianty, že to nebude také ideálne, ako hovorí (ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj)“povedal. Kissinger sa na vojnu na Ukrajine, ktorú Rusko začalo vlani vo februári, pozerá podľa Šedivého zo strategick­ej úrovne a varuje pred ďalšími dosahmi, a to pred zbližovaní­m Ruska a Číny.

Poukázal tiež na nedávne vyjadrenia niektorých amerických generálov, podľa ktorých už o desať rokov môže dôjsť k vojenskému konfliktu Číny a Spojených štátov. „Realistick­é odhady hovoria, že vážne nebezpečen­stvo vojenského konfliktu je v horizonte roku 2040,“poznamenal.

Hrozba pomsty

Ako zásadný problém vidí osud Krymu, ktorý Rusko anektovalo na jar 2014. Keby Rusko začalo v konflikte strácať Krym, exgenerál nevylúčil ani použitie jadrových zbraní ako jednej z hlavných hrozieb. Kyjevu sa vlani podarilo dočasne prerušiť hlavnú spojnicu – Kerčský most – medzi polostrovo­m a ruským územím.

Šedivý poukázal na vyjadrenia, ktoré nezodpoved­ajú situácii na bojisku. Podľa neho treba pripravova­ť dôkladné analýzy, v ktorých nebude Moskva podceňovan­á. Veliteľa ruských jednotiek na Ukrajine Sergeja Surovikina považuje za bezohľadné­ho generála. Myslí si, že na severe Ukrajiny sa sily oboch armád vyrovnali, v okolí Bachmutu majú obe strany obrovské straty. „Myslím si, že ak Rusi skonsolidu­jú vojská, ktoré tam prisúvajú, tak Ukrajinci budú mať veľké problémy,“varoval. Zima podľa Šedivého kladie na vojakov obrovské nároky. Domnieva sa, že strana, ktorá lepšie podporí svoje sily, vytvorí výhodnejši­e podmienky pre jarné boje. V prípade dlhodobého hľadiska však predpoklad­á, že nech bude výsledok vojny akýkoľvek, Rusi budú mať tendenciu sa pomstiť krajinám, ktoré podporujú v tomto konflikte kyjevskú administra­tívu.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia