Hospodarske noviny

Strany čaká rok plný konfliktov

- Nina.janesikova@mafraslova­kia.sk

Dočasne poverená vláda pod vedením Eduarda Hegera sa chce zachrániť. Najpravdep­odobnejším scenárom sú však predčasné voľby.

Nina Janešíková

Bratislava – Do nového roka vstupuje Slovensko hneď s niekoľkými výzvami. Už v januári by sa malo rozhodnúť o politickej budúcnosti po nedávnom páde vlády Eduarda Hegera, očakávajú sa posledné pokusy o rekonštruk­ciu kabinetu, ale aj dohoda o predčasnýc­h voľbách. Slováci už o necelý mesiac môžu pristúpiť k urnám a vyjadriť svoj názor v referende. Zaujímavé bude aj dianie na straníckej scéne, pomaly sa rozbehne i bitka o Prezidents­ký palác. HN pripravili prehľad najočakáva­nejších politickýc­h udalostí na rok 2023.

Pokusy o záchranu

Už v prvých dňoch či týždňoch nového roka sa predpoklad­ajú posledné snahy Eduarda Hegera o záchranu vlády. Dočasne poverený premiér po páde kabinetu avizoval, že chce nájsť novú parlamentn­ú väčšinu, ktorá by podporoval­a jeho obmenenú zostavu. K takýmto úvahám ho mal priviesť predseda SAS Richard Sulík, ktorý mu núkal podporu jeho 20 poslancov. Spolu s OĽANO, so Sme rodina a Za ľudí by tak mohol opäť získať dôveru a dokončiť celé volebné obdobie. Liberáli však neskôr cúvli. „Ja som mu to síce navrhol, bavme sa, ale potom som mu o dva či tri dni povedal, nech to považuje za bezpredmet­né, pretože v našom klube sú rôznorodé názory,“vysvetlil pozadie debát s Hegerom Sulík. Zároveň však tvrdil, že aj táto možnosť je stále v hre. Z nápadu rekonštruk­cie však nie je nadšené ani hnutie Sme rodina. Jeho predseda Boris Kollár je ochotný nový kabinet podporovať len v prípade, ak vznikne dohoda na predčasnýc­h voľbách.

Neúspešné referendum?

Veľká nádej na úspech sa nečrtá ani v prípade referenda, ktoré sa bude konať už o tri týždne. Slováci sa v ňom budú môcť vyjadriť k otázke: Súhlasíte s tým, že predčasné skončenie volebného obdobia Národnej rady je možné uskutočniť referendom alebo uznesením Národnej rady? Plebiscit, ktorý bude stáť zhruba desať miliónov eur, vyvolala opozícia na čele so Smerom a aj jeho líder Robert Fico sa po ohlásení stanovenéh­o termínu vyjadril, že neočakáva úspech. „Určite volala šéfovi hydrometeo­rologickéh­o ústavu, či bude alebo nebude sedem metrov snehu vtedy na Slovensku,“povedal Fico o prezidentk­e Zuzane Čaputovej. Tá vysvetlila, že termín vybrala vzhľadom na zákonné lehoty a novú legislatív­u, ktorá umožňuje hlasovanie zo zahraničia. Na to, aby bol výsledok referenda platný, musí k urnám prísť viac ako polovica všetkých oprávnenýc­h voličov, čo sa v histórii Slovenska podarilo iba raz. Takú účasť nemali ani posledné spojené komunálne a župné voľby.

Skončia skôr

Referendu sa dalo vyhnúť, ak by poslanci včas schválili novelu Ústavy, ktorá by ukotvila možnosť skrátiť volebné obdobie. To sa však už nestane, keďže parlament prvýkrát v novom roku zasadne až po konaní ľudového hlasovania. Stále je však možné, že takúto legislatív­u napokon prijme. Na programe schôdze by totiž mohlo byť aj hlasovanie o novele, ktorú už poslanci prerokoval­i, a rovnako ako referendov­á otázka, aj táto úprava dáva možnosť ukončiť volebné obdobie plebiscito­m alebo uznesením. Na jej schválenie je potrebných 90 hlasov, ktoré sa v parlamente zatiaľ črtajú len veľmi ťažko, keďže túto možnosť nechce podporiť OĽANO ani SAS. Ide pritom len o zákonnú možnosť na vyvolanie predčasnýc­h volieb a samotná novela by ešte neznamenal­a koniec tohto volebného obdobia. To by si museli poslanci, opäť zrejme 90 hlasmi, schváliť zvlášť. Na prijatie tohto zákona však apelovala už aj prezidentk­a.

Predčasné voľby

Novela Ústavy by tak otvorila cestu k predčasným voľbám, ktoré sa zdajú ako najpravdep­odobnejší scenár. Volá po nich opozícia aj koaličné hnutie Sme rodina, vyzvala na ne i Zuzana Čaputová. Politickým špičkám dala dokonca deadline na dohodu. Ak do konca januára nenájdu riešenie, vytvorí úradnícku vládu. Táto alternatív­a je pritom prijateľná len pre málokoho, a preto vyzerá dohoda na predčasnýc­h voľbách reálnejšie. Skloňujú sa pritom dva termíny, a to máj, respektíve jún alebo september. Opozícia aj hlava štátu apelujú na čo najskorší dátum, do rozhodovan­ia však môže vstupovať aj fakt, že v prípade konania v prvej polovici roka by strany prišli o časť príspevku zo štátneho rozpočtu za výsledok v minulých voľbách. Predčasné voľby očakáva aj sociológ Michal Vašečka. „Neviem si predstaviť, že by sa to natiahlo až do roku 2024. Keby aj, Slovensko zažije veľmi nepríjemný, nervózny rok,“predpovedá. Kampaň bude podľa neho veľmi nepredvída­teľná, lebo nie je jasné, čo bude nosnou témou. „Pre niekoho je to zabránenie návratu mafie, pre iných to je skúsiť vytvoriť vládu, ktorá bude konečne kompetentn­á, pre ďalších to je zamedzenie s konzerva tí v ň ovani a politiky alebo, naopak, zabránenie liberálom, aby ju ovládli,“hovorí s tým, že kampaň bude veľmi nepríjemná. „Podľa mňa Slovensko zažije zvláštne voľby plné znechuteni­a a únavy, to nikdy nie je dobré,“uvádza s tým, že teoreticky to môže viesť aj k veľmi nízkej účasti, pretože v tomto nastavení bude veľmi ťažké prebudiť nevoličov.

Vzniknú nové strany

S ambíciou získať si ľudí, ktorí nechcú ísť voliť, zrejme vstúpia v roku 2023 na scénu nové politické strany. Formovanie subjektu avizovali europoslan­kyňa Lucia Ďuriš Nicholsono­vá aj expremiér Mikuláš Dzurinda. Ďuriš Nicholsono­vá svoj zámer prvýkrát verejne potvrdila v rozhovore v Hospodársk­ych novinách. To, či jej strana naozaj vznikne, má rozhodnúť prieskum, ktorý robia. Ak im vyjde potenciál aspoň dvojcifern­ého výsledku, subjekt založia. Podľa informácií HN bolo ambíciou europoslan­kyne budovať stranu takpovedia­c na zelenej lúke, generál Pavol Macko, ktorý šéfuje strane ODS, jej však údajne ponúkol svoju stranu, ktorá by tak mohla vytvoriť právny základ.

Podobným smerom sa vydal aj expremiér Dzurinda, ktorý si na vytvorenie novej platformy vybral malú stranu Spolu pod vedením poslanca Miroslava Kollára. Koho všetkého chce integrovať, zatiaľ neprezradi­l. Garantoval však, že on lídrom nebude.

Okrem toho je tu aj Občianska a demokratic­ká platforma, ktorá sa rozhodla osamostatn­iť od poslanecké­ho klubu OĽANO. Zoskupenie vedie minister životného prostredia a člen predsedníc­tva hnutia OĽANO Ján Budaj. Má však aj vlastný subjekt s názvom Zmena zdola. Jednotlivé strany však zatiaľ samy osebe nevykazujú veľký potenciál a pre úspech vo voľbách bude zrejme nevyhnutné spojenie do jednej politickej únie.

Boj o palác

Postupne sa má rozbehnúť kampaň pred prezidents­kými voľbami. Súčasná hlava štátu Zuzana Čaputová čelí otázkam, či bude svoju funkciu obhajovať. Doteraz to však nevylúčila ani nepotvrdil­a, definitívn­e sa vyjadrí práve v priebehu nasledujúc­eho roka. „Snažím sa vnímať pozorne moju rolu, moju schopnosť pomôcť situácii na Slovensku a v závislosti od toho budem zvažovať rozhodnuti­e, či to dáva zmysel aj mne a či dáva moja služba zmysel aj Slovensku,“uviedla pred mesiacom pre RTVS. Prezidents­ké voľby sa budú konať na jar 2024, kandidatúr­u tak v nadchádzaj­úcom roku zrejme oznámia viaceré osobnosti a rozbehne sa bitka o palác. Verejne sa špekuluje najmä o generálnom prokurátor­ovi Marošovi Žilinkovi, no na scénu by mohol opäť vstúpiť aj vedec Robert Mistrík.

Ten sa o funkciu uchádzal aj pred štyrmi rokmi, napokon sa však vzdal práve v prospech Čaputovej. Teraz súčasnú hlavu štátu aj kritizuje a kandidatúr­u nateraz nevylúčil.

Slovensko zažije

zvláštne voľby plné znechuteni­a a únavy, to nikdy

nie je dobré.

Michal Vašečka,

sociológ

 ?? ?? Líder Smeru Robert Fico (vľavo) očakáva návrat k moci, strana Richarda Sulíka SAS sa v posledných prieskumoc­h prepadáva.
FOTO: TASR/J. NOVÁK
Líder Smeru Robert Fico (vľavo) očakáva návrat k moci, strana Richarda Sulíka SAS sa v posledných prieskumoc­h prepadáva. FOTO: TASR/J. NOVÁK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia