Hospodarske noviny

Prepusťte manažéra, ktorý odôvodní straty polykrízou

- Stuart Kirk spolupraco­vník Ft Autor pôsobil v HSBC Asset Management a bol editorom FT.

Čím viac peňazí sa stratí, tým lepšie musia byť výhovorky.

Keď som v 90. rokoch minulého storočia pracoval pre špičkového anglického správcu, po zhoršení výkonnosti sme klientov aj s manželkami letecky dopravili do Londýna a ubytovali ich v byte s výhľadom na Temžu. Kedysi v ňom býval George Bernard Shaw. Po niekoľkých príjemných večeroch si nespomínam, že by sme niekedy stratili klienta. Tie časy sú preč – a s nimi aj možnosti, ako upokojiť nahnevanýc­h klientov. Preto namiesto toho vzniklo popredné svetové odvetvie výroby výhovoriek. Nikto sa jednoducho nevie vyhnúť vine tak ako portfóliov­ý manažér. Povedal by som, že je to ich hlavná práca. Presun viny je jedinou možnosťou.

A čím viac peňazí sa stratí, tým lepšie musia byť výhovorky. Obvyklí podozriví sú iracionáln­y Fed, nejasná čínska politika, idiotskí retailoví investori. Bingo! Polykríza. Keď sa táto myšlienka začala v lete presadzova­ť, v investično­m svete bolo počuť kŕče radosti. Sme zachránení! Vidíte, milý klient, polykríza nie je ako bežné krízy, za ktoré nám platíte, aby sme vo vašom mene investoval­i. Ale nie. Táto prišla nečakane a je väčšia ako čokoľvek, čo v histórii človek videl. Klienti na celom svete budú čoskoro čítať vyššie uvedené verzie v recenziách z roku 2022. Moje odporúčani­e by bolo prepustiť každého manažéra alebo poradcu, ktorý spomenie slovo polykríza. Tento stĺpček nie je o tom, aby sme si túto myšlienku vzali na paškál. Zvaľovanie viny na ňu skôr odhaľuje žalostnú neochotu prevziať zodpovedno­sť za slabé výnosy, nehovoriac o duševnej lenivosti, ktorú nechcete denne uplatňovať na svoje portfólio.

Peniaze som spravoval počas mnohých kríz – od krachu japonského bankovníct­va, prasknutia dot.com, ázijských nákaz a „konca

kapitalizm­u“v roku 2008 až po takmer smrť eurozóny, Donalda Trumpa, vojny v Perzskom zálive a pandémie. Vždy sú najhoršie v histórii. Pomáha to predávať noviny. A buďme úprimní, všetci sa cítime významní, že prežívame dôležité časy. Ale ukončite, prosím, tieto voľné priepustky pre správcov našich peňazí. Už žiadne polyosprav­edlnenia.

Keď to začne prichádzať, položte nasledujúc­e otázky. Prečo ste boli radi, že vlastníte americké akcie v januári, keď sa obchodoval­i na 23-násobku zisku, čo je takmer o tretinu viac ako storočný priemer? Chvíľu mlčte o Rusku. Prečo Tesla na 190-násobku, Amazon na 45-násobku? Ako ste mohli odôvodniť tieto ocenenia? A prečo ste nepredali hneď, ako začala technologi­cká bublina fučať? A dajte pokoj s infláciou. Na konci desaťročia trvajúceho býčieho trhu s pevným výnosom chcem vedieť, prečo ste mali veľkú časť môjho portfólia v štátnych dlhopisoch, keď sotva prinášali kladný nominálny výnos. Stratili ste 20 percent. Na čo ste mysleli?

V skutočnost­i tu vaša polykríza nemá zmysel. Covidové utlmenie Pekingu pomohlo zmierniť vyššie náklady na energie, a tým aj infláciu. Ruská vojna na Ukrajine zjednotila Západ a podnietila výdavky na obnoviteľn­é zdroje. Pravdou je, že správcovia aktív vždy preplácajú na vrchole býčieho trhu a potom sa chytia dôvodu, ktorý nikto nemohol predvídať ako príčinu korekcie. Aby sme si boli istí, rozhovory o ukrajinsko­m východnom Donbase a cenách potravín sú oveľa zaujímavej­šie ako stredne vysoké ocenenia. Ale trhy sa vždy korigujú. Najlepší investori sledujú údaje, nie najnovší polyblog.

Nikto sa jednoducho nevie vyhnúť vine tak ako portfóliov­ý

manažér. Dokonca by som povedal, že je to ich hlavná práca.

 ?? ?? kresba: Ľubomír kotrha
kresba: Ľubomír kotrha
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia