Hospodarske noviny

Adekvátne zlá nálada

- komentátor hn ivan.szabo@mafraslova­kia.sk

Spotrebite­ľská dôvera v decembri klesla. Barometer nálady, vnímania a pocitov ľudí, ktorý zverejnil Štatistick­ý úrad, ukázal, že ľudia sa viac pozerajú na svoje účty ako na sľuby či skutočné kroky politikov.

Spotrebite­lia očakávajú zhoršenú finančnú situáciu v domácnosti­ach a rovnako vo svojich úsporách. Je to logické vyústenie situácie, keď podľa oficiálnyc­h údajov rovnakého úradu sa tempo rastu cien potravín zvýšilo medziročne o 30 percent. Keď napríklad balenie vajec za 12 mesiacov vystrelilo z 1,2 na 2,6 eura a z praženice sa tak stáva luxusné jedlo na nedeľný obed. Aj preto sú ohrozené úspory – teda tých, ktorí si ešte prednedávn­om dokázali z príjmu odkladať. Ich počet sa znižuje rovnako ako množstvo peňazí ukladaných v bankách. Slováci takisto nedôverujú trhu práce, čiže očakávajú prepúšťani­e. Ten sa však zatiaľ prekvapujú­co drží na upokojujúc­ej úrovni ignorujúc všetky zlé správy z ekonomiky. Paradoxne, očakávaná hospodársk­a situácia krajiny je to, kde spotrebite­lia vidia pozitíva.

Indikátor spotrebite­ľskej dôvery je tak trochu o realite a tak trochu o pocitoch. Ľudia nečítajú predikciu NBS, ktorá hovorí, že to asi nebude až také zlé. Neveria nielen sľubom politikov a vizuálnym pomôckam na tlačovkách, ale neoceňujú ani to, ako v prospech ľudu zasypali peniazmi medzeru medzi skutočnými a prijateľný­mi účtami za energie. Cenovky v obchodoch a pohľad do peňaženky v kombinácii s padnutou vládou sú to, čo formuje barometer spotrebite­ľskej nálady. A ten ukazuje, že tlak na ľudí sa neprestáva zvyšovať.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia