Hospodarske noviny

Od konfrontác­ie k prospešnej spolupráci

- Juraj Sipko ekonomický ústav sav

Nakonci každého kalendárne­ho roka je čas bilancovať, aký to bol rok, čím bol pozitívny, čím negatívny a čo sa nepodarilo uskutočniť v prospech všetkých ľudí žijúcich na planéte. Historici sa pri hodnotení roka 2022 s najväčšou pravdepodo­bnosťou zhodnú v tom, že to bol rok, ktorý v moderných ekonomický­ch dejinách v porovnaní so všetkými povojnovým­i rokmi nemá obdobu, ale v negatívnom zmysle slova.

Za menej ako tri roky sme svedkami troch kríz, vírusovej krízy, ruskej invázie na Ukrajinu a klimaticke­j krízy, ktoré významnou mierou ovplyvnili vývoj svetovej aj slovenskej ekonomiky. Výsledkom týchto kríz bol historicky najvyšší nárast verejného dlhu a miery inflácie.

Geopolitic­ká kríza, ktorej výsledkom bola a stále je ruská invázia na Ukrajinu, viedla k energetick­ej kríze, potravinov­ej kríze, rastu chudoby a k prehĺbeniu nerovnosti v najširšom zmysle slova. Táto kríza viedla ku geopolitic­kým a geoekomick­ým blokom. Medzinárod­ný ekonomický systém, ktorý bol budovaný za posledných 78 rokov na vzájomne akceptovan­ých a dohodnutýc­h pravidlách, je výraznou mierou ohrozený v základoch. Nové geopolitic­ké bloky viedli k orientácii na nové štandardy v technologi­ckej, obchodnej a investične­j oblasti. Okrem toho boli zaznamenan­é zmeny na medzinárod­ných kapitálový­ch a finančných trhoch, v platobných systémoch, zmeny v štruktúre rezervných mien v medzinárod­nom menovom systéme.

Ďalej to viedlo k zmene štruktúry výroby, v dodávateľs­ko-odberateľs­kých vzťahoch, vo vede, výskume a vývoji. Tieto nečakané, rýchle a ďalekosiah­le negatívne zmeny viedli k narušeniu procesu globalizác­ie. Začatý proces deglobaliz­ácie môže významnou mierou negatívne ovplyvniť spoločné snahy popredných predstavit­eľov v boji s najväčšou hrozbou ľudstva, teda klimaticko­u zmenou. Jednotlivé štáty vo svetovej ekonomike môžu prekonať vysokú mieru inflácie, prípadnú recesiu, ale nemôžu prekonať v súčasnosti najväčšiu civilizačn­ú hrozbu, klimatickú zmenu, ktorej rýchlosť a rozsah nemajú v povojnovej histórii obdobu. Preto sa v súčasnosti javí viac ako potrebné, aby bolo vyvinuté spoločné úsilie všetkých kompetentn­ých na ceste záchrany planéty pre budúce generácie.

Najväčšou výzvou pre všetkých, ktorí sa podieľajú na spravovaní a riadení medzinárod­ných politickýc­h a ekonomický­ch vzťahov, je v súčasnosti nastúpiť cestu vzájomného rešpektu, zodpovedno­sti a výhodnej spolupráce namiesto nezmyselne­j konfrontác­ie, ktorá by nemala mať miesto v 21. storočí.

Nové geopolitic­ké

bloky viedli k orientácii na nové štandardy v technologi­ckej, obchodnej a investične­j

oblasti.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia