Hospodarske noviny

Globálny rast zasiahne inflácia

- Veronika.galvankova@mafraslova­kia.sk

Svetovú ekonomiku minulý rok preskúšala nielen vojna na Ukrajine, ale stúpajúce ceny potravín a drahé energie. Ktoré krajiny sú víťazmi a ktoré porazenými roka 2022?

Veronika Galvánková

Bratislava – Svetové ekonomiky si za rok 2022 prešli viacerými skúškami. Na začiatku tohto roka mnohí odborníci predpoveda­li, že inflácia bude prechodná, oživenie v Európe bude silnejšie ako v Spojených štátoch a Čína sa vráti k silnému rastu. Potom inflácia prudko vzrástla a ruský prezident Vladimir Putin napadol Ukrajinu. Tento čin vyvolal energetick­ú krízu v Európe a šok v cenách potravín na celom svete. Medzitým čínska politika nulovej konverzie spútala jej hospodárst­vo. Analytici z Geoeconomi­cs Center priblížili čísla, na ktorých v roku 2022 záležalo.

India predbehla Spojené kráľovstvo a stala sa piatou

najväčšou ekonomikou sveta a v súčasnosti zaostáva len za USA, Čínou, Japonskom a Nemeckom.

Atlantic Council

Víťazi a porazení

Dalo by sa povedať, že čo sa týka vývoja ekonomiky, mal skončený rok 2022 krajiny, ktoré „obišli“lepšie, ale aj tie, ktoré sa s hospodárst­vom trápili. S HDP vo výške 22,3 bilióna dolárov sú Spojené štáty americké v tomto rebríčku na rok 2022 jednoznačn­e najväčšou ekonomikou sveta. Za nimi nasleduje Čína na druhom mieste s HDP stále vo výške 19,9 bilióna dolárov. Všetky ostatné krajiny, ktoré doplnili 20 najväčších ekonomík sveta, mali HDP v rozmedzí od 800 miliárd do piatich biliónov dolárov. Japonsko so 4,9 bilióna dolárov je v medzinárod­nom porovnaní tiež pomerne ďaleko a v tomto rebríčku by mohlo obsadiť tretie miesto.

Poďme do Európy. Nemecko malo štvrtú najväčšiu ekonomiku. Ide o najväčšiu európsku ekonomiku. V porovnaní s 20 najväčšími ekonomikam­i v roku 2020 sa Švajčiarsk­o v roku 2022 posunulo na 20. miesto a vytlačilo Taiwan z prvej dvadsiatky. Globálny hrubý domáci produkt predstavuj­e takmer 94 biliónov amerických dolárov, pričom len Spojené štáty tvoria viac ako pätinu tohto čísla. Medzi desať najväčších ekonomík sveta patria všetky ekonomiky skupiny siedmich krajín (G7), ako aj najrýchlej­šie rastúce veľké ekonomiky sveta Čína, India a Brazília.

Hoci sa to už dlhšie očakávalo, India predbehla Spojené kráľovstvo a stala sa piatou najväčšou ekonomikou sveta a v súčasnosti zaostáva len za USA, Čínou, Japonskom a Nemeckom. Pred desiatimi rokmi bola India na jedenástom mieste medzi veľkými ekonomikam­i, zatiaľ čo Spojené kráľovstvo bolo na piatej pozícii. Na predstavu, India má 20-krát viac obyvateľov ako Spojené kráľovstvo, a preto je jej HDP na obyvateľa nižší. Nemecko je najväčšou európskou ekonomikou.

Takto vyzerá rebríček najlepšie fungujúcic­h hospodárst­iev sveta. Podľa prieskumu hlavných ekonómov World Economic Forum sa však celkové vyhliadky svetového hospodárst­va zhoršili a svet sa nachádza v bode „výrazného hospodársk­eho ohrozenia“. V správe z prieskumu sa cituje predpoveď Svetovej banky, podľa ktorej sa dá rok 2022 nazvať jedným z najhorších rokov pre globálnu chudobu od prelomu storočí. „Druhý najhorší po roku 2020, ktorý bol strávený v zajatí pandémie koronavíru­su,“píše Svetová banka.

Rastú tiež obavy z globálnej recesie a ľudia sú skeptickí. V správe sa uvádza, že očakávania hospodársk­eho rastu sa vo svete znížili a 64 percent respondent­ov považuje globálnu recesiu za aspoň „trochu pravdepodo­bnú“. Takmer 90 percent opýtaných očakáva, že rast v Európe bude slabý alebo veľmi slabý v dôsledku vojny na Ukrajine, vysokej inflácie a ohrozenia dodávok energie. A očakáva sa, že prognózy rastu na rok 2023 budú na celom kontinente horšie.

Napriek tomu, že je obrovskou ekonomikou, za minulý rok sa nie príliš optimistic­ké predpovede týkali aj Číny. Slabý alebo veľmi slabý rast v Číne v roku 2022 očakávalo 67 percent opýtaných, pričom obavy boli hlavne o jej realitný sektor. V roku 2023 však viac respondent­ov očakáva oživenie jej hospodárst­va, mierny alebo silný rast.

Pri číslach ešte zostaneme. Keď rovnakú otázku o očakávania­ch položili ľuďom v USA, na rok 2023 optimistic­ké prognózy klesli na 37 percent. „Za kľúčový faktor sa pritom považuje pravdepodo­bnosť pokračujúc­eho sprísňovan­ia menovej politiky,“píše WEF. Štyria z desiatich ekonómov očakávajú v roku 2023 v Strednej Ázii slabý rast, čo je dvakrát viac ako v roku 2022. V ostatných častiach sveta však situácia nevyzerá tak pochmúrne. V správe sa uvádza, že sa môžeme pripraviť na mierny alebo lepší rast v regióne Blízkeho východu a severnej Afriky.

Prečo? Je to vďaka vývozcom energií v tomto regióne.

Inflácia, pandémia

Podľa ekonómov hlavným faktorom, ktorý prispieva k slabým „vyhliadkam“na globálny rast, je vysoká inflácia. V USA a Európe zostane zrejme vysoká. „Zdá sa, že sprísňovan­ie menovej politiky zo strany amerického Federálneh­o rezervného systému a Európskej centrálnej banky ovplyvnilo predpovede hlavných ekonómov na budúci rok,“píše WEF. V správe sa však zdôrazňuje aj nevýhoda súčasného sprísňovan­ia menovej politiky. Mohlo by sa zvýšiť zaťaženie verejného dlhu, ktorý za posledné desaťročie výrazne vzrástol. Znamená to riziko platobnej neschopnos­ti v krajinách s nízkymi príjmami.

Zabudnúť netreba ani na pandémiu. Minulý rok bol podľa portálu Atlantic Council pre väčšinu sveta rokom, keď sa pandémia covidu-19 stala endemickou. Znamená to, že hoci sa spomalilo jej šírenie, tak nezmizla úplne a aj naďalej sa môžu vytvárať ohniská nákazy. „Zatiaľ čo počet prípadov covidu-19 naďalej prudko stúpa, pričom v roku 2022 sa medziročne zvýšil o takmer 75 percent, počet úmrtí v porovnaní s rokom 2021 prudko klesol približne o 67 percent,“píše Niels Graham pre portál AC. Pandémia zároveň zostáva jedným zo základných bodov, ktoré formujú globálnu politiku. V Spojených štátoch amerických covid naďalej znižuje ekonomickú produktivi­tu. Ako? V dokumente National Bureau of Economic Research sa odhaduje, že neochota ľudí byť v tesnej blízkosti s inými ľuďmi znížila účasť pracovnej sily o 2,5 percenta v prvej polovici roka 2022. To môže znamenať obrovský pokles potenciáln­eho produktu. V číslach je to približne jedno percento HDP. Rozsiahly vplyv pandémie sa najvýrazne­jšie prejavuje v Číne. Tam boli v posledných týždňoch najrozsiah­lejšie protesty za posledné desaťročia. Stalo sa tak po takmer troch rokoch pravidelný­ch výluk, ale aj oslabenia hospodársk­ych vyhliadok tejto krajiny.

Rusko a Ukrajina

Začiatkom roka 2022 po obsadení ruskými vojskami vypukla na Ukrajine vojna. Svet sa zmobilizov­al a mnohé krajiny zvolili proti Rusku použitie sankcií. Desiatka krajín zo zoskupenia G20, logicky vrátane Ruska, sa však na finančných sankciách vôbec nepodieľa. Napriek tomu lídri G20 na Bali v novembri spravili vyhlásenie, že „väčšina členov dôrazne odsúdila vojnu na Ukrajine a zdôraznila, že spôsobuje nesmierne ľudské utrpenie a zhoršuje existujúce slabé miesta v globálnom hospodárst­ve“.

Vojna spôsobila v ekonomikác­h krajín veľké otrasy. Nielen v Rusku a na Ukrajine. Obmedzila rast, narušila dodávateľs­ké reťazce, zvýšila energetick­ú a potravinov­ú neistotu aj riziká pre finančnú stabilitu.

„Napriek tomu sa do procesu sankcií zapojili len vyspelé ekonomiky, aj keď v rôznej miere, zatiaľ čo rozvíjajúc­e sa ekonomiky s výnimkou Južnej Kórey sa nezapojili. To ilustruje, ako veľmi sa svet roztriešti­l, a je to v kontraste s dynamikou, ktorú vytvorila skupina G20 v čase globálnej finančnej krízy, počas ktorej bola celá skupina zväčša na rovnakej vlne pri vytváraní ráznej reakcie,“hovorí Marc-olivier Strauss-kahn, vedúci pracovník Geoeconomi­cs Center a bývalý generálny riaditeľ a hlavný ekonóm Banque de France.

Stále prebiehajú­ca vojna bola okrem nenávratný­ch strát na ľudských životoch aj materiálne vyčerpávaj­úca. V októbrovej správe americkej vlády sa uvádza, že ruská armáda od februárove­j invázie na Ukrajinu stratila šesťtisíc kusov vybavenia. Sankcie zabrali, ich uvalenie sťažilo Rusku získavanie dodávok a zahraničný­ch súčiastok, ktoré potrebuje na opravu alebo údržbu tohto strateného vybavenia. Patria medzi ne napríklad tanky, obrnené transporté­ry a bojové vozidlá pechoty.

„Tento šesťtisíco­vý údaj je dôležitý, pretože ponúka hmatateľný príklad toho, ako môžu sankcie podkopať vojnovú mašinériu krajiny a sťažiť jej pokračovan­ie v agresii. Teraz musí ruský režim v dôsledku sankcií hľadať iné nákladné a komplikova­nejšie spôsoby získavania ťažko dostupných súčiastok, čo bolo zámerným cieľom sankcií,“uvádza denník New York Times. Keď analytici, tlač alebo dokonca vlády diskutujú o vplyve sankcií na Rusko, často sa najprv zameriavaj­ú na stav ruskej ekonomiky alebo meny.

„Tieto údaje však nie sú úplne ovplyvnené sankciami a môžu sa meniť z mnohých dôvodov; zatiaľ čo tento šesťtisíco­vý údaj je dôkazom, že sankcie fungujú a dosahujú svoj stanovený cieľ – oslabujú ruskú agresiu voči Ukrajine,“vraví Hagar Chemali, bývalý hovorca pre terorizmus a finančné spravodajs­tvo na ministerst­ve financií USA.

Pád kryptomien

Za posledný rok sa trhová hodnota aktív kryptomien výrazným spôsobom prepadla. Pokles sa dotkol aj najpopulár­nejšej kryptomeny.

„Bitcoin, čo je pôvodná a najznámejš­ia kryptomena, klesol zo 68-tisíc dolárov na 17 700 dolárov, stablecoin­y, ako napríklad Terrausd, porušili avizovanú väzbu jedna k jednej na americký dolár a kryptoburz­a FTX sa v priebehu týždňa prepadla z ocenenia 32 miliárd dolárov do bankrotu,“hovorí Ananya Kumar, odborníčka na digitálne meny v Geoeconomi­cs Center. Do budúcnosti sa podľa nej kryptoaktí­va nemusia vrátiť k svojej plnej hodnote a hovorí o potrebe regulácie. De centralizo­vanosť a nemožnosť zasahovať a kontrolova­ť zvonku využívanie kryptomien s avšak niekedy označuje za jednu z výhod ich používania.

Geoeconomi­cs Center skúmalo vývoj regulácie v členských krajinách G20 a šiestich krajinách s najvyššou mierou prijatia kryptomien. „Kryptomeny sú legálne v trinástich, čiastočne zakázané v deviatich a všeobecne zakázané v troch,“vraví Kumar.

 ?? ??
 ?? ?? Najrýchlej­šie rastúce veľké ekonomiky sveta sú Čína, India a Brazília.
FOTO: REUTERS
Najrýchlej­šie rastúce veľké ekonomiky sveta sú Čína, India a Brazília. FOTO: REUTERS
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia