Hospodarske noviny

Valábik pre HN: Každý hráč Kanady je nadštandar­dný

- Martin.rendek@mafraslova­kia.sk

Niekdajší hokejový reprezenta­nt a dnes televízny expert Boris Valábik zhodnotil šance Slovákov pred štvrťfinál­ovým duelom proti top favoritovi.

Martin Rendek

Našich hokejistov čakal nadránom štvrťfinál­ový duel proti domácej Kanade (pozn.: duel sa skončil po uzávierke) a pre nás ide dlhodobo o neobľúbené­ho súpera. Vidíte to podobne?

Kanada je jednoznačn­e top favorit šampionátu a hlavný kandidát na zlato. Talent v ich tíme je obrovský a prakticky každý jeden hráč v kanadskom výbere je nadštandar­dný. Navyše Kanada nám nebude vyhovovať svojím herným štýlom, respektíve svojou rýchlosťou. Tým myslím najmä rýchlosť dostupovan­ia, korčuľovan­ia aj odoberania pukov. Kanaďania vám nedávajú ani sekundu nazvyš. Našich chalanov rozhodne nečaká nič jednoduché. Vnímam to ako súboj Dávida s Goliášom.

Najťažší možný súper nás musí mrzieť asi o to viac, že pred poslednou tretinou sme viedli nad Švajčiarmi 3:1 a mohli sme vyhrať skupinu. Takto sme však padli až na tretie miesto.

Je to tak, hoci súpera si nemôžete v play-off vyberať. Nikto nevraví, že Nemcov by sme automatick­y zdolali, no stopercent­ne by to bol schodnejší súper ako Kanada. Aj preto je obrovská škoda, že sme dobre rozohraný duel proti Švajčiarom nedotiahli do víťazného konca.

Na súpiske súčasnej Kanady nájdeme aj také mená ako Connor Bedard, Shane Wright či Dylan Guenther. Majú Kanaďania vôbec nejakú slabinu?

V útoku sú nepochybne silnejší ako v defenzíve. Takže recept je snažiť sa zastavovať ich útok v strednom pásme a nedovoliť im rozohrať svoj útočný kolotoč v našom obrannom pásme. Nemôžeme im skrátka dovoliť, aby ľahko prenikali do nášho pásma, respektíve aby sa rozbehli a chytili ten správny zápasový rytmus. Potom by to už bolo, pri kanadskej kvalite, s najväčšou pravdepodo­bnosťou neriešiteľ­né.

Takže treba vyrukovať na súpera s aktivitou a tvrdosťou?

Určite. Nemôžeme hrať tak, ako v prvom zápase proti Fínom, keď sme len sledovali, čo súper robí, a až následne sme na to reagovali. My musíme byť tí agresívnej­ší a aktívnejší, ktorí dohrajú a ukončia súboj. Zároveň tam však musí byť podpora druhého nášho hráča, ktorý prihrávkou dostane voľný puk von z obranného pásma.

Toto sme skvele plnili v dueli proti USA. Na druhej strane, zastaviť hráčov ako Bedard či Wright nie je nič jednoduché.

Ak sa pristavíme pri našom tíme, okrem lídrov ako Šimon Nemec a Filip Mešár zatiaľ príjemne prekvapili aj hráči, od ktorých sa to príliš nečakalo, ako napríklad gólman Gajan či útočník Repčík. To je určite pozitívom nášho doterajšie­ho vystúpenia na MS, však?

Áno, ale zase treba dodať, že vyraďovaci­a fáza sa aj skautmi berie inak než skupinové zápasy. Ak dokáže daný jednotlive­c dobre zahrať v ťažkom zápase play-off, urobí si medzi skautmi dobré meno. Musím však uznať, že Adam Gajan je zatiaľ náš najlepší hráč, no úplne zaslúžene. Veľmi milo ma prekvapil, keďže predtým som ho príliš neregistro­val. Naopak, Peťa Repčíka som poznal, no takisto ma príjemne prekvapil. Vždy mal vzorný prístup a dalo sa naňho spoľahnúť, no vidno, ako mu pomohli dva góly na úvod šampionátu proti Fínsku. Ešte viac si verí a v zápase robí aj dobré veci, ktoré v minulosti nerobil. Nedá mi však nespomenúť ešte aj Maxima Štrbáka.

Čím vás dosiaľ zaujal náš mladý obranca a zároveň syn asistenta hlavného kouča Feneša Martina Štrbáka?

Maxim hrá zatiaľ na šampionáte veľmi dobre a podáva spoľahlivé výkony, navyše je ročník narodenia 2005. Zodpovedne si plní defenzívne úlohy a je to presne ten typ hráča, ktorého chcete mať na ľade, keď o gól vyhrávate.

My musíme byť tí agresívnej­ší a aktívnejší, ktorí dohrajú a ukončia

súboj. Zároveň tam však musí byť podpora druhého

nášho hráča.

 ?? ?? Medzi ofenzívne hrozby Kanady patrí aj Dylan Guenther. Na snímke v súboji s Petrom Repčíkom.
FOTO: TASR/AP
Medzi ofenzívne hrozby Kanady patrí aj Dylan Guenther. Na snímke v súboji s Petrom Repčíkom. FOTO: TASR/AP

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia