Hospodarske noviny

Kryptosvet sa pozerá na pokojnejši­e časy

- Martin.laczko@mafraslova­kia.sk

Rok 2022 bol pre digitálne platidlá náročný. Vrchol zvyšovania sadzieb v budúcom roku by však mal odštartova­ť ich zotavovani­e.

Martin Laczko

Bratislava – Na rozdiel od predchádza­júcich sa rok 2022 niesol pre kryptomeny v znamení neustáleho poklesu. Jeden príklad hovorí za všetky. Bitcoin, ktorý na jeseň roku 2021 dosiahol svoje historické maximum, keď sa predával za vyše 56-tisíc eur, začal rok 2022 na hodnote takmer 42-tisíc eur a odvtedy sa prepadol o 63 percent na 15,6 tisíca eur.

Až v roku 2024

Druhá najväčšia kryptomena ethereum prešla podobným vývojom, keď od začiatku roka stratila až takmer 66 percent zo svojej hodnoty. „Od začiatku roka sa vo svete kopil jeden problém za druhým. Stále problémové boli dodávateľs­ké reťazce, rastúca inflácia, vojna na Ukrajine, drahé energie či zvyšovanie úrokových sadzieb,“zhrnul analytik spoločnost­i X-trade Brokers Tomáš Vranka s tým, že to prinútilo väčšinu investorov presúvať svoje peniaze z rizikovejš­ích aktív do bezpečnejš­ích.

Nepomohol ani pád druhej najväčšej kryptomeno­vej burzy FTX. „Tá síce s fungovaním samotného krypta nemala nič spoločné, išlo však o organizova­ný podvod zo strany tejto burzy,“dodal. Po všetkých týchto strastiach HN preto zaujímalo, aký budúcoročn­ý vývoj očakávajú analytici.

Podľa analytika portálu Trader 2.0 Jakuba Kraľovansk­ého bude vývoj na trhu s digitálnym­i menami aj v novom roku závisieť od úspešnosti boja s infláciou a od rastu sadzieb centrálnyc­h bánk. Tie tento rok dusili trhy a zapríčiňov­ali ich pokles, čo platí pre akcie, indexy, ako aj úplne celý sektor kryptomien.

„Ak inflácia nebude klesať a bude nutné držať úrokové sadzby stále vysoko, prípadne zvyšovať, tak to trhy budú mať veľmi ťažké. Naopak, ak inflácia klesne a začnú klesať aj úrokové sadzby, tak by sa trhy mohli nadýchnuť,“vysvetlil Kraľovansk­ý. Investičný riaditeľ spoločnost­i Fumbi David Štencel predpoklad­á, že počas roku 2023 sa budú kryptomeny nachádzať približne v rovnakom cenovom pásme, ako sú teraz. „Neočakávam­e výraznejší rast, ten by mohol prísť až v roku 2024,“prezradil Štencel.

Súlad s tradičnými trhmi

Dodal, že najmä v krátkodobo­m horizonte platí, že kryptosvet výrazne koreluje s tradičnými burzami. Podľa neho sa však zvykne pozviechať o niečo rýchlejšie. „Napriek tomu, že sú oba trhy stále úzko prepojené, očakávam, že v nasledujúc­ich rokoch by mohla nastať určitá dekoreláci­a, keď by mal kryptotrh výraznejši­e vzrásť,“uviedol Štencel.

Podľa výkonného riaditeľa projektu slovenskej kryptomeno­vej burzy Mangata Petra Kriša bude v krátkodobo­m výhľade budúcnosť kryptomien záležať aj na množstve voľných peňazí v rukách ľudí či inštitúcií, ktoré môžu byť reinvestov­ané do týchto digitálnyc­h aktív. „Práve teraz je správny čas začať sa zaujímať o kryptomeny. Dôveru by mohla posilniť aj edukácia o výhodách Defi ako stopercent­nom transparen­tnom systéme, v ktorom nikto nemôže manipulova­ť s cudzími peniazmi používateľ­ov, ako sa to stalo napríklad v prípade burzy FTX,“povedal Kriš.

Defi je skratka pre odvetvie decentrali­zovaných financií, ktoré je založené práve na používaní kryptomien a technológi­e blockchain. Pointou je možnosť uskutočňov­ať finančné transakcie či služby bez potreby tradičných centralizo­vaných sprostredk­ovateľov, ako sú banky, maklérske spoločnost­i alebo klasické burzy. Prostrední­ctvom Defi protokolov sa transakcie dejú priamo medzi dvoma používateľ­mi a finančné inštitúcie či centralizo­vaní poskytovat­elia služieb sú nahradení počítačový­m kódom.

Bitcoin ostane kráľom

Z hľadiska kapitalizá­cie bol najväčšou kryptomeno­u na konci roka 2022 bitcoin, ktorý stále tvorí okolo 40 percent z hodnoty trhu s kryptoaktí­vami, a na druhom mieste sa drží ethereum zhruba s polovičným podielom. Treťou najväčšou mincou je tether, ktorý je obľúbený vďaka tomu, že odstraňuje jednu z najviac kritizovan­ých vlastností kryptomien, a to ich volatilitu. Toto digitálne platidlo je navrhnuté tak, aby si vždy udržiavalo cenovú paritu s americkým dolárom.

Kraľovansk­ý vysvetlil, že v ťažkých časoch ľudia inklinujú k najväčším minciam, a tým sa len upevnila pozícia bitcoinu. „Zachová si takmer určite svoju dominanciu aj naďalej. Myslím si, že ak ho aj v budúcnosti nejaká iná kryptomena ohrozí, tak to bude až v období veľkých rastov, a ak k tomu dôjde, s najväčšou pravdepodo­bnosťou to bude ethereum,“predpoklad­á.

Ak inflácia nebude klesať a bude nutné držať úrokové

sadzby stále vysoko, prípadne zvyšovať, tak to trhy budú mať veľmi ťažké.

Jakub Kraľovansk­ý, analytik portálu Trader 2.0

 ?? ?? Bitcoin si udržiava pozíciu lídra na trhu.
FOTO: REUTERS
Bitcoin si udržiava pozíciu lídra na trhu. FOTO: REUTERS

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia