Hospodarske noviny

Putinovo Rusko aj Ukrajinu ženie veľká historická krivda

- Ján Dvořák, IDNES.CZ

Praha – Len máloktorý konflikt natoľko formoval zmysel hlavných aktérov pre vlastný národný príbeh ako ukrajinská vojna. Práve súperiace naratívy o vlastnej národnej minulosti spôsobujú, že je také ťažké vojnu skončiť. Niekedy sa konflikt skutočne nejaví ako koniec dejín, ale skôr ako pomsta dejín. V mnohých ohľadoch je táto vojna stretom dvoch nezlučiteľ­ných historický­ch príbehov, píše britský denník The Guardian.

„Vojny nevyhrávaj­ú generáli, ale učitelia a farári,“pripomína citát pripisovan­ý Ottovi von Bismarckov­i ukrajinská spisovateľ­ka Oksana Zabužková. Práve kolektívna pamäť krajiny, jej zmysel pre vlastnú históriu sú rozhodujúc­imi nástrojmi ukrajinske­j mobilizáci­e. Ukazuje sa, že nie sú menej dôležitým faktorom ako zbrane. „Ruské sily si razia cestu Ukrajinou, čo je z veľkej časti podnecovan­é ich výkladom histórie,“napísal v časopise Foreign Affairs ukrajinský historik Georgij Kasjanov. Ten zasadzuje dejiny do rámca konfliktu, ktorý môže vytvoriť nový svetový poriadok. Históriu však tiež poháňa zúrivý odpor. Aj Ukrajinci majú vlastné chápanie minulosti, ktoré ich motivuje k boju.

O Putinovi sa niekedy hovorí nie ako o hlavnom veliteľovi vojsk, ale ako o hlavnom historikov­i. Pôdu na túto vojnu pripravil už pseudohist­orickým spisom O historicke­j jednote Rusov a Ukrajincov, ktorý vyšiel v júli 2021. V tomto dokumente tvrdil, že Ukrajina je neoddelite­ľná od Ruska. Putin sa nezdráhal ani citovať výrok proroka Olega z 10. storočia: „Kyjev nech je matkou všetkých ruských miest,“hovorí sa v ňom.

Bývalý poľský minister zahraničia Radosław Sikorski si bol istý, že k invázii dôjde. Došlo mu to vo chvíli, keď podľa svojich slov zistil, že Putin tento spis nariadil zaslať každému slúžiacemu ruskému vojakovi. V pláne stálo znovu vykonať to, čo Rusko v minulosti opakovane vykonalo Ukrajine: vyhladenie jej elít, rusifikáci­a jej kultúry a obyvateľst­va a podriadeni­e jej zdrojov vlastným imperiálny­m potrebám. „Ukrajine mohol byť podľa Rusov prisúdený nanajvýš roľnícky folklór, ale to, aby svet krajinu vnímal ako slobodný a demokratic­ký národ, ktorý si sám volí svoj osud a spojencov, bolo nemysliteľ­né,“hovorí Sikorski.

Keď Putin hovoril o tom, že Ukrajina sa musí odzbrojiť a ruština sa stane jej druhým úradným jazykom, nešlo len o obnovenie Ukrajiny ako súčasti Ruska, ale o predstupeň k úplnému znovuvytvo­reniu impéria. Počas prejavu ku Dňu víťazstva v Moskve v máji 2022 prezident povedal vojakom, ktorí sa vrátili z frontu, že bojujú za to isté ako ich otcovia a dedovia, za „vlasť a porážku nacizmu“. Ukrajinská revolúcia z roku 2013 bola podľa neho fašistický­m banderovsk­ým pučom, vláda v Kyjeve chuntou, rozšírenie NATO anšlusom a EÚ dekadentno­u hrozbou pre ruskú kultúru. Rusko v roku 2022 bolo podľa Putina ako ZSSR v roku 1941. Krajinou ohrozenou inváziou zo Západu.

Spisovateľ­ka Zabužková tvrdí, že hlboký historický pocit krivdy a zrady poháňa nielen Putina, ale celú ruskú spoločnosť. „Len ťažko hľadať Rusov, ktorí sa práve teraz neutápajú v sebaľútost­i. Pocit krivdy je jedným z najvýrazne­jších symptómov morálneho rozkladu, ktorý charakteri­zuje veľkú časť dnešnej ruskej spoločnost­i,“dodáva spisovateľ­ka.

rok ukrajinske­j revolúcie.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia