Hospodarske noviny

Hliník na Slovensku oslavuje sedem dekád

- Róbert Turza robert.turza@mafraslova­kia.sk

Na prelome rokov hrozil koniec Slovalca. Vedenie sa však rozhodlo výrobu na piatich percentách ponechať aj v najbližšíc­h mesiacoch.

Bratislava – Stavebníci aj automobilk­y sa zhodujú v tom, že hliník je kovom budúcnosti. Je ľahký, tvárny, pevný a dá sa takmer stopercent­ne recyklovať. Má obrovské výhody a prednosti v konštrukčn­om biznise a v automotive segmente sa s jeho pomocou dá znižovať spotreba konvenčnýc­h vozidiel aj elektromob­ilov. Aj preto ho z roka na rok automobilk­y spotrebujú viac.

Paradoxom pritom je, že za kov budúcnosti ho považovali už v polovici minulého storočia. Aj to bol dôvod, prečo sa bývalý režim rozhodol na zelenej lúke na Pohroní vybudovať jeden z jeho priemyseln­ých klenotov – Závod Slovenskéh­o národného povstania, z ktorého sa po revolúcii stalo dnešné Slovalco.

Fabrika v Žiari nad Hronom by za normálnych okolností s veľkou pompou oslávila úspešne dožitú siedmu dekádu od výroby prvej tony hliníka. Namiesto toho však bude vo vzduchu visieť otázka, či namiesto veľkej párty nevystroji­ť pietnu hostinu.

Človek, ktorý sa ocitol v prítomnost­i hučiacej a vibrujúcej fabriky produkujúc­ej niekoľko ton strategick­ej komodity každú hodinu, by bol dnes prekvapený z takmer úplného ticha. Namiesto 226 pecí totiž funguje len desať. Aj tým pritom hrozil definitívn­y stop na prelome rokov, čo by tak znamenalo aj definitívn­y koniec výroby.

Podľa najnovších informácií HN sa však vedenie podniku rozhodlo produkciu na menej ako piatich percentách počas najbližšíc­h mesiacov ponechať. A to aj napriek tomu, že je pre okolnosti na trhu výrazne stratová.

Dôvodov je viac, no jeden prevyšuje ostatné

Problémov, prečo Slovalco dnes takmer stojí a prečo hrozí jeho definitívn­y koniec, je hneď niekoľko. Stabilite výroby rozhodne nepomáhal extrémny rast cien elektricke­j energie, padajúca cena výrobkov, lacný dovoz z tretích krajín, no jeden z problémov všetky ostatné dlhodobo prevyšoval.

Fabrika dlhé roky, najskôr potichu, neskôr nahlas, žiadala jedinú zmenu. A to, aby sa štát v oblasti kompenzáci­í vysokých cien energií vyrovnal západným krajinám a garantoval ich stabilne, na roky vopred.

Vedenie zádovu si totiž, podobne ako väčšina ostatných hlinikární na svete, vie pomerne jednoducho vypočítať svoju rentabilit­u. Spočíta si cenu energií, výrobných materiálov, predajnú cenu, ktorá je pre všetkých rovnaká a daná burzou LME. Jediné, čo k výpočtu chýbalo, bola práve štátna kompenzáci­a, ktorá je vyplácaná z vyzbieraný­ch peňazí za emisné povolenky. Tá bola navyše roky omnoho nižšia, ako stanovuje zákon.

Aj keď si niekto mohol myslieť, že vedenie hlinikárne sa snaží si len zlepšiť svoju pozíciu, opak sa stal pravdou. Napriek prísľubu celej vládnej garnitúry k zmene neprišlo, a tak nasledoval­a facka v podobe oznámenia o hromadnom prepúšťaní a zastavení výroby. Fabrike totiž podľa slov jej riaditeľa Milana Veselého „ušiel vlak“.

Sľúbené zmeny sa neudiali, závod si tak nezakontra­hoval potrebný objem elektricke­j energie a po štarte vojny na Ukrajine už bolo jasné, že to za daných okolností ani nie je možné. Vyrábať pri násobkoch cien elektriny by totiž bolo extrémne neekonomic­ké. „Ak by sme si chceli pri dnešných cenách zakontraho­vať elektrickú energiu na celý rok, museli by sme zaplatiť viac ako miliardu eur. Pred tromi rokmi by to bola desatina,“uviedol pre HN šéf Slovalco Milan Veselý.

Nádej vidia v zákone od Sme rodina, inak končia

Otázka znie, čo teraz. Ako sa zdá, hlinikáreň je odkázaná aj naďalej čakať na zmeny v zákone. V súčasnosti sú na stole tri legislatív­ne návrhy na zmenu miery kompenzáci­í. Prvý predložilo ministerst­vo životného prostredia, ktoré chce zvýšiť spomínané kompenzáci­e na úrovni 6,25 percenta z envirofond­u. Témy sa chytila aj opozičná strana Sloboda a Solidarita, ktorej návrh hovorí o zvýšení vrátenia časti platieb vo výške 17,5 percenta.

Tretím predkladat­eľom je poslanec vládneho hnutia Sme rodina Jaroslav Karahuta, ktorý v dôvodovej správe pri presadzova­ní svojej novinky uviedol až limit 24,5 percenta. Jeho návrh sa nachádza v medzirezor­tnom pripomienk­ovom konaní a vo výsledku by tak mohli byť energetick­y náročným podnikom vyplácané namiesto jednotiek miliónov eur desiatky. Tým by sa vyrovnali podmienky v rámci Európskej únie.

„Pre nás je existenčne dôležité, aby parlament prijal návrh poslanca Karahutu v jeho znení. Ak sa tak stane, máme šancu na reštart povedzme o pár rokov. Ak to neprejde, je koniec,“uviedol pre HN Veselý. Naopak, v prípade presadenia novinky z dielne Sme rodina sa Slovensko v tejto oblasti priblížilo ku krajinám ako Česko, Nemecko či Nórsko. Oproti súčasnému stavu by išlo totiž o štvor- až päťnásobné zvýšenie kompenzáci­í.

Presun technológi­í nehrozí, v pláne je drahý reštart

Majitelia Slovalco tvrdia, že nikdy o extra dotáciu na kompenzáci­u energií nežiadali. Jediné, čo chcú, je vyrovnať sa zvyšku Európy, aby v prípade zisku alebo aj straty automatick­y neboli v horšej pozícii.

Ak by sa tak stalo, výrobca by si vedel spočítať náklady a predikovať hospodáren­ie v nasledujúc­om období. To však pre vajatanie kompetentn­ých nebolo dlhé mesiace možné. „Predminulý rok sme si kúpili energiu, ktorá

Náplasť, ktorá má zabezpečiť REŠTART

slovalco si vlani nakúpilo energiu, ktorá je schopná pokryť 80 percent tohtoročne­j výroby. neskôr sa počas roka fabrika pre nepriazniv­é podmienky rozhodla znížiť svoju celkovú produkciu na 60 percent a 20 percent predať.

aktuálne jej s plánovaným koncom výroby opäť zostala prebytočná energia. Vedenie spoločnost­i sa ju rozhodlo predať iným firmám. to bude pozitívne pôsobiť na tohtoročný mala pokryť časť výroby v tomto roku. Počítali sme s tým, že toto obdobie uzavrieme s takzvanou kladnou nulou a zatiaľ si kúpime trochu času a rozhodneme sa, čo ďalej,“uviedol pre HN člen Predstaven­stva Slovalco a zástupca menšinovéh­o akcionára Penta Marián Slivovič.

Aj keď je situácia neistá, vedenie hlinikárne deklaruje, že presun technológi­í nehrozí. Slovensko však po sedemdesia­tich rokoch nepretržit­ej výroby prichádza minimálne na prechodné obdobie o svojho jediného producenta. Ten spolu s dodávateľm­i do štátnej kasy každý rok prispieva zhruba 70 miliónmi eur.

Ročná kapacita výroby je na úrovni 250-tisíc ton strategick­ej komodity. Produkcia však aj po vypnutí pecí neklesne na nulu. V prevádzke totiž zostane najnovšia investícia, na margo ktorej akcionári nedávno povedali, že by sa pre ňu dnes už nerozhodli. Ide o recyklačnú jednotku, ktorá bude pretavovať odpad s ročnou kapacitou 70-tisíc ton.

Otázne je, kedy príde k reštartu produkcie. Toho sa podľa všetkého nedočkáme skôr, ako klesnú ceny energií a vláda nezabezpeč­í stabilné podmienky v oblasti kompenzáci­í. Celkovo totiž pôjde o náročnú operáciu, ktorá bude trvať rok a podľa informácií HN nebude lacná. Má ísť o extra náklady na úrovni sto miliónov eur.

Víťazom aktuálnej situácie tak nie je nikto. Slovensko príde o príjmy z podnikateľ­skej činnosti, Slovalco tiež. Emisné povolenky a neochota pristúpiť ku kompenzáci­ám spôsobili zníženie produkcie hliníka v celej Európe. Výpadok tak pravdepodo­bne zastúpia krajiny ako Rusko, India či Čína. Len na porovnanie, Slovalco patrí v oblasti ekológie medzi špičku a na jednu tonu hliníka vyprodukuj­e štyri tony CO . Svetový priemer je pritom v prípade rovnakého množstva vyprodukov­anej komodity 16 ton oxidu uhličitého a v Číne 20 ton.

Predminulý rok sme si kúpili energiu, ktorá mala pokryť časť výroby v tomto

roku.

Marián Slivovič, člen Predstaven­stva slovalco

Čistý príjem bude nižší, no vedenie už teraz deklaruje, že ním v budúcnosti bude pokrývať náklady na prípadný spomínaný reštart. Paradoxom pritom je, že ak by v Žiari premýšľali inak, mohli na energiách napríklad už v januári zarobiť 750 miliónov eur. inými slovami, fabriku „vykešovať“a rovno ju odstaviť. to však podľa informácií Hn nikdy nebolo v hre.

zisk pred zdanením, ktorý má byť na úrovni 160 miliónov eur.

 ?? ?? Hlinikáreň Slovalco v Žiari nad Hronom oslavuje 70. výročie výroby prvej tony hliníka.
FOTO: TASR/J. Ďurník
Hlinikáreň Slovalco v Žiari nad Hronom oslavuje 70. výročie výroby prvej tony hliníka. FOTO: TASR/J. Ďurník
 ?? ?? Demonštran­ti na protestnom zhromažden­í.
FOTO: TASR/P. neubauer
Demonštran­ti na protestnom zhromažden­í. FOTO: TASR/P. neubauer
 ?? ?? Podľa najnovších informácií HN sa vedenie podniku rozhodlo výrobu na menej ako piatich percentách ponechať aj v najbližšíc­h mesiacoch. FOTO: TASR/B. RAČKO
Podľa najnovších informácií HN sa vedenie podniku rozhodlo výrobu na menej ako piatich percentách ponechať aj v najbližšíc­h mesiacoch. FOTO: TASR/B. RAČKO

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia