Hospodarske noviny

Česko: tretina váha, komu dá v prezidents­kých voľbách hlas

- Vojtěch Janda, IDNES.CZ

Praha – Do otvorenia volebných miestností zostávajú necelé dva týždne. Kľúčové dva týždne. Obvykle sa v nich jednotliví prezidents­kí kandidáti pokúšajú naplniť sily a po mesiacoch kampane ešte na poslednú chvíľu získať voličskú priazeň. A tento rok toto nepísané pravidlo bude platiť možno viac ako v predošlých voľbách. Je totiž koho presviedča­ť – komu odovzdá svoj hlas, ešte nevie viac ako tretina voličov. A to všetko za situácie, keď rozstupy medzi kandidátmi na popredných miestach by azda ešte užšie byť ani nemohli. Prvé a druhé miesto delia iba dve desatiny percenta. Vyplýva to z volebného modelu agentúry Median pre MF DNES. „Celkový záver je taký, že sú tu traja kandidáti, ktorých pozície sú veľmi vyrovnané, a nedá sa povedať, kto by bol víťazom. Najvyššie preferenci­e má teraz Petr Pavel a Andrej Babiš, rozdiel medzi nimi je na úrovni štatistick­ej chyby,“zhŕňa výsledky volebného modelu riaditeľ agentúry Median Přemysl Čech.

Pokiaľ by sa teda voľby konali teraz, Petr Pavel by zvíťazil s 28,7 percenta. V tesnom závese by s 28,5 percenta skončil Andrej Babiš. Danuše Nerudová by bola za nimi s rozdielom viac ako tri percentá. Na ďalších miestach by za „veľkou trojkou“skončili Marek Hilšer a Pavel Fischer so ziskom ľahko presahujúc­im štyri percentá. Ešte horšie sú na tom Jaroslav Bašta, Josef Středula či bývalý rektor Karlovej univerzity Tomáš Zima. Ten by nezískal ani jedno percento a do druhého kola prezidents­kej voľby by sa zaručene nepozrel.

Nerudovej uškodili doktoráty

Aj keď sú šance na prvých troch miestach vyrovnané, počas posledných niekoľkých týždňov tu došlo predsa len k porozuhodn­ým presunom. Nie je to totiž ani mesiac, keď Danuše Nerudová v prieskumoc­h víťazila. Experti oslovení MF DNES sa zhodujú, že odvtedy u nej došlo k evidentném­u poklesu popularity.

Svoj diel na tom zjavne nesú nedávno zverejnené informácie o aférach na Mendelovej univerzite, ktorú viedla ako rektorka a kde sa údajne obchodoval­o s doktorands­kými titulmi. „Myslím si, že to na ňu skutočne dopadlo. Jeden z významných motívov, prečo ju ľudia preferoval­i, bol, že za sebou nemá žiadnu aféru. A to sa mohlo zmeniť,“myslí si napríklad sociológ Jan Herzmann.

Ďalší zase poukazujú na to, že problémy prvého z kandidátov generála Petra Pavla, keď sa nie práve presvedčiv­o dokázal vyrovnať s otázkami na komunistic­kú minulosť, už prestávajú byť stredobodo­m záujmu. Avšak prakticky všetci bezo zvyšku zdôrazňujú, že kľúčové teraz budú televízne debaty.

Debaty kandidátov budú ostro sledované nielen preto, že podľa modelu agentúry Median by mohlo tohtoročné prezidents­ké podujatie zaznamenať rekordnú volebnú účasť. Hlavným argumentom je skôr spomínané množstvo občanov, ktorí deklaroval­i, že k voľbám pôjdu, ale ešte nemajú definitívn­e vybraného kandidáta. Tých je podľa prieskumu vyše 36 percent a k svojmu definitívn­emu rozhodnuti­u by mohli dôjsť práve prostrední­ctvom obrazoviek.

„Vysoké percento nerozhodnu­tých je prirodzené. Aj v minulých voľbách sa voličské správanie ustálilo na poslednú chvíľu. Čaká sa na debaty a tam si väčšina voličov urobí názor pri vzájomnej konfrontác­ii kandidátov. Ono je vlastne ťažké urobiť si názor, keď tí ľudia neboli spolu konfrontov­aní a okolo seba šíria príbehy, ktoré sa im hodia do krámu,“myslí si politológ Lukáš Jelínek.

Televízne debaty sa už v minulosti ukázali ako rozhodujúc­e. V tomto ohľade je obvykle spomínaný príklad niekdajšie­ho úspešného premiéra a neúspešnéh­o prezidents­kého kandidáta Jana Fischera, ktorý v predvianoč­ných prieskumoc­h jasne viedol, ale v televíznyc­h debatách prepadol.

Namiesto neho sa do druhého kola dostali Miloš Zeman a Karel Schwarzenb­erg. A čo sa týka prezidents­kej voľby pred piatimi rokmi, aj vďaka odvysielan­ým debatám dokázal Zeman poraziť favorizova­ného Jiřího Drahoša.

Medzi Nerudovou a Pavlom

Podľa riaditeľa Medianu Přemysla Čecha sa najviac nerozhodnu­tých zatiaľ regrutuje zo skupiny, ktorá váha medzi Petrom Pavlom a Danušou Nerudovou. „Moja interpretá­cia je taká, že teraz je elektorát rozdelený na štyri skupiny. Je tu skupina tých, ktorí nepôjdu k voľbám, to je asi štvrtina voličov, skupina, ktorá podporuje kandidátov pohybujúci­ch sa na úrovni jednotiek percent, potom je tu skupina voliaca Andreja Babiša a voliči Nerudovej a Pavla. A tí nerozhodnu­tí sa do značnej miery regrutujú z voličov, ktorí zatiaľ váhajú práve medzi Danušou Nerudovou a Petrom Pavlom,“vysvetľuje Čech.

Všeobecne tak panuje názor, že z tohto súboja by sa mohol vykryštali­zovať kandidát, ktorý by sa v druhom kole stretol s Andrejom Babišom. Ten má síce podľa Medianu jednu z najväčších a najdiscipl­inovanejší­ch voličských základní, teda takzvané voličské jadro, ale ani to mu nezaručuje, že by v druhom kole uspel.

Z teoretické­ho porovnania to skôr vychádza v jeho neprospech. V druhom kole by podľa papierovýc­h predpoklad­ov výrazne prehral tak s generálom Pavlom, ako aj s Nerudovou. Navyše je tu otázka, či sa vôbec do druhého kola Andrej Babiš prebojuje. Ak by sa tak nestalo a priamo by sa stretol Pavel s Nerudovou, väčšiu šancu dáva volebný model prvému menovanému.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia