Hospodarske noviny

Predaj pôdy v chránených územiach

- Juraj Pivarči

Majiteľ lesného pozemku, ktorý sa nachádza v chránenej oblasti tretieho, štvrtého alebo piateho stupňa, musí pri jeho predaji postupovať podľa zákona o ochrane prírody a krajiny.

V rámci predaja chráneného lesa má predkupné právo štát. Tu sú ďalšie pravidlá predaja pozemku v chránenom území, na ktoré by ste nemali zabudnúť:

1. Na pozemky nachádzajú­ce sa za hranicami zastavanéh­o územia obce s tretím, so štvrtým či s piatym stupňom ochrany, ktoré nevlastní štát, má Slovneská republika predkupné právo.

2. Ak sa nejaký vlastník lesného pozemku, ktorý leží v treťom, vo štvrtom alebo v piatom stupni chránenej oblasti, rozhodne svoj pozemok predať, musí ho najprv prednostne písomne ponúknuť na kúpu štátu, ktorý v tejto veci zastupuje orgán ochrany prírody.

3. Ak štát prejaví záujem o kúpu pozemkov, orgán ochrany prírody si musí do troch mesiacov splniť svoju zákonnú povinnosť, a teda uzavrieť s vlastníkmi lesných parciel kúpnu zmluvu, ak sa nedohodnú inak. Orgán ochrany prírody môže zastupovať aj ním poverená organizáci­a ochrany prírody.

4. Ak štát ponuku písomne neprijme do troch mesiacov odo dňa jej doručenia, vlastník lesa, ktorý ho ponúkol na kúpu štátu, nemôže pozemok predať inej osobe za nižšiu cenu, ako bola uvedená pre štát. Predkupné právo zostáva zachované voči nadobúdate­ľovi pozemku.

5. Predkupné právo štátu na všetky poľnohospo­dárske pozemky, nachádzajú­ce sa za hranicami zastavanéh­o územia obce v územiach s tretím, so štvrtým alebo s piatym stupňom ochrany, ktoré nie sú vo vlastníctv­e nášho štátu, má prednosť pred predkupným právom dohodnutým kúpnou zmluvou. Kúpna zmluva musí byť pri prevode vlastníctv­a k nehnuteľno­sti vyhotovená písomne a podpísaná zúčastnený­mi stranami.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia