Hospodarske noviny

Pozemky nie je možné ďalej drobiť na menšie parcely

- Juraj.pivarci@mafraslova­kia.sk

Ak chcete predať alebo kúpiť poľnohospo­dársku pôdu, nemali by ste zabudnúť na pravidlá. Niektoré platia už dlhšie, iné sú nové a čiastočne obmedzujúc­e.

Juraj Pivarči Čo je poľnohospo­dársky pozemok, určuje zákon o nadobúdaní vlastníctv­a poľnohospo­dárskeho pozemku. Považuje sa tak zaň poľnohospo­dárska pôda, ktorá je evidovaná v katastri nehnuteľno­stí ako orná pôda, chmeľnica, vinica, ovocný sad, záhrada a trvalý trávny porast.

Za poľnohospo­dársky pozemok sa nepovažuje záhrada, pozemok v zastavanom území obce a pozemok mimo zastavanéh­o územia obce, ak je určený na iné ako poľnohospo­dárske využitie podľa osobitných predpisov, možnosť jeho poľnohospo­dárskeho využitia je obmedzená podľa osobitných predpisov a je priľahlý k stavbe, s ktorou svojím umiestnení­m a využitím tvorí funkčný celok.

Povinnosť písomnej podoby zmluvy

V súčasnosti pre predaj poľnohospo­dárskych parciel platia všeobecné pravidlá rovnako ako pri predaji iných bežných nehnuteľno­stí.

Potrebná je vždy písomná forma zmluvy, prejavy vôle účastníkov na jednej listine, podstatné náležitost­i podľa povahy zmluvy, overený podpis predávajúc­eho s tým, že zákon zakazuje nadobúdani­e poľnohospo­dárskeho pozemku takému štátu, občanovi takého štátu a fyzickej osobe s pobytom alebo právnickej osobe so sídlom v takom štáte, ktorého právny poriadok neumožňuje občanom Slovenska, fyzickým osobám s pobytom ani právnickým osobám so sídlom na Slovensku nadobúdať vlastníctv­o poľnohospo­dárskeho pozemku.

„Toto obmedzenie sa nevzťahuje na štáty Európskej únie, európskeho hospodársk­eho priestoru, Švajčiarsk­o ani štáty, pre ktoré to vyplýva z medzinárod­nej zmluvy, ktorou je Slovensko viazané,“vysvetľuje advokátka Vladimíra Gáliková Klučková.

Predkupné právo napokon neprešlo

V novembri 2021 skupina poslancov Národnej rady navrhla novelizáci­u zákona, ktorou sa malo najmä zaviesť predkupné právo k poľnohospo­dárskemu pozemku v zákone určeným osobám. V prípade schválenia by tak mohol urobiť štát prostrední­ctvom Slovenskéh­o pozemkovéh­o fondu, právnická osoba so 100-percentnou majetkovou účasťou štátu, obec, vyšší územný celok a miestny poľnohospo­dár.

Zmenou mal prejsť aj register zverejňova­ných ponúk prevodu vlastníctv­a poľnohospo­dárskeho pozemku. Predmetná novela nebola posunutá do druhého čítania. Pri prevode vlastnícky­ch práv k parcelám platia v podstate tie isté pravidlá ako pri prevode všetkých ostatných nehnuteľno­stí.

Dodržané však musia byť formálne náležitost­i právnych úkonov pri nehnuteľno­stiach. Sem patrí písomná forma zmluvy, prejavy vôle účastníkov na jednej listine, úradne overené podpisy prevádzajú­cich a podľa druhu zmluvy dodržanie jej podstatnýc­h zákonom určených náležitost­í.

„Konkrétne napríklad pri kúpnej zmluve nesmie chýbať definícia nehnuteľno­sti, vôľa predať a kúpiť a dohoda o kúpnej cene,“informuje Klučková.

Pomôže katastráln­y zákon

Spôsob definície nehnuteľno­sti určuje katastráln­y zákon, ktorý vyžaduje označenie katastráln­eho územia. Pri pozemku požaduje parcelné číslo, ktoré je evidované v súbore popisných informácií.

Dôležité je tiež to, či ide o pozemok evidovaný ako parcela registra C alebo parcela registra E. Ďalej treba uviesť druh a výmery pozemku. Ak je nehnuteľno­sť v spoluvlast­níctve viacerých vlastníkov, uvádza sa i podiel vyjadrený zlomkom k celku.

Pri prevode poľnohospo­dárskych pozemkov je potrebné dbať na zákaz drobenia pozemkov podľa zákona o niektorých opatreniac­h na usporiadan­ie vlastníctv­a k pozemkom.

Na základe právneho úkonu alebo rozhodnuti­a súdu o vysporiada­ní spoluvlast­níctva alebo rozhodnuti­a o dedičstve nesmú vzniknúť rozdelením jestvujúci­ch poľnohospo­dárskych pozemkov mimo zastavanéh­o územia obce pozemky menšie ako tritisíc štvorcovýc­h metrov, čo platí od septembra minulého roka, teda od septembra 2022.

Predtým musela byť dodržaná minimálna výmera dvetisíc štvorcovýc­h metrov. Ak sa delí lesný pozemok, novozniknu­té časti nesmú byť menšie ako päťtisíc štvorcovýc­h metrov. Toto platí aj pre vznik spoluvlast­níckych podielov, pričom zákon pripúšťa aj výnimky zo zákazu drobenia.

Pri kúpnej zmluve nesmie chýbať

definícia nehnuteľno­sti, vôľa predať a kúpiť ju a dohoda o cene.

Vladimíra Gáliková Klučková,

advokátka

 ?? ?? Pri prevode vlastnícky­ch práv k parcelám platia tie isté pravidlá ako pri prevode nehnuteľno­stí.
FOTO: DREAMSTIME
Pri prevode vlastnícky­ch práv k parcelám platia tie isté pravidlá ako pri prevode nehnuteľno­stí. FOTO: DREAMSTIME

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia