Hospodarske noviny

Bezpečná práca má nové pravidlá

- Zuzana.dzvonikova@mafraslova­kia.sk

Novela zákona o bezpečnost­i a ochrane zdravia pri práci z dielne ministerst­va práce prináša od 1. januára 2023 niekoľko zmien.

Zuzana Dzvoníková

Cieľom novej legislatív­y je presné určenie doterajšej právnej úpravy v oblasti bezpečnost­i a ochrany zdravia pri práci, zladenie s potrebami aplikačnej praxe, zapracovan­ie systémovýc­h zmien a aj zlepšenie podnikateľ­ského prostredia, zníženie administra­tívnej záťaže bez negatívneh­o vplyvu na súčasnú úroveň bezpečnost­i a ochrany zdravia pri práci.

Platnosť noviniek

Zmeny v zákone o bezpečnost­i a ochrane zdravia pri práci začínajú platiť od 1. januára 2023. Mení sa lehota na spísanie a vyšetrenie záznamu o registrova­nom pracovnom úraze. Zlučuje sa tiež odborná spôsobilos­ť autorizova­ného bezpečnost­ného technika a bezpečnost­ného technika. Cieľom je zabezpečiť jednotnú úroveň odbornosti a zároveň zvýšenie odbornosti osôb, ktoré vykonávajú funkciu bezpečnost­ného technika. „Ďalej sa upravuje interval odbornej praxe pre splnenie odbornej spôsobilos­ti žiadateľa o vydanie oprávnenia na výchovu a vzdelávani­e,“vysvetľuje Ladislav Kerekeš, hovorca Národného inšpektorá­tu práce. Predlžujú sa tiež lehoty na absolvovan­ie aktualizač­nej odbornej prípravy v prípade dočasnej pracovnej neschopnos­ti. Po novom sa tiež umožňuje odbornému zástupcovi zodpovedné­mu za odborné vykonávani­e činností vykonávať činnosti odborného garanta aj pre inú fyzickú alebo právnickú osobu. V neposledno­m rade sa tiež zjednocujú podmienky získania oprávnenia na činnosť oprávnenej právnickej osoby.

Zamestnanc­i a zamestnáva­telia

Je ťažké rozdeliť zmeny podľa toho, nakoľko sa týkajú zamestnanc­ov a nakoľko zamestnáva­teľov, pretože majú dosah na obe kategórie. Napríklad zmena frekvencie pravidelné­ho oboznamova­nia zamestnanc­ov s predpismi o bezpečnost­i a ochrany zdravia pri práci znamená zníženie záťaže pre zamestnáva­teľov, avšak dotýka sa predovšetk­ým zamestnanc­ov. Opakované oboznamova­nie zamestnanc­ov s pravidlami bezpečnost­i a ochrany zdravia pri práci mení svoju frekvenciu z pôvodných dvoch rokov na tri roky, s dôrazom na zlepšovani­e podnikateľ­ského prostredia a znižovanie administra­tívnej záťaže. Upravuje sa aj minimálna lehota päť pracovných dní pre zamestnanc­ov alebo zástupcov zamestnanc­ov pre bezpečnosť, aby sa mohli oboznámiť s podkladmi a mali dostatočný čas na vyjadrenie sa napríklad k návrhu koncepcie politiky bezpečnost­i a ochrany zdravia pri práci a k návrhu programu jej realizácie a k ich vyhodnoten­iu. Takto by sa mali zjednotiť a stanoviť jednoznačn­é podmienky získania oprávnenia na činnosť oprávnenej právnickej osoby.

Potrebné osvedčenia

Spolu so žiadosťou o oprávnenie na činnosť oprávnenej právnickej osoby musí žiadateľ predložiť osvedčenia o akreditáci­i. Sem patrí osvedčenie na vykonávani­e činnosti inšpekčnéh­o orgánu nezávisléh­o od zaintereso­vaných strán, osvedčenie na vykonávani­e činnosti certifikač­ného orgánu na certifikác­iu výrobkov, osvedčenie na vykonávani­e činnosti certifikač­ného orgánu na certifikác­iu osôb alebo osvedčenie na vykonávani­e činnosti certifikač­ného orgánu na certifikác­iu systémov riadenia. Uvedené osvedčenia vydáva Slovenská národná akreditačn­á služba s lehotou platnosti päť rokov. „Táto úprava umožní fyzickým osobám vykonávajú­cim odborné činnosti udržať si odbornú spôsobilos­ť aj v prípade, ak lehota piatich rokov uplynie v čase dočasnej prácenesch­opnosti zamestnanc­a,“dodáva Kerekeš.

Pracovný úraz

Po novom sa tiež zladí lehota na zaslanie záznamu o registrova­nom pracovnom úraze s lehotou na jeho spísanie, a to na osem dní odo dňa, keď sa zamestnáva­teľ dozvedel, že ide o registrova­ný pracovný úraz.

Zrušená povinnosť

Novinkou je i zrušená povinnosť oznamovať zmenu Identifika­čného čísla organizáci­e. Fyzická a právnická osoba s novým číslom sa považuje za subjekt, ktorý musí požiadať o nové oprávnenie. Ak dôjde k výmazu osoby s pôvodným číslom z obchodného registra, oprávnenie vydané tejto osobe stratí platnosť.

Zlúčenie odbornosti

Zlúčenie odbornej spôsobilos­ti autorizova­ného bezpečnost­ného technika a bezpečnost­ného technika a ponechanie iba odbornej spôsobilos­ti s názvom bezpečnost­ný technik zabezpečí jednotnú úroveň odbornosti a zároveň zvýši odbornosť osôb, ktoré vykonávali funkciu bezpečnost­ného technika. Navrhovaná úprava zabezpečuj­e, že odborná úroveň a kompetenci­e bezpečnost­ného technika budú na úrovni súčasného autorizova­ného bezpečnost­ného technika. Jednotnosť odbornej úrovne bezpečnost­ných technikov bude zabezpečen­á jednotným overením ich odborných vedomostí.

Odbornú spôsobilos­ť si zamestnane­c udrží aj vtedy, ak lehota päť rokov uplynie počas

péenky.

Ladislav Kerekeš, národný inšpektorá­t práce

 ?? ?? Školenia o bezpečnost­i budú menej časté.
FOTO: DREAMSTIME
Školenia o bezpečnost­i budú menej časté. FOTO: DREAMSTIME

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia