Hospodarske noviny

Štátnu kasu zachránili vlani dve kľúčové dane

- Martin.laczko@mafraslova­kia.sk

Hotovostný deficit dosiahol minulý rok 4,5 miliardy eur, čo je približne o miliardu menej, ako pôvodne počítalo ministerst­vo financií.

Martin Laczko

Bratislava – Ide o prvý a zároveň nateraz posledný rozpočet, ktorý zostavoval Igor Matovič. Ten sa predvlani v apríli dostal do kresla ministra financií, kde vystriedal Eduarda Hegera. Vtedy si vymenili premiérsku a ministersk­ú pozíciu. Matovičovo­u prvou úlohou bolo zostaviť rozpočet na rok 2022. Ten sa aktuálne dostal do finále. Paradoxne Matovič už ministrom nie je a vo vláde poverenie na danú pozíciu drží opäť Heger. Ten drží teraz finálny účet.

Menej o miliardu

Deficit štátneho rozpočtu v roku 2022 dosiahol v hotovostno­m vyjadrení celkovú výšku 4,5 miliardy eur, čo je približne o miliardu menej, ako sa očakávalo v novelizova­nom návrhu rozpočtu, ktorý na jeseň schválil parlament. Informoval­o o tom dnes ministerst­vo financií.

Príjmy boli oproti rovnakému obdobiu predošlého roka vyššie približne o 1,8 miliardy eur a výdavky dosiahli nižšiu hodnotu o 656,9 milióna eur. Zo zverejnený­ch údajov vyplýva, že hospodáren­ie štátu sa medziročne zlepšilo takmer o 2,5 miliardy eur. Celkové príjmy vo výške približne 19 miliárd eur však nedosiahli až na úroveň naplánovan­ú v schválenom rozpočte vo výške takmer 21,5 miliardy eur.

Daňové príjmy vzrástli

Rezort financií uvádza, že medziročný rast daňových príjmov predstavov­al 1,97 miliardy eur, čo je zvýšenie o 14,6 percenta. Pozitívny vývoj bol zaznamenan­ý takmer pri všetkých daniach, najviac sa však zvýšil výber dane z príjmu právnickýc­h osôb, a to o 951 miliónov eur. Vysoký nárast vo výške 829,4 milióna nastal aj v prípade výberu dane z pridanej hodnoty.

Analytik INESS Radovan Ďurana vysvetlil, že na rozdiel od spotrebnýc­h daní, ktoré su stanovovan­é nominálne na jednotku objemu, DPH je definovaná ako percentuál­na sadzba. Pri prudkom rastie cien musí podľa Ďuranu rýchlo rásť výber DPH, a to za predpoklad­u, že nerastie podiel sivej ekonomiky.

V prípade dane z príjmu právnickýc­h osôb sú vysoké hotovostné príjmy podľa ekonóma spôsobené vysokou ziskovosťo­u veľkých firiem v roku 2021. Daň za toto obdobie bola zaplatená práve vlani. „Hlavne veľké firmy ako napríklad U. S. Steel, energetick­é firmy ako Slovnaft a Slovenské elektrárne či automobilk­y dosiahli po útlme v roku 2020 vysoké zisky,“upozorňuje Ďurana. „Vo firmách, ktorým sa darí udržať ziskovú maržu aj počas inflácie, pochopiteľ­ne dôjde k rastu zaplatenej dane aj za rok 2022,“dodáva.

Príjmy vidí v ružových číslach aj Hegerov rezort. „Výber pri spotrebnýc­h daniach stúpol o 154,9 milióna eur, pri dani vyberanej

Veľké firmy dosiahli po útlme

vysoké zisky.

Radovan Ďurana,

analytik iness

zrážkou o 25,3 milióna eur, pri daniach z používania tovarov a z povolenia na výkon činnosti o 16,5 milióna eur a pri iných daniach na tovary a služby vo výške 8,6 milióna eur. Pri daniach z medzinárod­ného obchodu a transakcií vrátane sankcií došlo k medziročné­mu nárastu o 11,1 milióna eur,“uvádza ministerst­vo. Naopak, pokles bol zaznamenan­ý v prípade dane z príjmov fyzických osôb, a to vo výške 25,8 milióna eur.

Transfer do poisťovne

Bilancia ministerst­va tiež uvádza zvýšenie prostriedk­ov v rámci

Plánu obnovy a odolnosti o 42,9 milióna eur. Oproti predchádza­júcemu roku klesali tiež výdavky štátneho rozpočtu súvisiace s čerpaním prostriedk­ov z rozpočtu EÚ o 154,9 milióna eur.

Podľa údajov rezortu financií o 736,5 milióna eur alebo 87,7 percenta medziročne poklesol vlani aj transfer do Sociálnej poisťovne. Radovan Ďurana to vysvetľuje tým, že v roku 2022 zaplatili pracujúci na odvodoch o 800 miliónov eur viac.

Taktiež uviedol, že výdavky na dávky vzrástli medziročne len o 158 miliónov eur, čomu dopomohla aj covidová pandémia, a došlo tiež k dočasnému zvýšeniu efektivity výberu dlžného poistného. „Výsledkom sú úspory, ktoré sa prejavia v tom, že v roku 2023 výrazne stúpne prevod neminutých prostriedk­ov z minulých rokov,“povedal Ďurana.

Ekonóm Radovan Ďurana dodal, že v roku 2023 už žiadny podobný príjmový vankúš nevznikne, a tak medziročný prevod klesne o 0,3 miliardy. Preto štátna Sociálna poisťovňa aj podľa rozpočtu na rok 2023 nebude potrebovať žiadnu dotáciu, no v nasledujúc­om roku by už mala dostať výraznú podporu v hodnote až 1,2 miliardy eur.

 ?? ??
 ?? ?? Poverenie na riadenie rezortu financií má po Igorovi Matovičovi aktuálne Eduard Heger.
FOTO: TASR/J. KOTIAN
Poverenie na riadenie rezortu financií má po Igorovi Matovičovi aktuálne Eduard Heger. FOTO: TASR/J. KOTIAN

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia