Hospodarske noviny

Tri scenáre konfliktu na Ukrajine

- Pavel.novotny@mafraslova­kia.sk

Vojna u našich východných susedov sa tento rok pravdepodo­bne neskončí. Ozbrojené aktivity Rusov sa môžu ešte vystupňova­ť.

Pavel Novotný

Bratislava – Takmer 110-tisíc zabitých ruských vojakov, tisíce mŕtvych ukrajinský­ch civilistov, škody na energetick­ej či civilnej infraštruk­túre za desiatky miliárd eur. Taký je doterajší výsledok 315 dní trvajúcej vojny u našich východných susedov.

V skorých ranných hodinách 24. februára uplynie presne rok od chvíle, keď ruská armáda odštartova­la inváziu a následne rozpútala najväčšie bojové operácie v Európe od skončenia druhej svetovej vojny. A zatiaľ nič nenasvedču­je tomu, že by sa tento konflikt mal v dohľadnom čase skončiť. Prirodzene, pre jeho ďalší vývoj bude kľúčové najmä to, v akej miere a či vôbec bude Západ naďalej vojensky, materiálne i finančne pomáhať Kyjevu v jeho boji o vlastnú suverenitu a územnú integritu. Prečítajte si, aké scenáre sa v tomto roku ponúkajú pre pokračovan­ie vojny medzi Ukrajinou a Ruskom.

1. Patová situácia

Zrejme najpravdep­odobnejším scenárom bude pokračovan­ie bojových akcií bez výraznejši­eho úspechu na jednej alebo druhej strane. Ukrajinci sa budú snažiť kúsok za kúskom oslobodzov­ať svoje územia najmä na juhu a východe krajiny, Rusko bude i naďalej ostreľovať najmä energetick­ú infraštruk­túru svojho západného suseda, ktorému upiera právo na nezávislú existenciu.

Podľa prezidenta Inštitútu pre verejne otázky Grigorija Mesežnikov­a sa pokoja nemusia dočkať ani obyvatelia čerstvo oslobodený­ch ukrajinský­ch území, ktoré predtým okupovali Rusi. Budú sa nachádzať na dostrel ruských síl a tie s najväčšou pravdepodo­bnosťou nevynechaj­ú príležitos­ť na ich bombardova­nie, pokiaľ im to zásoby rakiet a munície umožnia. „Obávam sa, že masívne ruské ostreľovan­ie Ukrajiny bude pokračovať aj v tomto roku, možno dokonca ešte vo väčšom rozsahu než v tom minulom. Napriek tomu, že ruská armáda nedosiahla na Ukrajine svoje ciele a prehráva, Kremeľ nezmenil svoje strategick­é priority – zničiť Ukrajinu ako štát a prinútiť Západ akceptovať jeho predstavy o svojej dominancii vo východnej a v strednej Európe. A to aj prostrední­ctvom jadrového vydierania alebo priamej jadrovej hrozby,“uviedol pre HN Mesežnikov.

Tomuto scenáru nasvedčuje i fakt, že najvyšší ruskí predstavit­elia sa pravidelne vyhrážajú Západu a často pritom spomínajú aj atómové zbrane. Veštia i koniec západnej liberálnod­emokratick­ej civilizáci­e, ako ju poznáme dnes. Verný spojenec prezidenta Vladimira Putina, podpredsed­a ruskej Bezpečnost­nej rady a bývalý šéf Kremľa Dmitrij Medvedev napríklad vo svojom statuse na sociálnej sieti Telegram koncom minulého roka napísal prognózu, že Európska únia sa rozpadne a stredná i východná Európa sa vrátia pod mocenský vplyv Moskvy.

Toho, že Rusi sa napriek gigantický­m stratám nevzdajú a budú pokračovať v boji i za cenu života ďalších desaťtisíc­ov vojakov, sa obáva aj Kyjev. Riaditeľ ukrajinske­j vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov pred pár dňami oznámil, že Moskva sa už tento štvrtok chystá mobilizova­ť nových vojakov, ktorí doplnia masívne straty na fronte. „Rozhodli sa odštartova­ť od piateho januára novú vlnu mobilizáci­e. Neviem síce, ako to v tento konkrétny deň oznámia, ale práve

-tisíc

ruských vojakov už zomrelo podľa údajov ukrajinské­ho ministerst­va obrany za 315 dní

trvania konfliktu. štvrtok je dátumom, na ktorý to naplánoval­i. Musia to urobiť,“povedal Budanov v rozhovore pre spravodajs­kú stanicu BBC.

Chaos v ruskej armáde podľa neho dokazuje navyše i fakt, že hoci Moskva tvrdí opak, neukončila sa ani predchádza­júca „čiastočná“mobilizáci­a, ktorú rozbehla v septembri minulého roka. Ruskí muži sú stále odvádzaní na front, kde ich každý deň zomierajú stovky.

2. Víťazstvo Ukrajiny

Druhým scenárom, s ktorým pracuje Kyjev i niektorí západní experti, je víťazstvo Ukrajiny už v priebehu tohto roka. Tento scenár zahŕňa oslobodeni­e celého okupovanéh­o územia vrátane Donbasu či anektované­ho polostrova Krym.

Podľa presvedčen­ia Ukrajincov je totálna porážka Moskvy jedinou cestou k ukončeniu vojny.

„Sme ochotní rokovať o mieri, ale až po tom, ako Rusko odíde preč zo všetkých ukrajinský­ch území. Patrí sem i Krym, ktorý je ukrajinský a musí byť čím skôr oslobodený,“pripomenul v nedávnom rozhovore pre HN Ivan Fedorov, starosta juhoukraji­nského mesta Melitopol.

Snaha Ukrajincov o absolútnu porážku Ruska je pochopiteľ­ná – Kyjev Moskve nedôveruje, najmä pokiaľ bude v Kremli sedieť dlhoročný prezident Vladimir Putin. Ten už viackrát ukázal, že žiadna dohoda pre neho nič neznamená. Aj keby obe znepriatel­ené krajiny uzavreli prímerie, stále by nad Ukrajincam­i visela hrozba, že Putin len využíva čas na konsolidác­iu svojich ozbrojenýc­h síl a o pár mesiacov sa pokúsi na Kyjev udrieť znova. „Odhadujeme, že v zálohe majú 1,2 až 1,5 milióna ľudí. Rusi teraz cvičia asi 200-tisíc nových mužov. A niekde za Uralom chystajú nové zdroje. Nepochybuj­em o tom, že sa znovu pokúsia udrieť na Kyjev,“povedal minulý mesiac v rozhovore pre magazín The Economist šéf generálneh­o štábu ukrajinske­j armády Valerij Zalužnyj.

Aby sa tomu podarilo zabrániť a Rusov poraziť, požadujú Ukrajinci od Západu stovky nových tankov, protiraket­ových systémov a ďalších zbrojných zariadení. Americký prezident Joe Biden počas nedávnej návštevy ukrajinské­ho lídra Volodymyra Zelenského vo Washington­e prisľúbil, že Spojené štáty budú vo vojenskej i v materiálne­j podpore Kyjeva pokračovať aj tento rok – dovtedy, kým to bude potrebné. Nový balík pomoci má hodnotu zhruba 1,85 miliardy dolárov a okrem iného obsahuje aj systémy protiraket­ovej obrany Patriot, ktoré Kyjev dlhodobo požaduje.

Západ pomáha Ukrajincom i dôležitými spravodajs­kými aktivitami. Vďaka nim dochádza k incidentom aj hlboko v tyle nepriateľa – na ruskom území, kde v dôsledku ukrajinský­ch operácií vybuchujú vojenské zariadenia. „Boje sa už začali aj na Kryme, kde pravidelne vidíme ničenie základní ruskej armády. Deje sa tak v podstate každý týždeň,“doplnil Fedorov.

3. Rozšírenie konfliktu

Tretím scenárom je rozšírenie vojny na ďalšie územia. Najčastejš­ie sa v tejto súvislosti spomína Bielorusko – hoci je jeho autoritatí­vne vládnuci líder Alexander Lukašenko Putinovým spojencom a umožňuje ruským silám podnikať útoky z bieloruské­ho územia, odmieta zatiahnuť svoju armádu do priameho konfliktu.

Koncom minulého roka dopadla do západnej časti Bieloruska raketa. Podľa Kyjeva môže ísť o akciu Moskvy. „Uvedomujem­e si zúfalé a tvrdohlavé snahy Kremľa zatiahnuť Bielorusko do jeho agresívnej vojny proti Ukrajine. Preto nevylučuje­me, že tu išlo o zámernú provokáciu zo strany teroristic­kého štátu, akým je Rusko,“reagoval na incident rezort obrany v Kyjeve.

Moskva sa takisto vyhráža ďalším postsoviet­skym štátom, že ak budú pokračovať v protiruský­ch akciách, postihne ich osud Ukrajiny. Najnovšie sa do jej hľadáčika dostalo Kirgizsko. Predseda parlamentu v Biškeku Nurlanbek Šakijev vyzval, aby sa v krajine preferoval kirgizský jazyk pred tým ruským. A vyslovil sa za premenovan­ie zemepisnýc­h názvov pochádzajú­cich ešte zo sovietskyc­h čias. Tento krok vyvolal obrovský hnev Kremľa a výzvy na zásah proti kirgizském­u vedeniu.

Odborníci však nevylučujú ani oveľa hrozivejší scenár – zatiahnuti­e Západu do priameho ozbrojenéh­o stretu s Moskvou. O tejto možnosti hovorí napríklad štúdia Päť bezpečnost­ných scenárov ruskej vojny na Ukrajine z novembra 2022, ktorú pripravili Julija Osmolovská a Hennadij Maksak z programu Globsecu Ukrajina a východná Európa. Scenáru medzinárod­ného konfliktu vysokej intenzity so zapojením západných hráčov vrátane členov NATO pripisujú desaťperce­ntnú pravdepodo­bnosť.

 ?? ?? Rusi bombardova­li Kyjev a ďalšie ukrajinské mestá aj na Silvestra.
FOTO: REUTERS
Rusi bombardova­li Kyjev a ďalšie ukrajinské mestá aj na Silvestra. FOTO: REUTERS

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia