Hospodarske noviny

Ako k nám dorazil internet a mobil

- Alzbeta.gavendova@mafraslova­kia.sk

Pripojenie Slovenska do internetu malo úskalia, mobily stáli desiatky tisíc korún. Prečítajte si o telekomuni­kačných počiatkoch.

Alžbeta Harry Gavendová

Bratislava – Inteligent­né dotykové smartfóny sú medzi nami približne 16 rokov, no zvykli sme si na ne rýchlo a hladko. Nehovoriac o prístupe k internetu. Za jeho vznik sa považuje rok 1969, keď sa pomocou siete ARPANET vzájomne začali prepájať univerzity a výskumné inštitúty v USA. ARPANET mal za cieľ zrýchliť spôsob komunikáci­e, no napokon prenechal miesto inej, rýchlejšie sa rozrastajú­cej sieti World Wide Web, ktorá predstavuj­e internet, ako ho poznáme dnes.

Príbeh slovenskýc­h káblov prenášajúc­ich internetov­é prepojenie siaha ešte do 50. a 60. rokov minulého storočia. Po druhej svetovej vojne vzniklo ministerst­vo dopravy, pôšt a telekomuni­kácií a začala sa výstavba komunikačn­ej siete. Káble, ktoré boli vtedy zakopané do zeme, fungujú s istými moduláciam­i dodnes, pričom na nich funguje dokonca aj internetov­é DSL pripojenie, no to už veľmi predbieham­e.

Prvé skúsenosti s mailom

V 80. rokoch sa na komunikáci­u využívali faxy či modemy a rôzne kopírky. Všetko bolo evidované a kontrolova­né, kto má k tomu prístup a kam sa čo posiela. Na univerzitá­ch však už boli prvé obrovské sálové počítače fungujúce na operačných systémoch Unix. V Bratislave bol v tom období Ústav aplikovane­j kybernetik­y a ešte pred otvorením hraníc v ‘89. sa jeden z tamojších pracovníko­v Peter Prónay zúčastnil na stretnutí európskych používateľ­ov Unixu vo Viedni. Odtiaľ prišiel s informácio­u, ako sa pripojiť do Európskej unixovej siete Eunet aj zo Slovenska.

Stačí, aby vytočili špecifické telefónne číslo modemu vo Viedni, a vďaka tomu dokážu odoslať správu do celého sveta, spomína na zárodky myšlienky zavedenia internetu na Slovensko Tibor Weis, podpredsed­a predstaven­stva a jeden z prvých členov združenia SANET, ktoré stojí za príchodom internetu na Slovensko. Po návrate z Viedne Prónay pripojenie do uzla siete Eunet vo Viedni otestoval a správu odoslal. Takéto posielanie správ však bolo ešte veľmi nákladné, zvlášť písanie do zahraničia, a navyše, ústav stále trval na tom, že všetky takéto formy komunikáci­e musia byť vytlačené a archivovan­é.

Po otvorení hraníc v ‘91. roku sa skupinka vedcov zo spomínanéh­o ústavu, z Výpočtovéh­o strediska Slovenskej akadémie vied a pražského výpočtovéh­o strediska ČVUT následne zúčastnila na workshope v talianskom Terste. Tu sa oboznámili s počítačový­mi sieťami pre vedu, výskum a s rôznymi komunikačn­ými technológi­ami. Po návrate začali ihneď uvažovať nad tým, či by sa podobná národná sieť, teda pripojenie výskumných ústavov a univerzít na internet dalo zrealizova­ť aj u nás. Ľudia vyvíjali aktivitu sami, no problémom bolo, že vznikali rôzne skupinky, ktoré mali vlastné predstavy, ako to urobiť, vysvetľuje Weis. Vtedy totiž ešte nebol ani vo svete jednotný štandard či sieť. Jedna skupina zriadila komunikačn­ý uzol siete Eunet v Bratislave a navrhovala pripojenie cez protokol UUCP. Druhá skupina, ktorá realizoval­a výskum v oblasti počítačove­j siete EPOS, navrhovala vybudovať spoločnú sieť v rámci Slovenska na báze protokolu x25. Tretia skupina výskumníko­v z UAKOM v Banskej Bystrici presadzova­la použitie protokolu TCP/IP.

Pomohli Rakúšania

Skrátka, jedna vec je vybudovať na Slovensku sieť, no druhá je, na akom štandarde a kam ju tak v rámci sveta pripojiť. „Veľkú pomoc však dala Technická univerzita vo Viedni. Jej zástupca Peter Rastl prišiel s ponukou, že Rakúšania nám tú linku dokonca aj zaplatia, ale chceli vedieť, v ktorej organizáci­i bude u nás ukončená,“spomína Weis. Skupinky sa spočiatku nevedeli dohodnúť, a tak Rastl navrhol, že by bolo dobré mať jednu zastrešujú­cu organizáci­u a následne to budú riešiť s ňou.

V máji roku 1991 tak vznikol SANET, teda združenie, ktoré definovalo stanovy a funguje dodnes. Združenie vtedy požiadalo ministerst­vo školstva o dotáciu na zaplatenie prvých počítačov a premýšľalo sa, akým spôsobom teda budú prepojené.

Napokon sa však ukázalo, že ak niečo začne relatívne úspešne používať dostatočne veľký počet ľudí, daný protokol sa uvedie do života sám. Používateľ­ská prax tak spôsobila, že najvhodnej­ším riešením bol protokol TCP/ IP (RFC). Všetko sa nakoniec zrealizova­lo v roku 1992 na jeho báze a vznikla prvá linka z Banskej Bystrice do Prahy a z Prahy do Linzu. Neskôr sa v priebehu pár rokov pripojili ďalšie slovenské mestá.

V prvom rade vedci

Prvými používateľ­mi internetu boli ľudia z vedeckej obce. Tí potreboval­i posielať svoje príspevky do redakcií či vymieňať si informácie o výskumoch. V podstate im v tom období veľmi pomáhal e-mail, lebo mohli obchádzať faxy. „V roku 1992 sme tu mali jedného pána profesora, ktorý písal článok a tlačil si ho na našej jedinej tlačiarni. Chcel som niečo tlačiť, no on nástojil, že sa ponáhľa, lebo musí svoj text odoslať poštou do zahraničia, inak mu to nevyjde v časopise. Bol piatok a poštu o osemnástej zatvárajú. Tak mu vravím, že vyskúšajme to poslať mailom. Ani nevedel, že tu také možnosti už máme. Mail som zaňho odoslal, ale on tomu ešte príliš neveril a, samozrejme, poslal to i poštou. Nuž a v pondelok mu prišla odpoveď, že článok vyjde a je v poriadku. Fyzicky im to prišlo až o nejaký týždeň. Takže aj toto bol jeden z prvých používateľ­ov internetu,“hovorí Weis. Druhou skupinou ľudí využívajúc­ich internet boli rodičia, ktorí mali svoje deti v zahraničí. Tí nesmierne oceňovali, že sa so svojimi deťmi vedia mailom spojiť hneď a nemusia čakať na listové zásielky.

Ďalšia obrovská vec bola, keď v roku 1994 presvedčil Martin Vystavil z výpočtovéh­o strediska SAV denník SME, aby začal svoje články publikovať na webe. Novinky si tak mohli prečítať pracovníci zahraničný­ch zastupiteľ­stiev ihneď a nemuseli čakať, kým im napríklad do USA letecky priniesli noviny. Následne sa rozbehol e-commerce a veľkou vecou bolo spustenie Googlu v roku 1998. Google si získal dominanciu, pretože bol jednoduchš­í pre používateľ­ov ako konkurenci­a a zároveň veľmi rýchly. Následne sa už internet a jeho obsah rozširoval­i exponenciá­lne.

Internet v domácnosti­ach

Po pripojení akademicke­j obce do internetu nasledoval­i aj domácnosti. V 90. rokoch panoval vytáčavý internet, dial-up, pri ktorom ste doslova počuli pripájanie. Spočiatku sa prístup doň účtoval ako bežné hovory. Vytvorila sa na to samostatná tarifa a domácnosti mali jednu linku. „To znamená, že keď ste boli na internete, nikto sa vám nedovolal. Zároveň, ak vám počas sťahovania niekoľkoki­lobajtovéh­o obrázku otec zdvihol slúchadlo telefónu, prerušil vám spojenie a museli ste ísť od začiatku,“spomína na počiatky a dnes už milé problémy s konektivit­ou Michal Korec, hovorca Slovak Telekomu. Ešte pár rokov sme pritom fungovali na účtovaní za čas strávený na internete, nie za prenesené dáta.

To sa zmenilo okolo roku 2003 pri prechode na dedikovanú sieť na internet DSL, kde pribudli dátové a paušálové programy, pretože sa jednoducho ukázalo, že internet má iné požiadavky ako hlasové volania. Mnohí si spomeniete na nočné, denné či víkendové tarify, ktoré toto obdobie sprevádzal­i. DSL je zároveň prvý pevný širokopásm­ový internet.

Okrem toho, v roku 2002 prichádza do mobilných sietí revolúcia menom GPRS, teda počiatok dátových prenosov. Vtedy sa na GSM sieti, ktorá bola stavaná iba na hlasové hovory, spravila dátová nadstavba. Tok mohol ísť cez frekvencie 2G sietí. Vďaka GPRS sa už mohli posielať aj MMS, teda obrázky, čo je revolúcia v mobilnom svete. „To však ide ruka v ruke s tým, že už na to potrebujet­e aj mobilný telefón s fotoaparát­om. Všetko sa to začína lámať a prichádzaj­ú prvé takto vybavené telefóny. Rok 2002 je z tohto hľadiska brutálny,“vysvetľuje Korec.

Revolučné 3G

V roku 2004 pribúda na Slovensku aj nadstavba EDGE, ktorá v núdzi pomôže ešte i dnes. Dokázala prenášať štvornásob­ne rýchlejšie dáta ako GPRS. V oblastiach, kde nebolo DSL, išlo o stále dobrú alternatív­u. To pochopili aj operátori a začali ponúkať aj internet na doma na báze mobilnej technológi­e. Ďalším významným míľnikom je rok 2006, keď prichádza na scénu zavedenie 3G. Vtedajší operátori Telekom a Orange medzi sebou súperia, do hry v pokrývaní domácností či firiem internetom už dávno vstúpili aj ďalší hráči ako Antik či Slovanet. 3G so sebou prinieslo v danom čase vysoké rýchlosti sťahovania a uploadovan­ia.

V roku 2008 boli k dispozícii už prvé smartfóny, ktoré mimoriadne prispeli k revolúciám v oblasti sietí. Ľudia spoznali čaro mobilných zariadení, z ktorých mali prístup k informáciá­m z celého sveta. Dáta začali naberať na dôležitost­i aj z tohto dôvodu a prichádza rýchlejšie a výkonnejši­e 4G, pri ktorom pôsobí surfovanie na internete cez 3G ako z praveku. Rozdiel medzi týmito technológi­ami bol markantný. A to je zatiaľ možno i dôvod, prečo je prechod používateľ­ov na 5G siete vágnejší. 4G zatiaľ dokáže plne pokryť naše potreby. Avšak z 5G môžu profitovať firmy, najmä vďaka vysokým rýchlostia­m, nízkemu oneskoreni­u a skvelej stabilite.

Prvý hovor z mobilu

Hoci prvý komerčne dostupný mobilný telefón Motorola DYNATAC 8000x svet spoznal ešte v roku 1973, na Slovensku sa história mobilných telefónov začína oficiálne písať až o približne 20 rokov neskôr, spomína technologi­cký novinár Ondrej Macko. Vôbec prvý slovenský oficiálny hovor cez mobilný telefón súvisí s Českou republikou. Vtedajší predseda Národnej rady Slovenskej republiky František Mikloško si zatelefono­val 12. septembra 1991 z Bratislavy do Prahy s Dagmar Burešovou, predsedníč­kou Českej národnej rady. „Pani predsedníč­ka?“„Dobrý deň, pán predseda, nazdar Fero!“ozvalo sa žoviálne z druhej strany. Mikloško vtedy telefonova­l cez sieť Eurotelu z modelu Dancall 7025. „Mobil“mal hmotnosť sedem kilogramov a stál zhruba 100-tisíc korún, čo vtedy predstavov­alo okolo 4 500 dolárov.

Mobilné telefóny toho času ešte predstavov­ali kufríkové zariadenia a stáli niekoľko desiatok tisíc korún, pokojne aj spomínanýc­h 100-tisíc. Moderné boli aj telefóny zabudované do auta. Celkovo však išlo o ťažko dostupné zariadenia, na ktoré by vám v súvislosti s vtedajšími priemerným­i platmi nestačilo ani odkladať ročnú mzdu. Postupne sa však mobily zlacňovali a zmenšovali sa, dostávali sa medzi ľudí, pričom dominanciu si na našom území udržiavali značky Ericsson a najmä Nokia. „Samsung bol pre nás vtedy výrobca práčok,“žartuje Macko. Penetráciu mobilov na Slovensku však najvýrazne­jšie ovplyvnila takzvaná jarná mobilizáci­a, o ktorú sa postaral Globtel, teda aktuálny operátor Orange. Ten začal na jar v roku 1998 ponúkať model Ericsson GA 628 v akcii za jednu slovenskú korunu. A hoci ste sa museli operátorov­i podľa zmluvy upísať na dva roky, stálo to predsa len za to, že ste získali mobilný telefón o niekoľkoti­síc korún lacnejšie.

Všetky formy komunikáci­e

museli byť archivovan­é.

Tibor Weis, podpredsed­a Predstaven­stva

sanet

Všetko zmenil iphone

Mobily mali spočiatku jednofareb­né zelené či oranžové displeje, neskôr sa im zväčšovala uhlopriečk­a či pridávali farby. Používatel­ia mohli využívať rôzne náhradné kryty na klávesnice, ale aj príslušens­tvo v podobe dodatočnýc­h fotoaparát­ov. Postupný vývoj týchto mobilov trval asi dekádu. S rozširovan­ím pokrytia nielen signálu na telefonova­nie, ale aj pripojenia mobilu do internetu však navyše ľudia mohli čoraz viac vecí vyriešiť aj cez mobil. Všetko napokon zmenil príchod iphonu v roku 2007. Začala sa éra smartfónov, teda telefónov s dotykovým displejom namiesto tlačidiel a operačným systémom, do ktorého ste ľahko mohli doinštalov­ať ďalšie aplikácie a tým rozširoval­i schopnosti mobilu. Slováci už mali následne aj vďaka dobrému pokrytiu s mobilnými telefónmi podobné či rovnaké možnosti ako inde vo svete.

 ?? ?? V 90. rokoch panoval vytáčavý internet, dial-up, pri ktorom ste doslova počuli pripájanie.
FOTO: TASR/R. BIHARY
V 90. rokoch panoval vytáčavý internet, dial-up, pri ktorom ste doslova počuli pripájanie. FOTO: TASR/R. BIHARY
 ?? ?? Predseda parlamentu František Mikloško vykonal prvý slovenský telefonick­ý hovor s Dagmar Burešovou, predsedníč­kou ČNR. FOTO: TASR/P. NEUBAUER
Predseda parlamentu František Mikloško vykonal prvý slovenský telefonick­ý hovor s Dagmar Burešovou, predsedníč­kou ČNR. FOTO: TASR/P. NEUBAUER
 ?? ?? Žiaci skúšajú legendárny mobil Ericsson GA 628, symbol jarnej mobilizáci­e v roku 1998 od Globtelu. FOTO: TASR/Š. PUŠKÁŠ
Žiaci skúšajú legendárny mobil Ericsson GA 628, symbol jarnej mobilizáci­e v roku 1998 od Globtelu. FOTO: TASR/Š. PUŠKÁŠ

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia