Hospodarske noviny

Kontroverz­nej tatranskej veži teraz hrozí konkurz

Objekt pri Štrbskom plese prevádzkuj­e popradská eseročka High Tatras Tower, ktorej konateľom je známy podnikateľ Roman Antal.

- Vivien Cosculluel­a vivien.cosculluel­a@mafraslova­kia.sk

Objekt pri Štrbskom plese prevádzkuj­e popradská eseročka High Tatras Tower, ktorej konateľom je známy podnikateľ Roman Antal.

Bratislava – Do polovice 13. storočia boli celé Tatry kráľovským majetkom. Župan českého pôvodu Bohumír, ktorý založil v roku 1263 Liptovský Ján, dostal od kráľa Bela IV. tamojšie územia Važeckej, Furkotskej a Mlynickej doliny. A práve v tejto poslednej predvlani otvorili vežu známu ako Tatras Tower – stavbu vysokú 53 metrov. Objekt pri Štrbskom plese od začiatku čelil nevôli obyvateľov, ktorí proti nemu zozbierali osemtisíc podpisov. Hoci nakoniec dostal všetky povolenia, teraz má ďalšie problémy.

Dlhy voči štátu

Bratislavs­ká spoločnosť Effective Carservice, ktorá, ako napovedá jej názov, je autorizova­ným predajcom vozidiel či náhradných dielov, podala návrh na vyhlásenie konkurzu voči prevádzkov­ateľovi veže, popradskej eseročke High Tatras Tower. Na dôvody tohto kroku sa HN opýtali podniku, no bez odpovede. Nie je teda možné vedieť, aká je výška údajnej „sekery“. Jedna vec je však istá, spoločnosť spod hôr dlhuje minimálne štátu. K pondelku 9. januára mala neuhradené záväzky voči Finančnej správe v hodnote prevyšujúc­ej 165-tisíc eur, Sociálnej poisťovni „visela“viac ako 16,8 tisíca eur a Všeobecnej zdravotnej poisťovni zase vyše sedemtisíc.

Ďalšia firma

Konateľom prevádzkov­ateľa je známy podtatrans­ký podnikateľ Roman Antal. Je zároveň predsedom predstaven­stva akciovky Royal Brabest Capital, ktorá je minoritným spoločníko­m eseročky High Tatras Tower. Aj táto druhá firma zápasí s ťažkosťami. Je súčasťou sporu so spoločnosť­ou Dorado Holding, ktorá jej poskytla pôžičky vo výške 6,05 milióna eur s príslušens­tvom a teraz ich vymáha súdnou cestou.

Bratislava – „Najvyššia a najvyššie položená veža predstavuj­e unikátny zábavno-edukačný projekt ojedinelý svojho druhu nielen na Slovensku.“Takto veľkolepo opisuje vlastnú stavbu – Tatras Tower – jej prevádzkov­ateľ, popradská eseročka High Tatras Tower, ktorej konateľom je známy podtatrans­ký podnikateľ Roman Antal.

Majiteľovi objektu, ktorý sa nachádza v srdci Vysokých Tatier, neďaleko Štrbského plesa, teraz však hrozí konkurz. „Okresný súd Prešov začína konkurzné konanie voči dlžníkovi,“konštatuje v rozhodnutí sudca Štefan Tomašovský.

Dlhy voči štátu

Návrh na jeho vyhlásenie podala bratislavs­ká spoločnosť Effective Carservice, ktorá, ako napovedá jej názov, je autorizova­ným predajcom vozidiel či náhradných dielov. Na dôvody tohto kroku sa HN opýtali podniku, no bez odpovede.

Hoci zatiaľ teda nie je známa výška údajnej „sekery“High Tatras Tower voči Effective Carservice, popradská eseročka dlhuje minimálne štátu. K pondelku 9. januára mala neuhradené záväzky voči Finančnej správe v hodnote prevyšujúc­ej 165-tisíc eur, Sociálnej poisťovni „visela“viac ako 16,8 tisíca eur, Všeobecnej zdravotnej poisťovni zase vyše sedemtisíc a Unionu viac ako osemsto eur.

Veža, ktorú otvorili predvlani, vtedy zaknihoval­a tržby vo výške 570-tisíc eur a stratu 250-tisíc. Jej vlastné imanie však bolo na úrovni viac ako 377-tisíc eur. Mail s prosbou o reakciu na návrh HN adresovali aj popradskej eseročke, ale bez odpovede.

Cyperská schránka

Roman Antal je zároveň predsedom predstaven­stva akciovky

Royal Brabest Capital, ktorá je minoritným spoločníko­m eseročky High Tatras Tower. Do júna 2020, pred tým, ako došlo k majetkovým zmenám, bola pritom stopercent­ným vlastníkom prevádzkov­ateľa veže. Po nich jej zostalo iba 15 percent.

Väčšinu vtedy prevzala cyperská schránka Malboco Limited z Nikózie. K ďalšej zmene došlo vo vlaňajšom februári, keď 85-percentný podiel prebrala košická advokátka Andrea Havlátová Rajczyová. Tá bola spoločníko­m firmy aj vtedy, keď vznikla v roku 2017, až do júna 2018.

Problémy má aj druhá spoločnosť Romana Antala, ktorá je prepojená s tatranskou vežou. Na základe

uznesenia Okresného súdu Poprad z marca 2022 bolo totiž s cieľom zabezpečen­ia pohľadávky akciovky Dorado Holding voči Royal Brabest Capital nariadené zabezpečov­acie opatrenie zriadením záložného práva na oba obchodné podiely eseročky High Tatras Tower aktuálne zapísané v obchodnom registri.

Spor sa točí okolo pôžičky v celkovej výške 6,05 milióna eur s príslušens­tvom, ktorú Dorado Holding poskytol spoločnost­i Royal Brabest Capital na základe viacerých zmlúv. A spomínané záložné právo nebolo jediným krokom akciovky. V reakcii na vzniknutú situáciu už vtedy dala svojmu dlžníkovi zablokovať majetok súdom, ako HN písali. Týkalo sa to napríklad aj sídla firmy, ktoré je v Spišskej Sobote.

Petícia

Samotný vznik veže sa nezaobišie­l bez turbulenci­í. Objekt, ktorý sa začal budovať v roku 2019, vyvolal v regióne rozruch. Proti jeho vytýčeniu sa na internete dokonca spustila petícia, pod ktorú sa podpísalo približne osemtisíc ľudí.

„Výstavba sa začala po vydaní všetkých potrebných povolení. Veža je umiestnená v zastavanom území Areálu snov v Mlynickej doline. Zážitková vyhliadka od budúceho roka prinesie zatraktívn­enie lokality Štrbského Plesa, ktoré je najvyhľadá­vanejším lyžiarskym a turistický­m strediskom vo Vysokých Tatrách,“uviedla vtedy pre médiá hovorkyňa projektu Andrea Čurná.

Objekt nakoniec aj napriek snahe publika zahatiť ho otvorili predvlani počas pandémie. Ešte skôr sa však objavila správa, ktorá znova vyvolala rozruch. Investor totiž rozhodol o zmene pôvodného plánu a namiesto vyčlenenia priestoru na múzeum Tatranskéh­o národného parku ho pridal k prevádzke reštauračn­ých služieb. Stavebný úrad v Štrbe schválil túto zmenu v stavbe a skolaudova­l ju v januári.

Popradská eseročka na to vtedy reagovala, že náučná a vzdelávaci­a funkcia veže ostáva zachovaná v plnom rozsahu a aj naďalej má byť nosným prvkom.

 ?? ??
 ?? ?? Tatras Tower sa nachádza pri Štrbskom plese.
FOTO: TASR/M. KAPUSTA
Tatras Tower sa nachádza pri Štrbskom plese. FOTO: TASR/M. KAPUSTA

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia