Hospodarske noviny

Revolučnú zmenu veľmi nepocítili

Z historicke­j ponuky, ako nazval v lete Igor Matovič valorizáci­u platov o 200 eur, uvideli zdravotníč­ky v peňaženke iba polovicu.

-

Rudolf Sivý Juraj Búry

Bratislava – Ivana Harvanová zažila za posledné roky v zdravotníc­tve turbulentn­é chvíle. Po rokoch pandémie vlani niekoľko mesiacov čakala na rozhodnuti­e politikov, či im schvália zvýšenie platov. Dráma trvala do decembra, keď poslanci schválili zákony, ktoré protestujú­ci lekári žiadali. Ak by k dohode nedošlo, dvetisíc z nich by odišlo z nemocníc. Spomínaná dohoda otvorila dvere aj k schváleniu stabilizač­ných príspevkov v sume päťtisíc eur pre sestry.

Medzi tými, ktoré súhlasilli, bola aj Harvanová. Za výhru to však nepovažuje. „Nie som človek, ktorý by chcel ísť do zahraničia, mám rada svoj domov,“vysvetľuje pre HN hlavný dôvod, prečo sa rozhodla dať svoj podpis pod dokument od vedenia zariadenia. Stabilizač­ný príspevok skôr vníma ako 13. plat, nie motiváciu pre dlhodobé zotrvanie.

Dohoda má skrytú podmienku. V najbližšíc­h rokoch môže mať maximálne 45 dní prácenesch­opnosti. Za dni navyše bude musieť zdravotník odpracovať tieto dni nad limit podpísanýc­h rokov. Náročnejši­u prácu sestričiek sa vláda pokúsila ohodnotiť zvýšením platov, ktoré prebehlo počas augusta. „Revolučnú“zmenu predstavil v auguste vtedajší minister financií Igor Matovič. „Prosím zdravotné sestry, aby sa na to pozreli bez emócií,“vyzval ich vtedy. Tie už vtedy hovorili, že je to menej ako v susednom Česku, nakoniec dohodu prijali. Plat sa síce zdvihol aj Harvanovej, a to približne o dvesto eur, ale na domácom rozpočte to veľmi nepocítila. „Nič sa nezmenilo. Po zdanení a odvodoch je to zhruba 100 eur, čo pri dnešnej inflácii nie je veľa,“opísala. Priemerná hrubá mzda v tejto profesii bola vlani 1 124 eur a podľa dát Eurostatu je Slovensko v mzdovom ohodnotení sestier piate najslabšie v Únii. Predseda Komory zdravotnýc­h sestier a pôrodných asistentie­k Lukáš Kober hovorí, že vlani do zdravotníc­tva pribudli len vyše tri stovky, pričom z neho odišlo 632 sestier. Oficiálne dáta štát za vlaňajšok neukázal.

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia