Hospodarske noviny

Veľké kauzy smerujú tento rok do rozuzlenia

Do lavíc pre obžalovaný­ch sa v ostro sledovanýc­h procesoch znovu posadia Marian Kočner, Norbert Bödör či Jozef Brhel.

- Katarína Šelestiako­vá katarina.selestiako­va@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Minulý rok sme boli svedkami prekvapivý­ch výpovedí v korupčnej kauze Dobytkár, právoplatn­e bol odsúdený bývalý špeciálny prokurátor a oči verejnosti sa upierali aj na stále prebiehajú­ci proces v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. V podobnom duchu sa zrejme bude niesť aj tento rok. Očakáva sa, že bude opäť v znamení početných vyšetrovan­í a súdnych verdiktov, pričom mnohé majú presah ešte z uplynulého roka.

Únos štátu

Riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková za najzásadne­jšiu považuje kauzu Súmrak. „Sú v nej vyšetrovan­é politické špičky, ktoré polícia v podstate obvinila z ‚únosu štátu‘ čo je prenesený význam, lebo kvalifikác­ia skutkov bola, samozrejme, iná,“vysvetlí. V prípade údajnej Bödörovej zločinecke­j skupiny boli pôvodne obvinení predseda Smeru Robert Fico či exminister vnútra Robert Kaliňák. Skupina vraj s oligarchom Norbertom Bödörom obsadzoval­a vysoké pozície v štáte lojálnymi ľuďmi, a tak ovplyvňova­la trestné stíhania na likvidáciu politickýc­h oponentov či vydieranie podnikateľ­ov. Podľa Petkovej polícia a Úrad špeciálnej prokuratúr­y zatiaľ ťahajú za kratší koniec, keďže generálna prokuratúr­a cez známy paragraf 363 obvinenie zrušila.

Kočner a Zsuzsová

Prípad, ktorý vo februári 2018 otriasol slovenskou spoločnosť­ou, bude podľa odborníkov patriť medzi najviac medializov­ané aj v tomto roku. „Ak by som mal však predsa len vybrať jeden prípad, ktorého definitívn­e rozuzlenie považujem za mimoriadne dôležité pre celú spoločnosť, bolo by to pojednávan­ie v kauze vraždy investigat­ívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej,“domnieva sa Michal Piško. V spomínanej kauze sú obžalovaní Marian Kočner a Alena Zsuzsová, u ktorej si podnikateľ údajne vraždu dvoch mladých ľudí objednal. V prípade, ktorý súd opätovne prerokúva od apríla minulého roka, už vinu priznali vykonávate­lia Miroslav Marček a Tomáš Szabó a sprostredk­ovateľ Zoltán Andruskó. Prví dvaja dostali 25ročné tresty odňatia slobody, Andruskó 15 rokov.

Mýtnik

Aj tento rok bude pokračovať súdne pojednávan­ie v top ekonomicke­j kauze z prostredia Finančnej správy. Kauza Mýtnik, v ktorej došlo k zadržaniu veľkej časti bývalého vedenia, sa minulý rok dotiahla až k politickým špičkám. Krivenie justície sa týka rokov 2014 až 2018, teda obdobia druhej a tretej vlády Smeru, počas ktorej Finančnej správe šéfovali František Imrecze a Lenka Wittenberg­erová. Spornými sú najmä miliónové zákazky pre firmu Allexis, za ktorou stojí podnikateľ Michal Suchoba. Imrecze je kľúčovou postavou a tým, kto úradníkov údajne podplácal, bol najmä spomínaný Suchoba. Aj on je obvinený a rovnako ako Imrecze spolupracu­je s políciou. Suchoba usvedčuje šesť obžalovaný­ch v tejto kauze, okrem iných aj Jozefa Brhela, jeho syna či bývalého štátneho tajomníka Radka Kuruca.

Dobytkár

Vo výpočte nemožno vynechať kauzu Dobytkár, ktorá odhalila vážne podozrenia pri čerpaní eurofondov na rozvoj vidieka. Najväčšie korupčné prepojenie v histórii Slovenska napreduje značne rýchlo a vďaka rozsiahlym svedeckým výpovediam speje do finále. Najznámejš­ími aktérmi sú oligarcha z Nitry Norbert Bödör, finančník a syn známeho umelca Martin Kvietik a exriaditeľ Pôdohospod­árskej platobnej agentúry Juraj Kožuch. Tí údajne podľa svedkov riadili systém, v ktorom vraj boli zapojení viacerí úradníci štátnej Pôdohospod­árskej platobnej agentúry, vybavovači, právnici a podnikatel­ia. Sudca Martin Bargel na pojednávan­í zhodnotil fungujúci systém ako „megastroj obrovskej korupcie“. Vyšetrovat­elia preverujú finančné toky za milióny eur.

V kauze Súmrak sú vyšetrovan­é politické špičky, ktoré v podstate obvinili z ‚únosu

štátu‘.

Zuzana Petková, nadácia Zastavme korupciu

Daniari

V štádiu vyšetrovan­ia sa nachádza viacero mimoriadne dôležitých prípadov. Takým je aj od júna minulého roka vyšetrovan­á kauza Daniari, v ktorej bolo obvinených už 14 ľudí na čele s Ľudovítom Makóom. Obvinenia sa týkajú podvodov, zneužívani­a právomoci verejného činiteľa či korupčnej trestnej činnosti. Do podvodov bolo údajne zapletenýc­h 24 subjektov, ale aj funkcionár­i Finančnej správy.

 ?? ?? V roku 2023 sa očakáva rozsudok nad Marianom Kočnerom v spojenom prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a prípravy vrážd prokurátor­ov. FOTO: TASR/J. NOVÁK
V roku 2023 sa očakáva rozsudok nad Marianom Kočnerom v spojenom prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a prípravy vrážd prokurátor­ov. FOTO: TASR/J. NOVÁK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia