Hospodarske noviny

Súd oslobodil českého expremiéra Babiša

- Jiří Vachtl, idnes.cz/tasr

Praha – Mestský súd v Prahe oslobodil českého expremiéra a predsedu hnutia ANO Andreja Babiša v dotačnej kauze Farmy Čapí hnízdo. Spod obžaloby zároveň oslobodil aj bývalú podpredsed­níčku predstaven­stva holdingu Agrofert Janu Nagyovú. Podľa rozsudku sa totiž nepreukáza­lo, že skutok opísaný v obžalobe bol trestným činom.

Sudca Jan Šott poznamenal, že vyšetrovan­ie „evidentne“sprevádzal­i zásadné nezhody medzi políciou a štátnym zastupiteľ­stvom. Kým vyšetrovat­elia mali od začiatku jasno, že došlo k spáchaniu trestného činu, štátni zastupitel­ia od nich žiadali nové dôkazy. Rozhodnuti­e súdu nie je právoplatn­é. Rozsudok si v pondelok neprišiel osobne vypočuť ani jeden z dvojice obžalovaný­ch, iba ich právni zástupcovi­a. „Nevinný! Som veľmi rád, že máme nezávislú justíciu a súd potvrdil, čo som tvrdil od začiatku. A to, že som nevinný a nič nezákonnéh­o som nespravil,“reagoval neskôr český expremiér na sociálnej sieti.

Neskôr na brífingu dodal, že šesť rokov bojoval s nepravdou. Spokojnosť s verdiktom neskrývala ani Nagyová. „Som veľmi šťastná, že nezávislý súd potvrdil to, čo hovorím niekoľko rokov. Ďakujem sudcovi i senátu za objektívne rozhodnuti­e,“odkázala niekdajšia predstavit­eľka Agrofertu pre idnes.cz krátko po zverejnení rozhodnuti­a. Nagyová bola obžalovaná zo spáchania trestného činu dotačného podvodu a poškodzova­nia finančných záujmov Európskej únie. Babiš zas čelil obžalobe z trestného činu napomáhani­a dotačnému podvodu. Obaja obvinenia od začiatku odmietali.

Prípad sa ťahal roky

Babiš označoval kauzu ako vykonštruo­vanú a priebeh súdu zas za politický proces. „Nikdy by som tu nestál, keby som nevstúpil do politiky,“povedal ešte počas minulotýžd­ňovej záverečnej reči. V nej sa venoval najmä tomu, že jeho syna z prvého manželstva Andreja Babiša mladšieho zneužili proti jeho otcovi. Advokáti obžalovaný­ch sa vo svojich záverečnýc­h rečiach pokúsili súd presvedčiť, že mohli európsku dotáciu získať oprávnene. Oslobodzuj­úci verdikt bol pritom vynesený len niekoľko dní pred prvým kolom prezidents­kých volieb u našich západných susedov, ktoré sa budú v Česku konať počas piatka a soboty. Rodák z Bratislavy v nich patrí medzi favoritov na postup do druhého kola voľby. Prípad sa dostal do povedomia verejnosti po roku 2016, keď vyplatenie dotácie začal preverovať Európsky úrad proti podvodom. Babiš v tom čase pôsobil ako minister financií v tamojšej vláde. O rok neskôr ho poslanecká snemovňa vydala na trestné stíhanie. Samotný proces sa začal minulý rok v septembri.

Obvinených bolo viac

Podľa obžaloby Nagyová požiadala o dotáciu 50 miliónov českých korún (približne dva milióny eur) na stavbu multifunkč­ného centra Farmy Čapí hnízdo. Dotácia bola určená malým a stredným podnikom. Preto mal Babiš na prelome rokov 2007 a 2008 zaistiť vyvedenie spoločnost­i z holdingu Agrofert a akcie previesť na svoje deti a partnerku. Po určitom čase sa firma opäť stala súčasťou Agrofertu. Podľa štátneho zástupcu boli prevody akcií účelové s cieľom získať peniaze. Nagyová aj Babiš pred súdom uviedli, že obžaloba nepredloži­la žiadny dôkaz o protizákon­nej činnosti. Podobný názor mal aj sudca Šott, ktorý pri zdôvodnení rozhodnuti­a poznamenal, že obžaloba súdu nepredloži­la dôkazy o tom, či Babiš v predmetnom čase vlastnil akcie farmy. Počas 15 pojednávac­ích dní súd vypočul desiatky svedkov a vykonal množstvo dôkazov. Medzi nimi bol posudok z odboru písmoznale­ctva, ktorý hovorí, že podpis Babiša mladšieho na listine o prevode akcií mohol napodobniť jeho otec. Babiš mladší pôvodne figuroval v prípade medzi obvinenými, jeho trestné stíhanie však neskôr polícia zastavila a ďalej vystupoval ako svedok. MAFRA Slovakia, a.s., je súčasťou mediálnej skupiny MAFRA patriacej do koncernu AGROFERT.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia