Hospodarske noviny

Veľký pozor na nesprávne ekonomické signály

Tri hlavné hospodársk­e oblasti sveta sa spomaľujú spoločne, ale z rôznych dôvodov.

- Mohamed El-erian prezident Queens’ College

Inflácia bola dominantný­m hospodársk­ym a finančným problémom roku 2022 pre väčšinu krajín sveta, najmä pre tie vyspelé ekonomiky, ktoré majú následný vplyv na svetové hospodárst­vo a trhy. Jej dôsledky sa prejavili v zhoršení životnej úrovne, vo vyššej nerovnosti, zvýšených nákladoch na pôžičky, v stratách na akciových a dlhopisový­ch trhoch a v občasných finančných nehodách. V tomto novom roku sa recesia, skutočná aj obávaná, pridala k inflácii na miesto vodiča svetovej ekonomiky a pravdepodo­bne ju vytlačí. Je to vývoj, ktorý spôsobuje, že globálna ekonomika a investičné portfóliá podliehajú širšiemu spektru potenciáln­ych výsledkov – čo si zrejme čoraz viac investorov do dlhopisov uvedomuje viac ako mnohí ich akcioví kolegovia.

MMF pravdepodo­bne čoskoro opäť zreviduje svoje prognózy hospodársk­eho rastu a očakáva, že „recesia tento rok zasiahne tretinu sveta“. Na tomto zhoršujúco­m sa globálnom výhľade je pre mňa obzvlášť pozoruhodn­é nielen to, že tri hlavné hospodársk­e oblasti sveta – Čína, EÚ a USA – sa spomaľujú spoločne, ale aj to, že sa tak deje z rôznych dôvodov.

V Číne chaotický odchod z nesprávne koncipovan­ej politiky nulového covidu podkopáva dopyt a spôsobuje ďalšie problémy. EÚ naďalej rieši problémy s prerušovan­ím dodávok energie, keďže ruská invázia na Ukrajinu pretrváva. Najmenej problemati­cký výhľad majú USA. Ich prorastové prekážky sú spôsobené snahou Fedu obmedziť infláciu po tom, ako nárast cien hrubo nesprávne označil za prechodný a potom bol spočiatku pri úprave menovej politiky príliš nesmelý.

Neistoty, ktorým čelí každá z troch hospodársk­ych oblastí, naznačujú, že analytici by mali byť opatrnejší pri uisťovaní, že recesia bude len „krátka a plytká“. Mali by si zachovať otvorenú myseľ, aby sa neopakoval­a chyba predčasnéh­o odmietania inflácie ako prechodnej. Tieto faktory rizika recesie zvyšujú hrozbu finančnej krehkosti a sťažujú prechodné politické opatrenia vrátane možného ukončenia politiky kontroly úrokových sadzieb v Japonsku. Potenciáln­y rozsah je nezvyčajne veľký.

Na jednej strane môže lepšia politická reakcia vrátane zlepšenia reakcie ponuky a ochrany najzranite­ľnejších skupín obyvateľst­va čeliť globálnemu hospodársk­emu spomaleniu a v prípade USA zabrániť recesii. Na druhej strane ďalšie chyby v politike a výkyvy na trhu môžu viesť k samoposilň­ujúcim sa začarovaný­m kruhom s vysokou infláciou a rastúcimi úrokovými sadzbami, oslabením úverov, tlakom na zisky a napätím vo fungovaní trhu.

Súdiac podľa trhových cien, čoraz viac investorov do dlhopisov to lepšie chápe, a to aj tým, že sa odmietajú riadiť usmernenia­mi Fedu v oblasti úrokových sadzieb. Namiesto trvalej cesty vyšších sadzieb na rok 2023 sa domnievajú, že recesívne tlaky povedú k ich zníženiu ešte v tomto roku. Ak by mali pravdu, štátne dlhopisy by ponúkli výnosy a potenciál na zmiernenie portfóliov­ých rizík, ktoré v roku 2022 tak veľmi chýbali. Časť akciového trhu však stále počíta s mäkkým pristátím. Zosúladeni­e rôznych scenárov je dôležité nielen pre investorov. Bez lepšieho zosúladeni­a v rámci trhov a s politickým­i signálmi sa ukážu priaznivé výsledky, ktoré si všetci želáme, nielen menej pravdepodo­bné. Budú spochybnen­é rizikom horších výsledkov v čase nižšej hospodársk­ej a ľudskej odolnosti.

Analytici by mali byť opatrnejší pri

uisťovaní, že recesia bude len „krátka a plytká“.

 ?? ?? kresba: Ľubomír kotrha
kresba: Ľubomír kotrha
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia