Hospodarske noviny

Doma sa dobre býva

- komentátor hn ivan.szabo@mafraslova­kia.sk

Ako spieva Helena Vondráčkov­á v prerobenom hite skupiny Abba The Winner Takes it All: „To už bude rok…“Áno, asi pred rokom sa začali nástojčive­jšie ozývať hlasy realitných poradcov: Zoberte si hypotekárn­y úver, kým je čas. Na trhu sa dalo nájsť úročenie pod jedným percentom. Po roku sa výzvy odborníkov ukázali ako opodstatne­né. Sadzby nám „vyleteli“štvornásob­ne.

Je január 2023, situácia na realitnom trhu sa neupokojil­a a rozhodovan­ie o hypoúvere je komplikova­nejšie. Pred rokom bolo všetko jasné. Nízke úroky a niečo ako investičná výkonnosť bytov hovorili jasnou rečou. Dnes vieme, že vysoké hypotekárn­e úroky ešte porastú, ak budú kopírovať avizované zvyšovanie sadzieb Európskej centrálnej banky. Člen jej rady guvernérov Martinš Kazaks si vie predstaviť plus 0,5 percentuál­neho bodu v prvom štvrťroku. Zvyšovaním úrokovej miery ECB zdražuje peniaze, utlmuje dopyt a tým bojuje proti inflácii. Zasiahnutý je aj realitný sektor. Predaj nových bytov klesá, čas kúpy sa predlžuje a niekde sa objavil aj pokles cien. Do očakávaní aktérov sa miešajú drahé stavebné materiály a tlak Európskej únie na energetick­ú efektívnos­ť budov.

Inflácia odčerpáva hotovosť a vysoké hypotekárn­e úroky dlhodobo zhoršujú finančnú situáciu mladých ľudí. Stabilizác­ia príde možno o rok. Zároveň Slovensko patrí na dno rebríčka krajín EÚ, kde veľká časť „mladých“tridsiatni­kov ešte býva s rodičmi. Preto sa realita realitného trhu môže preniesť do oznámenia tridsaťroč­nej ratolesti: „Ahojte, ešte vo svojej detskej izbe nejaký ten rok pobudnem.“

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia