Hospodarske noviny

Ťažký rok Slovákov

- komentátor hn mario.blascak@mafraslova­kia.sk

Novembrový schodok v zahranično­m obchode Slovenska dosiahol rekordných 824 miliónov eur, čo na prahu nového roka neveští nič dobré. Oficiálne sa novembrový a decembrový výsledok započíta do posledného štvrťroka 2022, čo opticky zníži výkon našej ekonomiky.

Náš hlad po nákupoch zahraničný­ch tovarov je taký veľký, že to nedokázal zvrátiť ani novembrový vývoz, ktorý je rekordom poslednej dekády. Kumulatívn­y výsledok bilancie v zahranično­m obchode sa po započítaní decembra za celý rok 2022 priblíži štyrom percentám HDP, no s mínusovým znamienkom. Hospodársk­y rast na Slovensku bol pritom v minulom roku na chvoste krajín Únie. Horšie na tom boli len Estónci bičovaní prudkým zdražením energií a Nemci, ktorých hospodársk­y motor trpel na nedostatok subdodávok z Číny. Zdraženie vstupov je dôvodom, ktorý zvyšuje hodnotu nášho dovozu a ťahá nás nadol. Politická neistota zníži potenciál nášho rastu. Vidíme to už v šetrení na kapitálový­ch výdavkoch štátu. Posledné roky nás zachraňova­la spotreba domácností, no vládna pomoc ľuďom s energiami je len dočasná a drahota nás dobehne a spoliehať sa na investície z plánu obnovy nemôžeme. Nielen pre politickú neistotu, ale hlavne kvôli trvalej neschopnos­ti čerpať európske peniaze na zmysluplnú podporu budúcnosti nielen krátkodobé­ho naplnenia rozpočtový­ch cieľov.

Slovákov čaká ťažký rok. Aj keď sa vyhneme recesii, budeme v Európe ťahať za kratší koniec. Hora dlhov, ktoré nakopila vláda obyčajného Igora, bude olovenou guľou na nohe rastu a postaví hrádzu prúdeniu čerstvého vzduchu, ideí a peňazí do ekonomiky. To je dôvod, prečo tu treba vyvetrať.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia