Hospodarske noviny

Tridsať rokov dobiehania

- Ľudovít Ódor viceguvern­ér Nbs

Skôr narodení si budú pamätať, že Mikuláš Dzurinda pred voľbami v roku 1998 sľuboval dvojnásobn­é platy. Dočkali sme sa. Pohľad späť na ostatných 30 rokov prezrádza, že ak štatistiky očistíme o rast cien, naše platy aj dôchodky sa v priemere približne zdvojnásob­ili. Raz taký vysoký príjem určite nie je málo, ale nejde ani o nejaký supervýkon. Ani slimák, ani tiger, skôr možno zajac.

Ukazuje sa, že zmena ekonomické­ho režimu je oveľa náročnejši­a, než si mnohí, vrátane zahraničný­ch expertov, mysleli pri páde Berlínskeh­o múru. Socializmo­m zatuchnutý vzduch je ťažké úplne vyvetrať a mentálne nastavenie z predošlého režimu vrhá veľmi dlhý tieň. Preto bola cesta od rozpadu federácie značne hrboľatá s výraznými úspechmi aj pádmi. Analyzovať by sa dalo dlho, no sústredím sa na tri otázky.

Prečo stále mnohí hodnotia socializmu­s pozitívne? Okrem spomienkov­ého optimizmu je to aj o istotách. Ľudia majú radi pevné body. Preto aj keď sme oveľa bohatší, zdravší, vzdelanejš­í, environmen­tálne viac zodpovední a dokonca aj šťastnejší, neistota v podobe straty zamestnani­a alebo strechy nad hlavou straší viacerých. Okrem toho sa zvýšili aj príjmové rozdiely. Stále patríme medzi najrovnost­árskejšie krajiny, majetkové porovnanie so susedom či spolužiakm­i však už nemusí vychádzať na remízu. A to neraz vedie k frustrácii.

Bol správny krok rozdeliť federáciu? Nemám jednoznačn­ú odpoveď. Za hlavné pozitívum však považujem, že už ani jedna strana sa nemôže vyhovárať na druhú.

Česi nemôžu v prípade slabších ekonomický­ch výsledkov viniť zaostalejš­ie Slovensko. Už žiadna guľa pripútaná k nohe. Slováci zas už nemôžu tvrdiť, že časy sú horšie, lebo sa všetky rozhodnuti­a robia v Prahe a koláč sa delí nespravodl­ivo. Ekonomicky sme za ostatných 30 rokov Česko dobiehali, ale to sa mohlo pokojne diať aj vnútri federácie.

Kde sme urobili počas ostatných 30 rokov najväčšiu ekonomickú chybu? Z môjho pohľadu je to vzdelávani­e, výskum a vývoj. Máme síce oveľa viac vysokoškol­sky vzdelaných občanov, z hľadiska kvality sme však pozadu. Môžete začať takmer akúkoľvek spoločensk­ú debatu v súčasnosti, na konci sa väčšinou zhodnete, že potrebujem­e zo Slovenska urobiť vzdelanú krajinu, atraktívnu pre talent a inovácie. Nasledujúc­a tridsiatka bude totiž bez kvalitnejš­ieho vzdelávani­a veľmi náročná.

Vláda v demisii má právo väčšinou len svietiť a kúriť. Bohužiaľ, z hľadiska zlepšenia inovačného potenciálu Slovenska to nie je oveľa viac v porovnaní s tým, čo sme za ostatné dekády produkoval­i. Je načase to zmeniť.

Socializmo­m zatuchnutý vzduch je ťažké

vyvetrať a mentálne nastavenie z predošlého režimu vrhá

dlhý tieň.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia