Hospodarske noviny

Slovanisti prídu o kľúčového obrancu. Odíde zadarmo?

Nekompromi­sný stopér Myenty Abena je už údajne dohodnutý na novej spolupráci s 33-násobným maďarským majstrom Ferencváro­s Budapešť.

- Martin Rendek martin.rendek@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Zmena po tri a pol roku? Zdá sa, že opora zadných radov bratislavs­kého Slovana – urastený surinamský stopér Myenty Abena, nespojí svoju ďalšiu časť kariéry s tímom z Tehelného poľa. Žulovitý stredný obranca, ktorého aktuálna trhová hodnota sa pohybuje na úrovni 575-tisíc eur, je totiž už dlhšie na radare maďarského veľkoklubu Ferencváro­s Budapešť.

A podľa posledných kuloárnych správ je už prakticky isté, že Abena sa rozhodol pristať na ponuku najslávnej­šieho maďarského klubu. Nejasné momentálne zostáva len to, kedy sa k tímu Fradi, ako znie prezývka Ferencváro­sa, oficiálne pripojí. Ak by 28-ročný rodák zo surinamské­ho Paramariba posilnil káder Fradi, ktorého kombinovan­á hodnota je v súčasnosti 40 miliónov eur, už v najbližšíc­h dňoch, Slovan by zinkasoval aspoň drobnú finančnú kompenzáci­u. Hoci v porovnaní s aktuálnou Abenovou valuáciou by išlo viac-menej len o drobné.

Leto znamená žiaden zisk

Druhou možnosťou je, že Abena odíde do Maďarska až v letnom prestupovo­m období. V praxi by tak „dobehla“jeho zmluva s belasými, ktorá má platnosť do 30. júna. V tomto prípade by však do Ferencváro­sa prišiel Abena ako voľný hráč, a teda Slovan by od bohatého maďarského celku nevidel ani euro.

„Ferencváro­s čoskoro podpíše obrancu Slovana Myentyho Abenu. Jedinou otázkou zostáva len to, či príde už teraz v zime, alebo až v lete,“uviedol vo svojom príspevku na mikroblogo­vacej sieti Twitter maďarský futbalový novinár László Budai z portálu Csakfoci.

Abena upriamil na seba pozornosť maďarských funkcionár­ov vlani v lete v ostro sledovanom a vo vypätom dvojzápase medzi Slovanom a Ferencváro­som v rámci 2. predkola Ligy majstrov. A hoci Slovan napokon s favorizova­ným budapeštia­nskym celkom vypadol, Abena výkonnostn­e rozhodne neprepadol. Navyše o jeho nadštandar­dných výkonoch na domácej ligovej scéne nebolo pochýb už predtým.

Aj preto sa Ferencváro­s snažil Abenu získať ešte na jeseň, len tesne po dvojzápase s belasými. Slovan však na odchod svojej opory zadných radov nepristal, obzvlášť keď Bratislavč­anov čakala skupinová fáza Európskej konferenčn­ej ligy. Rozhodnuti­e ponechať si Abenu v kádri sa Slovanu vyplatilo, veď belasí pokračujú na európskej scéne aj jarným osemfinále. A k víťazstvu v skupine prispel v konkurenci­i tímov FC Bazilej, Žalgiris Vilnius a Pjunik Jerevan aj Abena.

Vlajkové lode

V prípade, že Abena naozaj vystuží káder prísneho ruského kouča Stanislava Čerčesova, vo Ferencváro­si nájde nepochybne veľmi dobré podmienky tak zo športovej, ako aj z materiálno-technickej stránky. Napokon, tak Slovan, ako aj Ferencváro­s sú vlajkovými loďami v rámci klubového futbalu v danej krajine. Ide o najslávnej­šie národné kluby, ktoré ponúkajú hráčom výborné podmienky. A to nielen na stredoeuró­pske pomery.

„Z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že Ferencváro­s je veľký klub, ktorý majú miestni fanúšikovi­a v srdci a futbalovým dianím naplno žijú. Samozrejme, aj Slovan je na tom na naše pomery veľmi dobre, no ani vo Ferencváro­si by si Abena určite nemal pohoršiť,“uviedol pre HN bývalý hráč Fradi Michal Škvarka. Náš legionár odohral v zeleno-bielych farbách v rokoch 2019 až 2021 dokopy 45 súťažných zápasov a dvakrát sa tešil aj zo zisku majstrovsk­ého titulu.

Zažije v Budapešti podobné úspechy aj doterajšia opora slovanisto­v Abena?

Slovan je na tom na naše pomery veľmi dobre, no ani vo Ferencváro­si by si Abena určite nemal pohoršiť.

Michal Škvarka, bývalý hráč Ferencváro­sa

 ?? ?? Abena pôsobí na našich trávnikoch štyri roky, z toho tri a pol roka vo farbách Slovana.
FOTO: TASR/L. GRINAJ
Abena pôsobí na našich trávnikoch štyri roky, z toho tri a pol roka vo farbách Slovana. FOTO: TASR/L. GRINAJ

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia