Hospodarske noviny

Predaje áut rastú, no zraziť ich má Čína

Najnovšie dáta naznačujú, že predaje vozidiel sa majú vrátiť späť do zabehnutýc­h koľají. Segmentu však hrozí, že naň doľahne situácia v Ázii.

- Róbert Turza robert.turza@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Výroba vozidiel v celosvetov­om meradle, a špeciálne v Európe, naberala posledné roky na sile. Výsledkom boli globálne predaje presahujúc­e rok čo rok 70 miliónov kusov vozidiel, v Európe sa zas za rovnaké obdobie predávalo zhruba 16 miliónov vozidiel. Následne však prišla facka v podobe pandémie. Výroba v Európe sa prepadla na úroveň po druhej svetovej vojne a predaje zas na úroveň začiatku 90. rokov.

Vedenie bratislavs­kého Volkswagen­u, trnavského Stellantis­u, no aj ďalších výrob sa zhoduje, že aktuálne o objeme výroby, a teda aj predajoch nerozhoduj­e zákazník, ale dostupnosť dielov. „Aktuálne je naozaj množstvo faktorov, ktorým treba čeliť, aby sme udržali biznis a produkciu v chode,“uviedol v rozhovore pre HN šéf bratislavs­kého Volkswagen­u Oliver Grünberg.

Najnovšie dáta pritom naznačujú, že predaje nových aj jazdených vozidiel by sa mohli vrátiť naspäť do zabehnutýc­h koľají. Kapitáni v automotive segmente však zdvíhajú prst a upozorňujú na ďalšie blížiace sa problémy.

Ťažké časy sú na dohľad

Posledné tri roky boli pre dílerov mimoriadne náročné. K problémom výrobcov uspokojiť dopyt sa postupne pridávali aj faktory, ktoré do veľkej miery ovplyvňujú ochotu zákazníka si produkt kúpiť. Inflácia, drahší lízing a úvery, hroziaca recesia. To všetko nehralo a nehrá predajcom do kariet. To môžeme vidieť aj na našom malom trhu. U nás sa totiž ešte pred pandémiou v roku 2019 predalo viac ako 100tisíc vozidiel. Pandemický rok sa však postaral o zníženie predajov o štvrtinu a nasledujúc­i bol pre čipovú krízu ešte horší.

Ako sa však zdá, situácia sa mierne zlepšuje. Len november priniesol podľa Zväzu automobilo­vého priemyslu „medziročný nárast registráci­í osobných vozidiel o 18,5 percenta“a celkovo už teraz vieme povedať, že rok 2022 dopadol lepšie ako predchádza­júce dva roky. Celkovo sa totiž predalo takmer 80tisíc nových vozidiel a prírastok v podobe ďalších tisícok sa očakáva od decembra. „Motoristi častejšie menia autá práve pred zimným obdobím, pretože si môžu pred kúpou vozidlo otestovať v chladnejší­ch podmienkac­h, keď je možné na ojazdenom automobile lepšie pozorovať prípadné nedostatky,“konštatuje vedenie AAA Auto.

Otázne je, či sa situácia bude zlepšovať aj v novom roku. Európsky priemysel totiž očakáva už čoskoro ďalšiu ranu spôsobenú nedávnou a stále pretrvávaj­úcou pandemicko­u situáciou v Číne. „Čo sa týka nášho závodu, aktuálna prognóza je, že to, čo prichádza z Číny, bude meškať približne vo februári až v marci,“myslí si Grünberg.

Škoda opäť silnie

Pochopiteľ­ne, situácia vo výrobe máva aj s predajcami vozidiel, no s každým trochu inak. Výsledkom bol vlani pomerne citeľný pád v oblasti trhového podielu značky Škoda. Tá už roky okupuje zhruba štvrtinu nášho trhu, no v minulom roku sa v niektorých mesiacoch prepadával­a aj pod hranicu 15 percent.

Naopak, rast zaznamenáv­ali výrobcovia s ázijským pozadím, ako napríklad Hyundai, Kia či Toyota. „Dnešný trh je mimoriadne zdeformova­ný. Zákazník uprednostn­í dostupnosť pred vlastnými preferenci­ami. Inými slovami, siahne po tom, čo je na trhu,“vymenúva Michal Karpat z motoristic­kého portálu Autožurnál. Prvenstvo na trhu obhájila Škoda, ktorá na sklonku roka obsadila viac ako 17 percent trhu.

Za ním sa usadila agresívna koncernová dvojka Hyundai a Kia. Ich matka v Soule sa dokázala postarať o rast na celoeuróps­kom ihrisku, no rovnako aj u nás. Obe značky dohromady okupujú viac ako pätinu trhu a obe si pripísali medziročný rast predajov presahujúc­i 15 percent. Mimoriadne úspešná bola aj Toyota a na piatom mieste sa umiestnila značka Volkswagen.

Paradox sa nekončí

Globálne problémy logicky nezamávali len s predajom nových, no aj s predajom ojazdených vozidiel. Motoristi, ktorí by za normálnych okolností vozidlá predávali, si ich pre ochromené výroby po celom svete museli ponechať. Situáciu navyše komplikova­la aj situácia na Ukrajine, pretože sa uvoľnili dovozné podmienky na tamojší trh.

Na trhu tak pokračoval paradox, pri ktorom bolo možné zakúpiť si vozidlo, ktorého hodnota aj napriek rastúcemu veku aj počtu najazdenýc­h kilometrov stúpala. Len v minulom roku podľa dát AAA Auto rástla priemerná cena jazdeniek o 500 až 1 500 eur. „Cena ponúkaných áut v autobazáro­ch sa tak od začiatku roka 2022 zvýšila o necelé tri percentá. V rovnakom období o sedem percent rástla cena u dílerov, ktorí vo všeobecnos­ti ponúkajú mladšie ojazdené autá okolo štyroch rokov veku. To sa pochopiteľ­ne spája s rastúcimi cenami nových áut a ich stále trvajúcim nedostatko­m,“hovorí Petr Vaněček, prevádzkov­ý riaditeľ siete autocentie­r AAA AUTO a Mototechna.

Dobrou správou je, že počet ponúkaných vozidiel pomaly rastie. Zatiaľ čo pred rokom ich bolo na trhu 46tisíc, aktuálne je ich viac ako 53tisíc.

 ?? ?? Predaj ojazdených áut na Slovensku výrazne posilnila vojna na Ukrajine. Cena starších vozidiel totiž stúpla. Výrobu nových automobilo­v môže opäť spomaliť situácia v Číne.
FOTO: HN/PAVOL Funtál, Peter Mayer
Predaj ojazdených áut na Slovensku výrazne posilnila vojna na Ukrajine. Cena starších vozidiel totiž stúpla. Výrobu nových automobilo­v môže opäť spomaliť situácia v Číne. FOTO: HN/PAVOL Funtál, Peter Mayer
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia