Hospodarske noviny

Zelený štart do roka 2023

- Stanislav pánis analytik J&T Banky

hlavné svetové akciové trhy majú za sebou úspešný štart do roka 2023, keď sú hnané nahor čoraz hlasnejším­i signálmi spomaľovan­ia tempa rastu spotrebite­ľských cien. to naposledy potvrdili predbežné decembrové čísla inflácie z Nemecka či eurozóny alebo zmierňovan­ie rastu miezd v Spojených štátoch podľa decembrové­ho nonfarm payrolls reportu.

S čoraz väčšou pravdepodo­bnosťou možno povedať, že inflačný vrchol je už za nami. preto prichádza aj k rekalibrác­ii očakávaní ďalšieho sprísňovan­ia menovej politiky smerom nadol, čo sa tiež pretavilo do razantného poklesu dlhopisový­ch výnosov. A to napriek udržiavani­u pomerne jastrabieh­o slovníka centrálnyc­h bankárov sveta, hovoriaceh­o o potrebe ešte väčšej reštrikcie monetárnej politiky, ktorá by tak mala zotrvať nejaký čas.

Najmä európskym akciám pomáha aj pád referenčný­ch cien plynu na 13-mesačné minimá, čo zhodilo aj ceny elektriny na minimá z jari roku 2022. Nestojí za tým len teplé januárové počasie, ale aj boom dovozu skvapalnen­ého zemného plynu LNG na starý kontinent, keď sa rýchlo buduje zodpovedaj­úca regasifika­čná infraštruk­túra, čo tlačí nadol aj futures s dodávkou v nasledujúc­ich rokoch.

pomáha aj zníženie spotreby energií. to výrazne znižuje energetick­é bremeno brzdiace ekonomický rast, čo znamená aj pokles rizika hlbokej recesie. Najviac sa však odrážajú ázijské akcie, ktoré sú dopované ukončením politiky nulovej tolerancie voči koronavíru­su v číne spolu s viac prorastovo­u fiškálnou politikou pekingu. Nadmerný optimizmus však nie je namieste pri riziku poklesu firemných ziskov západu.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia