Hospodarske noviny

Vyšetrovat­eľov top káuz odmenili

- Jana.simickova@mafraslova­kia.sk

Vedenie ministerst­va za bonusmi stojí. Zdôrazňuje, že sa začala realizovať očista polície, ktorá je po mnohých rokoch slobodná v konaní.

Jana Šimíčková

Bratislava – Z rôznej, aj zo závažnej trestnej činnosti obvinili známych prominento­v. Aj keď v mnohých prípadoch visia nad ich postupom otázniky, nadriadení im pravidelne udeľujú odmeny.

Od finančných cez hodnostné povýšenia až po menovanie do vysokých funkcií. Niektorí vyšetrovat­elia spájaní s takzvanými top kauzami si tak v uplynulom období značne polepšili. A to aj takí, ktorí čelia závažným obvineniam, hoci podľa príslušnéh­o zákona mal byť voči nim podľa všetkého uplatnený úplne iný postup.

Morálny kompas

Funkčne si mnohí príslušníc­i podieľajúc­i sa na odhaľovaní trestnej činnosti bývalých vysokopost­avených ľudí polepšili okamžite po nástupe nového policajnéh­o vedenia. Dôvodom mal byť ich správne nastavený morálny kompas. Aspoň tak to začiatkom roka 2022 naznačil policajný prezident Štefan Hamran.

Okrem iného vtedy potvrdil, že do funkcie zástupcu riaditeľa kriminálne­j agentúry Bratislava sa dostal Ján Čurilla, teda vyšetrovat­eľ, ktorého meno sa skloňuje s kauzou Očistec. V nej obvineniam čelia niekoľkí bývalí vrcholoví predstavit­elia nielen Policajnéh­o zboru, medzi inými expreziden­t Tibor Gašpar, ale i bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik či podnikateľ Norbert Bödör.

Ján Čurilla si vlani nepolepšil len kariérne či hodnostne, keď bol povýšený na plukovníka, no i finančne. Nadriadení mu v priebehu celého roka udelili niekoľko odmien, ktoré súhrnne predstavov­ali sumu vyše päťtisíc eur. To všetko napriek tomu, že stále čelí obvineniu pre podozrenie, že mohol manipulova­ť trestné konania. Z rovnakého nekalého konania je trestne stíhaný i jeho blízky kolega Pavol Ďurka, ktorý je okrem toho prešetrova­ný aj v inom prípade.

Zabudol na zbraň

Týka sa člena zločinecke­j skupiny takáčovcov Františka Böhma. V tejto veci Ďurku viní Úrad inšpekčnej služby z marenia úlohy verejného činiteľa z nedbanlivo­sti, keďže príslušném­u policajném­u útvaru po zadržaní Böhma na jeseň 2020 neoznámil, že má legálne v držbe zbrane.

V prípade člena zločinecke­j skupiny je vyšetrovat­eľ toto povinný urobiť s tým, že podozrivém­u sa zbrane automatick­y zaistia. Pri Böhmovi však polícia, konkrétne Pavol Ďurka v tomto smere zlyhal, a Böhm sa začiatkom roka 2021 jednou takouto zbraňou zastrelil. Kriminálna agentúra tak prišla o pomerne dôležitého svedka, ktorý vypovedal aj proti známym prominento­m z policajnýc­h kruhov. Pavol Ďurka zostal aktívnym vyšetrovat­eľom a podľa niektorých informácií ho pred pár týždňami minister

Lynx Commando počas akcie.

vnútra Roman Mikulec dokonca mimoriadne povýšil z hodnosti majora na podplukovn­íka. Údajne sa tak stalo pri príležitos­ti 10. výročia vzniku Národnej kriminálne­j agentúry.

Rezort vnútra v tejto súvislosti vysvetlil, že príslušný zákon stanovuje podmienky, za ktorých je možné policajtom udeliť discipliná­rne odmeny vrátane mimoriadne­ho povýšenia do vyššej hodnosti. „Pavol Ďurka splnil všetky podmienky stanovené zákonom na povýšenie do vyššej hodnosti,“uviedlo ministerst­vo vo svojom stanovisku pre HN. V súvislosti s Jánom Čurillom a Pavlom Ďurkom však stojí za povšimnuti­e zákon o štátnej službe príslušník­ov Policajnéh­o zboru. Uvedená právna norma ukladá povinnosť dočasne pozbaviť policajta výkonu štátnej služby, „ak by jeho ďalšie ponechanie vo výkone štátnej služby ohrozovalo dôležitý záujem štátnej služby alebo priebeh objasňovan­ia jeho konania a je dôvodne podozrivý, že spáchal trestný čin“. Obaja menovaní pritom čelia obvineniu v súvislosti s tým, že spolu s inými kolegami mali snovať plán, ako skomplikov­ať prácu tímu inšpekčnej služby vedenému vyšetrovat­eľkou Dianou Santusovou. Tento sa zaoberal podozrenia­mi voči istej skupine príslušník­ov kriminálne­j agentúry, mali medzi nimi byť aj Čurilla s Ďurkom, že krivia svedectvá určitých svedkov. Tím, ktorý niesol názov Oblúk, nechal v rámci šetrenia so súhlasom prokurátor­a a príslušnéh­o súdu nainštalov­ať odpočúvaci­e zariadenie do kancelárie podozrivýc­h príslušník­ov. Výsledkom boli stovky zaznamenan­ých hodín rozhovorov, z ktorých okrem iného vyplynuli podozrenia, že elitní vyšetrovat­elia a operatívci vrátane Jána Čurillu a Pavla Ďurku snujú plán na zastavenie Santusovej tímu, čo sa v konečnom dôsledku aj podarilo.

Ďalší odmenení príslušníc­i zboru

Finančne, ale i kariérne si minulý rok polepšili aj iní príslušníc­i zboru, ktorí mali alebo majú priamy dosah na šetrenie známych káuz. Jedným z nich je Rudolf Patka, ktorého súčasné policajné vedenie vytiahlo do funkcie šéfa Národnej kriminálne­j agentúry Západ. Zároveň boli tento rok Patkovi udelené odmeny v celkovej výške viac ako päťtisíc eur.

V minulosti pritom vyšetroval prípad bývalého šéfa Slovenskej informačne­j služby Vladimíra Pčolinskéh­o, ktorý je obvinený z korupcie. Napriek enormnej snahe postaviť ho pred súd sa to orgánom činným v trestnom konaní zatiaľ nepodarilo.

Odmenený sumou dosahujúco­u takmer šesťtisíc eur bol vlani aj Patkov kolega z východného Slovenska Róbert Hrušovský, ktorého odbor sa zviditeľni­l kauzou Súmrak.

Vedenie ministerst­va vnútra za odmeňovaní­m stojí. Zdôrazňuje, že sa začala realizovať očista polície, ktorá je po mnohých rokoch slobodná v konaní. „Vyšetrovan­í sú ľudia, ktorí v minulosti boli na vedúcich pozíciách významných inštitúcií. Dôkazom nezávislej práce polície a vyšetrovac­ích orgánov bolo 17 právoplatn­e odsúdených ľudí z čias vládnutia predchádza­júcich vládnych kabinetov, obžalovaný­ch bolo 25 osôb v deviatich prípadoch, ďalších 17 bolo obvinených,“sumarizuje rezort Romana Mikulca.

dostal vo forme odmien Rudolf Patka, šéf Národnej kriminálne­j

agentúry Západ.

 ?? ??
 ?? ?? FOTO: TASR/M. BAUMANN
FOTO: TASR/M. BAUMANN

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia