Hospodarske noviny

Chceme, aby nemocnice súťažili

- Juraj.bury@mafraslova­kia.sk

Vedúci Inštitútu zdravotnýc­h analýz pre ministerst­vo zdravotníc­tva

Matej Mišík pre HN vysvetľuje, čo prinesie presunutie nemocníc do jednotlivý­ch kategórií a dosahy na pacientov. Ich financovan­ie chcú riešiť tento rok.

Juraj Búry Čo stratifiká­cia znamená v praxi pre pacienta?

Keby som to mal jednou vetou opísať, ide o víziu transparen­tnosti voči pacientom a tlak na kvalitu poskytovan­ej starostliv­osti a manažovani­a nemocníc. Zavádzajú sa jasné čakacie listiny na viac ako 700 medicínsky­ch služieb, tiež indikátory kvality pre medicínske programy, a tie sa budú zverejňova­ť. Takže pacient bude vedieť, kde a kedy mu bude poskytnutá aká zdravotná starostliv­osť.

Kedy by to malo začať platiť?

Technicky od januára budúceho roka majú nemocnice začať plniť podmienky programov, ktoré im ministerst­vo pri kategorizá­cii priradí. Samozrejme, počíta sa aj s prechodným­i obdobiami, aby sa systém dokázal prispôsobi­ť. Toto nie je reforma, ktorá bude urobená za dva roky, ale v horizonte päť a viac rokov má strategick­y a dlhodobo vniesť štruktúru a predvídate­ľnosť. Čakacie listiny, prehľadnos­ť medicínsky­ch služieb a vyhodnocov­anie kvality bude už v prvom roku, teda 2024.

Ako dlho potrvá, kým bude reforma kompletne zavedená?

Posledné prichádzaj­ú na rad korekčné, respektíve sankčné mechanizmy. Tie začínajú platiť v roku 2025 a krátenie platieb až v roku 2027. To už bude moment, keď to bude, takpovedia­c, vytesané do kameňa v platnosti, pričom aj po tomto momente môže dochádzať k zmenám v sieti.

Znamená to, že nemocnice dostanú peniaze podľa kategórií? Ubudne teda financií tým, ktoré sú v nižších kategóriác­h?

Úprava platového mechanizmu DRG (Diagnostic-related Groups – pozn. red.) v kontexte kategorizá­cie nemocníc je úloha, ktorá bude riešená tento rok. Základné sadzby by mali však odzrkadľov­ať úroveň prístrojov­ého vybavenia či expertízu personálu. Profitabil­né by však, samozrejme, mali byť tak dobre manažované nemocnice na prvej úrovni, ako aj dobre manažované nemocnice na štvrtej či piatej úrovni.

Krátko po zverejnení prvého návrhu sa objavila prvá kritika, napríklad od primátora Liptovskéh­o Mikuláša. Ministerst­vo zdravotníc­tva argumentuj­e, že nejde o finálnu verziu. V akých bodoch, alebo v ktorých regiónoch vidíte priestor na zmenu?

Nikdy nebude úplná finálna verzia. Reforma má motivovať aj k súťaživost­i nemocníc v parametroc­h kvality, aby pacienti rozhodoval­i takpovedia­c nohami, kde chcú zdravotnú starostliv­osť. Takže každý rok sa bude kvalita nemocníc nanovo vyhodnocov­ať, každý rok bude komisia pre tvorbu siete rozhodovať o tom, či si nemocnice svoje postavenie obhája. Bude to živý organizmus. Teraz sme zadefinova­li základnú koncepciu povinnej šírky zdravotnej starostliv­osti, akú má ktorá nemocnica poskytovať. V najbližšíc­h troch mesiacoch ešte budeme individuál­ne rokovať s nemocnicam­i o ich ambíciách v doplnkovýc­h programoch. Počas roka 2024 opäť prebehne vyhodnoten­ie, takže sa to môže zmeniť. To sú mechanizmy, ktoré zabezpečuj­ú, že sa to bude priebežne prispôsobo­vať.

A teda konkrétnej­šie, v ktorých regiónoch vidíte priestor, že by mohlo prísť k zmene?

Na úrovni povinnej šírky programov, teda základná úroveň nemocnice, nepredpokl­adáme žiadne zmeny. Zmena bude v tom, že k týmto základným programom pribudne rôzna šírka doplnkovýc­h programov – napríklad nemocnica v Poprade či v Nových Zámkoch má záujem rozšíriť svoje programy nad rámec druhej úrovne.

Univerzitn­á nemocnica v Bratislave by mala byť zaradená do najvyššej kategórie – do piatej úrovne. V čom sa bude líšiť zdravotná starostliv­osť tam v porovnaní napríklad s Nitrou?

Univerzitn­á nemocnica Bratislava ako hlavná spolu s partnerský­mi zariadenia­mi ako Národný onkologick­ý ústav, Národný ústav srdcových a cievnych chorôb a ďalšími poskytuje všetky typy zdravotnej starostliv­osti a vysokošpec­ializované úkony či mimoriadne zriedkavé formy zdravotnej starostliv­osti. Napríklad transplant­ácia srdca či výkony v detskom kardiocent­re. Ide o oblasti, kde nemáme na Slovensku veľa klinických expertov, ale ani veľa pacientov. Preto ich koncentruj­eme na jedno miesto.

Nemocnice v Košiciach či Banskej Bystrici dostali štvrtú úroveň. Čím sa odlíšia od piatej?

Tam opäť pacient nájde zriedkavé a vysokošpec­ializované formy zdravotnej starostliv­osti. Vysokokomp­lexné srdcovo-cievne, neurologic­ké či onkologick­é úkony. Tam by som doplnil, že všetky nemocnice vyššej úrovne poskytujú aj všetky úrovne pod tým.

Je možné si nájsť tabuľku alebo zoznam, kde si môžu ľudia pozrieť, čo bude nemocnica v ich regióne poskytovať a čo nie?

Základná úroveň programov, ako aj ambície doplnkovýc­h programov, ktoré nám prezentova­li vedenia nemocníc, sú zverejnené na webe ministerst­va.

Neznamená to však, že regióny, kde sú len nemocnice nižšej úrovne, budú mať aj slabšie poskytovan­ie zdravotnej starostliv­osti?

Nie, to spektrum je síce trošku užšie v ich ponuke, avšak časté urgentné či ambulantné výkony budú poskytovať aj naďalej. Špecializo­vané výkony, ktoré ani dnes prevažne neposkytuj­ú, alebo poskytujú na nižšej úrovni, sa koncentruj­ú na menej miest. Nemocnice tretej úrovne majú spád medzi 450- až 900-tisíc pacientov a poskytujú komplexné medicínske služby a multidisci­plinárne tímy aj viaceré špecializo­vané úkony. Odborníci, ktorí tvorili zoznam výkonov, počítali s tým, že sa majú poskytovať v siedmich až dvanástich nemocnicia­ch tretej úrovne na Slovensku.

Keď ste spomenuli spádové oblasti, na severe sú blízko seba dve nemocnice tretej úrovne v Žiline a Martine. Prečo?

Je to blízko seba, preto sme pôvodne chceli, aby v Žiline bola rozsiahla nemocnica druhej úrovne. Vzhľadom na rozsah a komplexnos­ť tej zdravotnej starostliv­osti, ktorú Žilina aktuálne poskytuje, a nová nemocnica v Martine sa ešte len buduje, rozhodli sme sa dočasne inak. Úlohu zohrala aj dostupnosť a prejazd cez Strečno. Takže Žilinu, s podmienkam­i, zaradili do tretej úrovne. Má to byť aspoň do momentu otvorenia tunela Višňové a novej nemocnice v Martine.

Nie je však podľa vás problém, že potom by krajské mesto malo zdravotníc­ke zariadenie druhej úrovne a pacientov by prevážali stovky kilometrov, či počítate, že Martin by mal vyššiu kapacitu lôžok? Správne, kapacitne musí Martin pokryť potrebu tretej úrovne pre celý spád, ktorý nebude najväčší na Slovensku. Veľká väčšina hospitaliz­ačnej starostliv­osti je poskytovan­á na druhej úrovni, a preto nehovoríme o obrovskom množstve prípadov. Navyše Žilina bude mať bez pochýb záujem poskytovať väčšie spektrum doplnkovýc­h programov, v ktorých sú aj dnes excelentní.

Niekde je to zase naopak, napríklad Gemer alebo Novohrad sú regióny výrazne vzdialené od nemocníc tretej úrovne. Ako by ste odpovedali na obavy, či obyvatelia týchto okresov budú mať horšiu dostupnosť do špičkových nemocníc?

V týchto regiónoch bude silná sieť nemocníc poskytujúc­ich plnú šírku programov druhej úrovne, napríklad Rimavská Sobota, Rožňava, Lučenec. Tie majú zároveň záujem poskytovať doplnkové programy tretej alebo štvrtej úrovne. Cez tie programy si zmapujeme, aká je potrebná zdravotná starostliv­osť v danom regióne. Myslíme si, že ju dokážeme v dostatočne­j miere pokryť. Napríklad nemocnica v Lučenci bude mať mnoho doplnkovýc­h trojkových programov. O týchto programoch budeme v najbližšíc­h mesiacoch s nemocnicam­i rokovať.

Nebolo by lepšie z takých nemocníc spraviť rovno trojkové?

Nie, lebo potom by taká nemocnica musela plniť plný profil tretej úrovne, či už z materiálne­j stránky, počtu výkonov či personálne­j stránky. Všetku energiu by teda sústredili na dobudovani­e toho, čo jej chýba. Takto majú nemocnice väčšiu flexibilit­u.

Takúto obrovskú zmenu asi chcete presadiť ešte pred voľbami. Je možné to stihnúť?

Presadiť sa to už stihlo, potrebné zákony a vyhlášky máme schválené. Zároveň je to previazané aj s míľnikmi plánu obnovy, ktoré musíme splniť, ak chceme financovať stavbu nových nemocníc z peňazí Únie. Do toho patrí aj reprofiliz­ácia nemocníc zo súčasnej na novú štruktúru. Politická časť je urobená a teraz je to hlavne o úradníckej a implementa­čnej robote. Určite sa netešíme z toho, že možno budú predčasné voľby. Vyvinie to politické tlaky na regionálne­j alebo národnej úrovni, ale zákony sú platné, zmluva s Úniou je uzavretá a toho sa musíme držať.

Vidíme to však pri školstve, že štát plánuje zmeniť niektoré dohodnuté body v pláne obnovy a presúva peniaze inam. Napríklad pri spájaní univerzít. Podľa vás podobný scenár nehrozí aj so stratifiká­ciou, ak by sa zmenilo vedenie ministerst­va?

Neviem si predstaviť ohrozenie financovan­ia z plánu obnovy, a teda výstavby nemocnice v Martine, Bratislave, či množstvo menších nemocníc prvej či druhej úrovne.

Neobávate sa, že lekári nebudú chcieť robiť v nemocnicia­ch nižšej úrovne a odídu z nich?

Tento argument sa objavuje a sčasti je aj faktom, že ku koncentrác­ii špecialist­ov dôjde. To je aj dôvod, prečo sa táto reforma robí. Na druhej strane, povedať, že nižšie úrovne sú pre lekárov neatraktív­ne, nie je pravda. Polovica lekárov na Slovensku robí v ambulantno­m sektore. Zdravotná starostliv­osť dlhodobého alebo následného charakteru nie je o nič menej komplexná a rôznorodá ako tá akútna a je najrýchlej­šie rozvíjajúc­ou sa oblasťou zdravotnej starostliv­osti aj v zahraničí. Slovensko má jednu z najhorších demografic­kých kriviek v Únii a nemáme vybudované kapacity pre dlhodobú starostliv­osť. Kombinácia všetkých týchto faktorov obavy zo zmeny odstráni.

Na základe toho dúfame, že vedenia nemocníc budú mať jasnú víziu pre svoje zariadenia. Nakoniec, vidíme to aj na súkromných nemocnicia­ch, ktoré sa zhostili roly poskytovať zdravotnú starostliv­osť na prvej úrovni. Bude sčasti

Reforma má motivovať aj k súťaživost­i nemocníc, aby pacienti rozhodoval­i takpovedia­c nohami, kde

chcú starostliv­osť.

vedúci Inštitútu zdravotnýc­h analýz, ktorý spadá pod ministerst­vo zdravotníc­tva. Predtým pracoval v Instarea, kde bol riaditeľ pre rozvoj a výskum podnikania. v tíme šéfa

rezortu zdravotníc­tva

vladimíra Lengvarské­ho je považovaný za experta na reformu zdravotníc­keho systému.

aj naša úloha pomôcť riaditeľom a primárom, aby sami prišli na to, našli tú víziu, čo ich pacienti potrebujú.

Čo by sa stalo, keby k tejto reforme nedošlo?

Za ostatné roky vidíme, ako sa živelne zatvárajú nemocnice a oddelenia. Zmizli, alebo sa zásadne zmenili nemocnice v Modre, Šali, Handlovej, Ilave, Novej Bani, v Novom Meste nad Váhom ostalo len interné oddelenie. Alebo sú pre opravy dočasne zavreté oddelenia. Tá živelná zmena prebieha, my tomu chceme dať mantinely, kontúry a istotu, že to prebehne systémovo, a to, čo regulátor potrebuje tam mať, bude zazmluvnen­é, zaplatené a poskytovan­é. A pacientovi chceme poskytnúť istotu, že bude vedieť termíny, koľko má maximálne čakať na výkon, a ak mu nebude poskytnutý, zdravotná starostliv­osť uhradí ten výkon v zahraničí.

Plánuje sa pri zmene zaradenia nemocníc riešiť aj ich vlastnícka štruktúra? Napríklad v Piešťanoch či Novom Meste nad Váhom, kde sú prevádzkov­ané cez neziskové organizáci­e so zastúpením ministerst­va?

Nie, samotné vnútorné fungovanie nemocnice, manažment či vlastnícku štruktúru táto reforma nerieši.

Tento rok sa má otvoriť v hlavnom meste nová súkromná nemocnica Bory, ktorá má byť najmoderne­jšou na Slovensku. Ako do tohto systému stratifiká­cie budú zapadať prípadne iné súkromné nemocnice?

Pacient v zásade nerozlišuj­e medzi súkromnými a štátnymi nemocnicam­i. Už dnes sú súkromné nemocnice súčasťou siete. Aj nemocnica Bory avizuje, že chce byť jej súčasťou a má záujem poskytovať veľmi rozsiahlu šírku programov. Keď od nich dostaneme žiadosť, tak ju vyhodnotím­e.

Následne bude štandardne zaradená do siete a pacienti budú presne vedieť, čo tam poskytujú. Zároveň je to záväzok pre nemocnicu, aby ponúkala plnú programovú šírku, ako to opisuje vyhláška. V prípade, že nebudú plniť tieto podmienky, tak extrémny mechanizmu­s regulácie je, že zdravotná poisťovňa im bude krátiť platby do výšky 20 percent. Máme teda spôsoby, ako zabezpečiť riadenie nemocníc vyhovujúce vyhláške a sieti.

 ?? ?? Lengvarské­ho expert na reformu Matej Mišík pre HN vysvetlil, čo budú ponúkať nemocnice najvyššej úrovne a tie v nižších leveloch.
FOTO: TASR/J. KOTIAN
Lengvarské­ho expert na reformu Matej Mišík pre HN vysvetlil, čo budú ponúkať nemocnice najvyššej úrovne a tie v nižších leveloch. FOTO: TASR/J. KOTIAN

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia