Hospodarske noviny

Peniaze ušetríte aj ak zmeníte poistku auta

-

Povinné zmluvné poistenie je zo zákona povinné pre každé vozidlo. Je potrebné preto, aby pokrylo škody, ktoré boli spôsobené autom niekomu inému, na zdraví alebo majetku.

Možnosti ukončenia

Povinné zmluvné poistenie je stanovené zákonom o povinnom zmluvnom poistení zodpovedno­sti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla a o zmene a doplnení niektorých zákonov a vyhlášok. Čo robiť v prípade, ak máte záujem zmeniť si poisťovňu, a tým uzavrieť novú zmluvu?

Môžete tak urobiť iba raz za rok, šesť týždňov pred koncom poistného obdobia. Zmluvu môžete predčasne vypovedať hneď z niekoľkých dôvodov. Môže to nastať v situácii, ak sa človek rozhodne predať auto, ukradli mu ho alebo poistenec zomrie.

Ďalšie možnosti predčasnéh­o ukončenia poistného zmluvného poistenia definuje Občiansky zákonník. A to v lehote do dvoch mesiacov od uzatvoreni­a poistenia. Keď poisťovňa prijme a zaeviduje vašu výpoveď, následne začne plynúť osemdňová výpovedná lehota a poistencov­i vrátia poistné, od ktorého sa odpočíta suma, počas ktorého bolo poistné platné.

V zákonníku sa tiež píše, že ak chce majiteľ vozidla predčasne ukončiť povinné zmluvné poistenie, nemusí zaplatiť poistné do dátumu splatnosti ani po vystavení a doručení výzvy na zaplatenie. V súčasnosti platí, že poisťovňa je povinná posielať výzvu na doplatenie najneskôr do konca mesiaca, maximálne do troch. Ak klient poistné neuhradí, poistenie bude zrušené. Zo strany klienta však bude potrebné doplatiť sumu za obdobie, ktoré bolo stanovené v poistných podmienkac­h.

Dôležité dokumenty

Čo musí obsahovať výpoveď povinného zmluvného poistenia? Musí byť spísaná vo forme úradného listu a musí v nej byť uvedená korešponde­nčná adresa odosielate­ľa či adresáta, miesto a dátum vyhotoveni­a, údaje o poistnej zmluve, dôvod výpovede, žiadosť o vrátenie zvyšnej sumy peňazí, potvrdenie o škodovej udalosti, podpis žiadateľa, kópia technickéh­o preukazu a správa od polície.

Výpoveď musí byť do poisťovne doručená v písomnej podobe doporučeno­u poštou. Ak máte určený presný dátum končiacej zmluvy, musíte výpoveď doručiť ešte pred týmto dátumom. Nemôžete zásielku poslať v posledný deň určenej lehoty. Ak vám nevyhovuje takáto forma, poistná zmluva sa dá poslať aj prostrední­ctvom elektronic­kého formulára alebo e-mailom. Musíte dokumenty oskenovať, vytlačiť a podpísať. Následne ich pošlete elektronic­ky. Potom vám poisťovňa len pošle doklad o zrušení a potvrdenie o škodovom priebehu. Ak podávate výpoveď inak ako k dátumu končiacej zmluvy, je vždy nutné k výpovedi priložiť kópiu dokumentu preukazujú­ceho oprávnenos­ť výpovede. Vypracovan­á zmluva musí obsahovať aj dokumenty, ktoré ste získali pri situáciách spojených s vaším vozidlom.

 ?? ?? Poistenie musí pokryť škody, ktoré boli spôsobené autom niekomu inému, na zdraví alebo majetku.
FOTO: TASR
Poistenie musí pokryť škody, ktoré boli spôsobené autom niekomu inému, na zdraví alebo majetku. FOTO: TASR

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia