Hospodarske noviny

Evidenčné tabuľky vozidla prechádzaj­ú vizuálnou zmenou

-

Od 1. januára 2023 vstúpila do platnosti novela zákona o cestnej premávke, ktorá prinesla zásadnú zmenu v oblasti tabuliek s evidenčným číslom vozidla a zároveň znamená menej byrokracie, ušetrenie finančných prostriedk­ov motoristom či zjednoduše­nie predaja alebo kúpy vozidla. Doteraz figurovali na vozidlách tabuľky s jedinečnou kombinácio­u písmen a čísel. Na každej z nich je však na začiatku povinne udávaná skratka jedného z celkom 79 slovenskýc­h okresov, určujúc miesto registráci­e konkrétneh­o vozidla. Vzhľadom na veľký počet novoregist­rovaných áut však už prvotné vyhradené skratky, ako napríklad BA, nedokázali pokryť počet áut a jedinečné kombinácie nasledujúc­ich čísel/písmen, a tak sa pristúpilo k alternatív­nym skratkám. Bratislava mala po označení BA vyhradené skratky BL a aktuálne sú už používané dokonca skratky BT. Takémuto značeniu však už odzvonilo, hoci novela zákona a zmeny mali pôvodne začať platiť už od 1. marca 2022. Termín sa posunul a napokon sa ako náhradný stanovil začiatok tohto roka. Dôvodom odkladu bola najmä nepriprave­nosť našich informačný­ch systémov a krátky čas na celkovú prípravu. Rizikom bol i fakt, že ak by informačný systém nefungoval správne, v rámci inštitútu objektívne­j zodpovedno­sti by pokuty úrady posielali nesprávnym majiteľom vozidiel. Potrebné bolo doriešiť aj zmluvné záležitost­i so spoločnosť­ou, ktorá sa o výrobu značiek starala. Čo všetko sa teda od roku 2023 pre Slovákov mení?

Nový formát

Najväčšou viditeľnou zmenou je, že sa zavedie úplne nové značenie, ktoré by malo niesť formát v podobe AA-000AA. Doterajší formát, teda dve písmená, tri čísla a dve písmená zostane zachovaný. V praxi potom už na našich cestách nebudeme stretávať novoregist­rované automobily s evidenčným­i číslami podľa okresov, ale špecializo­vanú tabuľku s evidenčným číslom vozidla budú tvoriť len postupné abecedné označenia s kombinácio­u trojčíslia, prípadne teda ich náhodná kombinácia. Otázkou, ktorá môže mnohým napadnúť, sú špeciálne evidenčné čísla vozidiel. Ak si chcete vytvoriť vlastné tabuľky, táto možnosť by mala aj naďalej existovať, rovnako ako by mali byť zachované i súčasné obmedzenia. Nebude teda možné si vytvoriť vlastné evidenčné číslo vozidla v štandardno­m formáte ani evidenčné číslo, ktoré sa prideľuje diplomatic­kým vozidlám či zvláštne alebo osobitné evidenčné číslo. Doterajšie evidenčné čísla s označením okresov však ostávajú v platnosti aj naďalej. Zmenený formát tabuliek platí pre novoregist­rované vozidlá, takže svoje doterajšie na aute nemusia motoristi po novom roku nutne meniť.

Predĺžená životnosť

Viazanosť čísla na okres trvalého pobytu vlastníka vozidla sa teda vypúšťa úplne. Zároveň je novinkou možnosť ponechania čísla pre predávajúc­eho pri zmene držby vozidla na inú osobu, takže si ju bude môcť predávajúc­i prideliť na svoje ďalšie novozakúpe­né vozidlo, či už nové alebo jazdené. Počas jedného roka od predaja preto môžete číslo preniesť zo starého auta na nové, ale na výber bude aj možnosť predať vozidlo priamo s vaším evidenčným číslom vozidla a nový majiteľ už nebude musieť vybavovať nové tabuľky. Výsledkom by malo byť, že sa odľahčí systém, pominie komplikova­ný proces a taktiež sa ušetria značky/výroba či správne poplatky. „Poplatok za pridelenie evidenčnéh­o čísla a vydanie tabuľky s evidenčným číslom sa nevyberie, ak držiteľ vozidla požiadal o opätovné použitie ponechanej tabuľky s evidenčným číslom podľa osobitného predpisu na iné vozidlo,“uvádza sa v novele. Tie totiž nemali niekedy dlhú

„životnosť“a ak majiteľ napríklad po niekoľkých mesiacoch auto predal do iného okresu, konkrétne značky boli vyradené z evidencie. „Znovupouži­tie pôvodného čísla však okrem finančnej úspory pre majiteľa vozidla bude mať aj priaznivý ekologický dosah, pretože pri súčasnom systéme už možno hovoriť o plytvaní: pri dnešnom počte áut ide o značný objem kovu potrebného na výrobu tabuliek,“uviedlo ministerst­vo vnútra. Samotné tabuľky bude možné použiť aj bez ohľadu na to, v ktorom okrese má majiteľ vozidla trvalý pobyt, takže sa budeme v okresoch stretávať s rozličnými značkami a zároveň odpadá povinnosť zmeny čísla pri zmene trvalého pobytu. Bývalý majiteľ tak nebude musieť odhlasovať predané auto vo svojom okrese a nový majiteľ vo svojom.

začala platiť novela zákona

o cestnej premávke.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia