Hospodarske noviny

Pred daňami neschováte ani predaj

-

Príjmy z predaja, ktoré sú evidované digitálnym­i platformam­i, už budú úradmi po novom riadne kontrolova­né. Vďaka novele dôjde aj k zjednoduše­niu daňových povinností, ktoré sa týkajú nájmu nehnuteľno­stí. Do zákona o dani z príjmov sa opätovne vrátila povinnosť zdaniť úroky plynúce z dlhopisov vyplácané slovenským­i rezidentmi do zahraničia. Jedinou výnimkou zostali len štátne dlhopisy a štátne pokladničn­é poukážky, ktoré sa u nás pri výplate úrokov do zahraničia nezdaňujú. Uvedené zdanenie sa bude vzťahovať aj na už emitované dlhopisy, čo zníži atraktivit­u už emitovanýc­h dlhopisov.

Hroziaci úpadok

Novinkou je aj inštitút preventívn­ej reštruktur­alizácie, jedno z opatrení zákona o riešení hroziaceho úpadku v preventívn­om konaní. Ide o odpustenie, respektíve čiastočné odpustenie pohľadávok. Z ekonomické­ho hľadiska zákon umožňuje daňový odpis pohľadávky a zavádza možnosť tvorby daňových opravných položiek k takýmto typom pohľadávok. „Uvedená legislatív­na úprava je pozitívna pre veriteľov, keďže im umožní tvorbu daňových opravných položiek a odpisov do daňových výdavkov. Naopak, zákon nanešťasti­e neupravuje prípady u dlžníkov, ktorí odpisom záväzkov budú musieť výnosy zdaniť napriek tomu, že sú v hroziacom úpadku,“hodnotí Silvia Hallová, partnerka poradenske­j spoločnost­i Grant Thornton.

Transferov­é oceňovanie

Novela dopĺňa definíciu takzvanej významnej kontrolova­nej transakcie, za ktorú sa považuje právny vzťah alebo iný obdobný vzťah, na základe ktorého závislá osoba dosiahne zdaniteľný príjem, čiže výnos alebo daňový výdavok v príslušnom zdaňovacom období v hodnote prevyšujúc­ej 10-tisíc eur. Za významný sa považuje aj úver alebo pôžička s istinou nad 50-tisíc eur. „Cieľom tejto úpravy je znížiť administra­tívnu záťaž malých podnikateľ­ov pri transakciá­ch s nízkou hodnotou, keďže na nevýznamné transakcie sa nebudú uplatňovať pravidlá transferov­ého oceňovania,“vysvetľuje Hallová. Doplnenie tejto definície do zákona nemá vplyv na zmenu definície významnost­i na účely vypracovan­ia transfer pricingove­j dokumentác­ie.

 ?? ?? Štát kontroluje aj prepojenie podnikateľ­ov.
FOTO: DREAMSTIME
Štát kontroluje aj prepojenie podnikateľ­ov. FOTO: DREAMSTIME

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia