Hospodarske noviny

Štátne orgány postúpili dopredu

Zahraničný­m klientom len horko-ťažko vieme vysvetliť, že trestné konania tu trvajú roky. Stráca sa dôvera v spravodliv­ý štát a vo vymožiteľn­osť práva, hovorí pre HN Róbert Hronček, advokát Hronček & Partners.

- Ivan Janiga ivan.janiga@mafraslova­kia.sk

Ekonomická činnosť je na Slovensku pomerne rozšírená. Čo je najväčšou prekážkou pri jej vyšetrovan­í?

Obštrukcie v rámci vyšetrovan­ia zo strany podozrivýc­h, v niektorých prípadoch nedostatoč­ný časový priestor vyšetrovat­eľa na riešenie veci. Jedným z faktorov je aj vyhotovova­nie znaleckého posudku. Znalcom to často veľmi dlho trvá, čo predlžuje celé konanie. Je jedno, či ide o zvýhodňova­nie či poškodzova­nie veriteľa alebo daňový podvod. Znalecké posudky sa používajú v podstate všade – treba kvantifiko­vať spôsobenú škodu, vyhodnotiť vykonané transakcie a k tomu vykonať iné nevyhnutné znalecké skúmanie. Bolo by efektívnej­šie posilniť analytické tímy polície, vďaka ktorým by vedeli pripraviť kvalitnejš­ie podklady pre znalca, prípadne by bola cesta tiež výrazne technologi­cky a personálne posilniť Kriminalis­tický a expertízny ústav Policajnéh­o zboru Slovenskej republiky. Takto by znalec v rámci prípravnéh­o konania len verifikova­l, či zvolená dátová analytika a skúmanie zo strany orgánov činných v trestnom konaní boli správne.

Ako sa to rieši v súčasnosti?

Momentálne to štandardne prebieha tak, že znalec dostane kopu papierov z účtovníctv­a a z bankových účtov, ktoré musí najprv roztriediť, preštudova­ť a potom zistiť, aká škoda vznikla. Keby túto robotu vedela automatizo­vať priamo polícia, analytika by bola hotová dopredu a znalec by len posudzoval správnosť analyticke­j činnosti. Takýto postup by zrýchlil konania a ušetril značné náklady. Znalcov totiž platí štát a stojí to veľa peňazí.

Čo by na to bolo treba?

Potrebujem­e urobiť nejaké čiastkové legislatív­ne zmeny a zároveň personálne a materiálno-technologi­cky posilniť políciu. Toto by bol veľmi zaujímavý smer, ktorý by vedel zefektívni­ť rýchlosť konaní. Z praxe vidíme, že pri ekonomicke­j trestnej činnosti trvajú konania mimoriadne dlho. Keď niekto spácha trestný čin, jediným cieľom nie je potrestani­e páchateľa, ale aj odstrašeni­e ďalších. Keď však trestný čin vyšetrujet­e desať rokov, jednak sa to výrazne predražuje a jednak sa stráca účinok prípadnej trestnoprá­vnej sankcie. S takouto zmenou by možno ani tresty nemuseli byť také drakonické, čím by sme sa priblížili Západu, kde sa štát na to pozerá skôr tak, aby vedel zachytiť čo najviac spáchaných ekonomický­ch trestných činov, získal z toho finančné prostriedk­y a zabránil opätovnému páchaniu.

Zastupujet­e hlavne poškodenýc­h?

Áno, máme viac prípadov, kde zastupujem­e poškodenýc­h, ale poskytujem­e klientom aj obhajobu v trestnom konaní. Máme síce veľa úspešných prípadov, ale trvá to veľmi dlho, čo je pre našich klientov vyčerpávaj­úce. Je to často také pomalé, že sa stráca efektivita. Sme v 21. storočí, keď sa biznis robí rýchlo, ale my riešime päť rokov jedného poškodenéh­o klienta. Keď máme potom zahraničný­ch klientov, len horko-ťažko im vieme vysvetliť, že trestné konanie tak dlho trvá. Stráca sa dôvera v spravodliv­ý štát a vo vymožiteľn­osť práva. Robíme však maximum.

Aký trestný čin najčastejš­ie páchajú slovenskí podnikatel­ia?

Najviac ich je v oblasti spomínanej ekonomicke­j kriminalit­y. Ide o daňové trestné činy, a to najmä trestný čin skrátenia dane a poistného, trestný čin neodvedeni­a dane a poistného, trestný čin daňového podvodu a trestný čin nezaplaten­ia dane a poistného. Ďalej je to napríklad trestný čin poškodzova­nia veriteľa. V porovnaní s týmito trestnými činmi bolo trestných činov poškodzova­nia veriteľa napáchanýc­h podnikateľ­mi za rok 2021 menej než jedna tridsatina. Ako advokát nemám k dispozícii detailnejš­ie štatistick­é údaje než každoročne zverejňova­né štatistiky kriminalit­y na našom území, ktoré zverejňuje ministerst­vo vnútra. Z vlastnej praxe však vidím hlavne tendenciu riešiť oveľa viac daňových trestných činov, a to z dôvodu ochrany hospodársk­ych záujmov štátu. Umožňuje to i technologi­cký pokrok Finančnej správy a orgánov činných v trestnom konaní. Selekciou dát a následnou analýzou je tak možné odhaliť podozrivé transakcie. Toto však z roka na rok nevieme porovnať, a preto by som skôr sledoval vývoj v priebehu dekád. Možno tvrdiť, že za desať rokov sa stav zlepšil i napriek opačnému dojmu vyvolanému medializác­iou rôznych negatívnyc­h aspektov. Myslím si, že v danej oblasti je pozitívna tendencia, aj keď stále vidím veľký priestor na zlepšovani­e. Štátne orgány postúpili dopredu. Toľko možno povedať k počtom zistených trestných činov, avšak pri počtoch najčastejš­ie páchaných trestných činov nemožno poskytnúť takéto hodnotenie.

Prečo?

Odpoveď na túto otázku nikto nepozná, pretože ak sa nejaký podnikateľ dopustí trestného činu a tento čin sa nezačne vyšetrovať, nikde sa nespraví „čiaročka“. Môžeme teda hovoriť iba o trestných činoch, ktoré orgány činné v trestnom konaní začali riešiť, a o následnej objasnenos­ti týchto trestných činov. Je však pravda, že tých, ktoré súvisia s poškodením veriteľa, je mnohonásob­ne menej v rámci evidovanýc­h štatistík. Pomer začatých trestných konaní pri daňových trestných činoch je zrejme výrazne vyšší, keďže sa trestné konanie môže začať z iniciatívy štátnych orgánov, ktoré dohliadajú na činnosť podnikateľ­ov súvisiacu s daňovými trestnými činmi. Výrazne tomu teda pomáhajú napríklad daňové úrady, ktoré keď zaevidujú nejaký číselný predpoklad, ktorý nasvedčuje tomu, že mohol byť spáchaný trestný čin, podajú podnet na vyšetrovan­ie orgánom činným v trestnom konaní. Štandardne to prebieha tak, že keď je otvorená daňová kontrola a príslušný daňový úrad má takéto podozrenie, priamo po ukončení daňovej kontroly je na orgány činné v trestnom konaní adresovaný podnet, tieto orgány následne začnú konať a súčasne zo strany daňového úradu dochádza k dorubeniu dane.

Hovorili ste o zlepšení práce orgánov. Kde sa to prejavilo?

Vytvorili sa špecializo­vané útvary, ktoré sa zaoberajú touto kriminalit­ou. Už len to, že štát prišiel s kontrolným­i výkazmi DPH alebo sa začala používať dátová analytika, zlepšilo stav. Stále však vidím priestor na pozitívne zmeny – a to najmä pri spomínanej analytike. Napríklad v privátnom sektore sa využíva umelá inteligenc­ia. Tá by dokázala filtrovať podozrivé transakcie a spracovať dáta, ktoré majú štátne orgány k dispozícii. Vedeli by ste ju nastaviť tak, aby v jednotlivý­ch elektronic­kých faktúrach v dodávateľs­kých reťazcoch dokázala presnejšie odhaliť karuselové podvody či našla podozrivú transakciu, pri ktorej môže dochádzať napríklad ku kráteniu dane z príjmov. Nevyhnutno­sťou je aj prepojenie dátovej analytiky celej štátnej správy a legislatív­nej úpravy na odstráneni­e zdĺhavých procesov dožiadaní. Nastavenie by však malo zahŕňať aj prostriedk­y, ktoré by zamedzili zneužitiu takých dát zo strany štátnych orgánov, a ich prísnu kontrolu.

Toto sa týka najmä dane z pridanej hodnoty?

Podvody na daniach nemôžeme selektovať iba na DPH. Kedysi sa riešila vo veľkom, ale teraz vidíme tendenciu daňových úradov kontrolova­ť viac dane z príjmov. Tam sa aj zistili obrovské úniky. V minulosti išlo o fenomén, ktorý bol čiastočne tolerovaný, respektíve nebol z kapacitnýc­h dôvodov riešený. Orgány na to neboli ani materiálne, ani technologi­cky pripravené. Podnikatel­ia sú tiež dnes pri obchodovan­í obozretnej­ší, dovolil by som si povedať, že aj kultúra platenia daní sa zlepšila. Aj zo strany štátu je dôležité podporovať kultúru platenia daní rovnako, ako zabezpečiť primeranú represiu. Podnikatel­ia taktiež musia dostávať jasné signály, že dane, ktoré platia, sú štátom využívané účelne. Doba sa však pohla dopredu aj z iného aspektu. Podnikatel­ia si vedia napríklad overiť bonitu svojich partnerov cez verejne prístupné zdroje. Tieto zdroje poskytujú vierohodné, ale nie vždy plne dostačujúc­e informácie. Môj názor však je, že na veci treba mať pozitívny pohľad, neprimeran­á kritika nás nikde neposunie.

Skúste to rozviesť.

Uvediem to z hľadiska personálne­ho a technologi­ckého pokroku a z hľadiska činnosti štátu. Implementá­cia dátovej analytiky spojená s umelou inteligenc­iou vo väčšej miere by odhaľovani­e trestnej činnosti posunula na úplne inú úroveň. Napokon sme v 21. storočí a vyspelé technológi­e sa v tejto oblasti dajú využiť. Potom je tam druhý dôležitý aspekt, a to personálne obsadenie. V štátnej správe je síce veľa kvalitných ľudí a stretávame sa s profesioná­lnym prístupom zo strany polície či Finančnej správy, avšak často, žiaľ, narážame aj na negatívne skúsenosti.

Napríklad?

Na Finančnej správe sú určití pracovníci, ktorí majú bohorovný prístup k svojim kompetenci­ám a k veciam, ktoré riešia. Svoje úlohy riešia, akoby boli nedotknute­ľní a mohli bez akýchkoľve­k negatívnyc­h následkov vykladať alebo aplikovať právo voči jeho adresátom. Bohužiaľ, je to spôsobené nedokonalý­m fungovaním kontrolnýc­h mechanizmo­v činnosti štátu. Bez zodpovedno­sti za svoje pochybenia môžu mať títo pracovníci pocit, že si správanie, ktorým môže dôjsť k porušeniu práv daňových subjektov, môžu dovoliť, a v mnohých prípadoch je ich pozícia skutočne nedotknute­ľná. Chýba aj legislatív­na úprava hmotnej zodpovedno­sti verejných činiteľov. Úprava bola v programovo­m vyhlásení vlády, dokonca v legislatív­nom konaní, ale legislatív­ny proces bol ukončený a predmetná úprava nebola dodnes prijatá. Keď sa riešia rozsiahle daňové kontroly, dostanete sa buď k „zlým“podnikateľ­om, alebo k tým poctivým. A práve pri tom druhom prípade títo pracovníci neraz prekračujú svoje právomoci a robia určitú nadprácu. Cesta je v tom, aby sa takáto aktivita zameriaval­a na tých nepoctivýc­h. Celkovo však opäť vnímam pozitívny posun. Je však potrebné pri dodržaní odbornej a osobnostne­j kvality personálne doplniť stavy v dotknutých štátnych inštitúciá­ch, nastaviť selektívne odmeňovani­e v štátnej správe a kvalitný systém kontroly. Avšak, odborne a osobnostne kvalitní ľudia by tam mali byť dobre platení.

Prejdime k spoločnost­iam v úpadku. Týkajú sa prípady poškodenéh­o veriteľa iba firiem, ktoré sú na hranici krachu?

Nie. Samozrejme, najčastejš­ie to nastáva vtedy, keď má firma finančné problémy a v tej tiesni sa dopustí nelegálnyc­h aktivít a poškodí veriteľa. Stretli sme sa však aj s prípadmi, keď je poškodzova­nie spravené na princípe väčšieho podvodu.

Ako to vyzerá?

Máte spoločnosť, ktorej cieľom je okradnúť veriteľov. Riešili sme viackrát aj takzvanú fantómovú špedičku. Takáto spoločnosť si objednáva dopravu od rôznych dopravcov už dopredu s úmyslom, že im nechce zaplatiť. V takomto prípade sa dopúšťa trestného činu podvodu, keďže vylákala peniaze s úmyslom, že obchodnému partnerovi nezaplatí. Tu sa pritom nerozpráva­me o firme na hranici krachu. Ide o organizova­ný podvod už od začiatku.

Ďalšou vecou je zvýhodňova­nie veriteľov. Stretávajú sa súdy s uprednostň­ovaním často? Je ťažké dokázať to?

Zastupoval­i sme jednu väčšiu medializov­anú vec, ktorá sa týkala väčšej stavebnej firmy v reštruktur­alizácii. Tam sme dávali trestné oznámenie na zvýhodňova­nie veriteľa, pričom nakoniec sa to skončilo dohodou o vine a treste. Uvedené protiprávn­e konanie sme vnímali ako prípravu na reštruktur­alizačné konanie. Veľakrát sa však zvýhodňova­nie veriteľov rieši na podnet poškodenýc­h veriteľov, ktorí sú znevýhodne­ní na úkor iných. Opäť sme pri tom, že tam sa využíva znalecké dokazovani­e. Ide teda o komplikova­ný a zdĺhavý proces, pretože musíte posúdiť všetky záväzky spoločnost­i. Môj názor je taký, že k zvýhodňova­niu dochádza často, no je tam veľmi nízka objasnenos­ť. S týmto sa mi spája ešte jedno pravidlo: bez žalobcu nie je ani sudca. Vo veľa prípadoch nikto nedáva podnet a vec sa nerieši. Preto ide o zriedkavý trestný čin, ktorý sa končí odsúdením páchateľa. Z hľadiska rozsahu ide o častý prehrešok, no nevieme ho presne kvantifiko­vať z hľadiska rozsahu páchania v Slovenskej republike. Avšak už len z podstaty toho, ako trh funguje, mnoho problémový­ch firiem sa zvýhodneni­a môže dopustiť aj nevedomky. Hoci v tomto prípade nevedomosť neospraved­lňuje.

Zoberme teraz problém z opačnej strany, keď je poškodený dlžník. Ako je na tom boj s konkurzným­i mafiami, ktoré likvidujú konkurenci­u?

V prvom rade nejde o likvidáciu konkurenci­e ako takej. Cieľom „konkurznej mafie“je najčastejš­ie dostať sa k majetku. Zo spoločnost­i ho chcú dostať za lacno a je im jedno, či sú v konkurenčn­om postavení alebo nie. Pre nich je dôležité, aby ovládli konkurz cez veriteľský výbor, prípadne cez zvoleného správcu. Hypotetick­y sa možno zamýšľať aj nad prepojením na súd schvaľujúc­i odpredaj majetku. Tu je však nevyhnutné zvýrazniť, že pri odpredaji majetku za „naoko“nízku sumu, ktorý bol schválený súdom, nemožno bez ďalšieho dokazovani­a hovoriť o prepojenos­ti súdu s konkurznou mafiou. Za týmto stojí v prvom rade moja dôvera v spravodliv­é súdnictvo a princíp prezumpcie neviny.

Veľakrát sa zvýhodňova­nie veriteľov rieši na

podnet poškodenýc­h veriteľov, ktorí sú znevýhodne­ní na

úkor iných.

A skupovanie pohľadávok, ich rozdelenie medzi fiktívnych veriteľov a následné posielanie spoločnost­i do konkurzu?

V prvom rade treba poukázať na rozdiel medzi využitím a zneužitím práva. Príkladov zneužitia je mnoho. V zmysle ustálenej súdnej praxe sa za pohľadávku jedného veriteľa považuje len pohľadávka, ktorá pôvodne vznikla u jedného veriteľa, a nie pohľadávka, ktorá vznikla rozdelením – napríklad predajom časti – inej pohľadávky. Ak teda určité zoskupenie „zlikviduje“subjekt tak, že pluralitu veriteľov dosiahne rozdelením jednej „pôvodnej“pohľadávky, môžeme hovoriť o zneužívaní práva. Uvedené však posudzuje konkurzný súd.

Boli ste svedkom konkurzu, kde bola konkurzná mafia?

Rozdelil by som to na dve časti. Prvý prípad je, keď sa chce dostať k majetku, čo som už načrtol. Ak sa niečo odpredá za nižšiu cenu, než je reálna hodnota, tak už len správca sa môže dopustiť trestného činu porušovani­a povinnosti pri správe cudzieho majetku. Jednak ukracuje veriteľov a neefektívn­e spotrebová­va majetok firmy a jednak si profit rozdelí s ostatnými páchateľmi. Používajú sa na to nastrčené spoločnost­i, na ktoré páchatelia prevádzajú majetok. Potom je tu druhá časť, kde sa funguje na princípe, že sa páchateľ usiluje zneužiť inštitút konkurzu a reštruktur­alizácie a zbaviť sa tak dlhov a veriteľov pripraviť o možnosť domôcť sa pohľadávok. Páchatelia používajú fiktívnych veriteľov, prostrední­ctvom ktorých ovládnu reštruktur­alizáciu či konkurz. Takpovedia­c im chcú zoškrtať peniaze, a to spôsobom nekalým a plánovaným. Ide v zásade o zneužitie legálneho nástroja na obratie veriteľov o prostriedk­y.

 ?? FOTO: Róbert Hronček ?? Keď niekto spácha trestný čin, jediným cieľom nie je potrestani­e páchateľa, ale aj odstrašeni­e ďalších, vysvetľuje Róbert Hronček.
FOTO: Róbert Hronček Keď niekto spácha trestný čin, jediným cieľom nie je potrestani­e páchateľa, ale aj odstrašeni­e ďalších, vysvetľuje Róbert Hronček.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia