Hospodarske noviny

Svetlo v temnote

- Mário Blaščák komentátor HN mario.blascak@mafraslova­kia.sk

Novembrové 10,8-percentné zabrzdenie slovenskéh­o priemyslu vyzerá na prvý pohľad šokujúco, pretože je to najvýrazne­jší pokles od mája 2020. No v skutočnost­i sa len očakávané stalo realitou. O zhoršujúci­ch sa náladách v krajinách našich hlavných obchodných partnerov sa kopili negatívne správy už od júla. Index nákupných manažérov vo výrobnom sektore Nemecka sa vtedy po dvoch rokoch rastu prvýkrát prehupol pod hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje ekonomický rast od poklesu. Do októbra sa nálady priemyseln­íkov nielen v Nemecku, ale aj v celej eurozóne ďalej prepadali, keď kvôli vysokým cenám a prekážkam v subdodávat­eľských reťazcoch záujem zákazníkov a nové objednávky v priemysle prudko klesali. A slovenský priemysel ako zásobáreň komponento­v a subdodávok pre ten nemecký tieto trendy len dobehli s mesačným oneskorení­m.

Nálady manažérov totiž bývajú vrtkavé a ich prehnaný optimizmus či pesimizmus sa od reálneho výkonu celého priemyseln­ého komplexu môže odchyľovať. Energetici, výrobcovia áut, ale aj metalisti z Košíc a Podbrezove­j mali v novembri slabšiu chvíľku, čo potvrdzuje spomalenie ekonomiky v poslednom štvrťroku 2022 a s lavínovým efektom aj v prvom kvartáli tohto roku. No recesia v eurozóne bude zrejme len plytká a krátka jama. Nezamestna­nosť v eurozóne v novembri klesla na historické minimum a oživenie v Nemecku je lúčom svetla v temnote nálad priemyseln­íkov.

Aj keď náš podiel na výkonnosti eurozóny dosahuje len jedno percento, teda úroveň štatistick­ej chyby, hádam sa s Nemeckom zvezieme na pozitívnej vlne.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia