Hospodarske noviny

Kto robí, robí chyby

- Ivan Szabó komentátor HN ivan.szabo@mafraslova­kia.sk

Vláde nemožno uprieť usilovnosť, ako sa koncom roka snažila riešiť situáciu okolo vysokých cien energií. Bojovala na dvoch frontoch: na jednom naháňala peniaze napríklad uvalením solidárneh­o odvodu na zisky Slovnaftu, aby na druhom aj týmito peniazmi zachraňova­la ľudí a firmy pred dosahmi energetick­ej krízy.

Nie vždy platí, že kto rýchlo dáva, dvakrát dáva. Skôr chybuje. Začiatkom decembra predseda vlády Eduard Heger so silnou zostavou troch ministrov predstavil medziročný nárast cien tepla pre domácnosti o maximálne 15 percent. V polovici mesiaca kabinet vydal súvisiace nariadenie pre výrobcov tepla. Tí mali na jeho základe pripraviť zálohové platby pre domácnosti s „dotovanými“cenami. Keby to aj urobili, čakala by ich ďalšia oprava. Tri dni pred koncom roka vláda vydala nové nariadenie, tentoraz spravodliv­ejšie, kde 15 percent nahradila stropom 20 eur za megawattho­dinu. A tak v tomto „dynamickom prostredí“začali niektorí teplári posielať „nedotované“predpisy. Ako pre HN zdôvodnil predseda Slovenskéh­o zväzu výrobcov tepla Stanislav Janiš: „Z tlačoviek sa nedá určiť cena.“Podľa Hegera však vysoké predpisy neboli poctivé a treba ich opraviť. To, čo je poctivé, samozrejme, určuje on. Napríklad už takmer mesiac presviedča, že by nebolo poctivé, ak by súčasná nedôveryho­dná vláda nedovládla. Podľa prieskumu Focusu pritom 60 percent ľudí chce predčasné voľby čo najskôr.

Skutočne nebolo poctivé, že výrobcovia tepla nenaskočil­i na modus operandi tejto vlády. Metóda pokus-omyl v kombinácii s riešením na poslednú chvíľu nemusí každému vyhovovať.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia