Hospodarske noviny

S novou energiou pre úspešnú budúcnosť

- Peter Pellegrini predseda strany Hlas-sd

Úvod roka sme všetci privítali slávnostne. Tridsať rokov existencie samostatne­j Slovenskej republiky je dôvod nielen na oslavu, ale ponúka aj šancu zamyslieť sa, akú chceme mať budúcnosť. Napĺňa 30-ročný štát, po ktorom volali celé generácie národných dejateľov, počnúc Štúrom a končiac Dubčekom, naše predstavy a očakávania?

Máme vybudované inštitúcie, prijaté základné ústavné normy, sme členmi medzinárod­ných zoskupení, ale v priamom prenose vidíme, že hrdosť na vlastný štát nahrádza skepsa, nespokojno­sť a strach. Menej ako polovica Slovákov hodnotí kladne vznik samostatné­ho štátu a len tretina slovenskýc­h mužov je ochotná brániť svoju vlasť. Približova­nie životnej úrovne k Českej republike, s ktorou sme sa pred 30 rokmi pokojne rozišli, sa skončilo. A rovnako sa nám vzďaľuje aj EÚ.

Pýtam sa, čelíme po 30 rokoch existencie kríze národnej identity? Kde sa stratilo nadšenie, vernosť a hrdosť na vlastný štát? Kde sa vytratilo vlastenect­vo, ktoré patrí ku každej úspešnej krajine? Prečo dnes prevláda medzi nami sklamanie z vlastného štátu, o ktorý sme celé stáročia bojovali? Nie sú to otázky, na ktoré existuje jednoduchá odpoveď. No niečo predsa len spoločne cítime. Spoločnosť potrebuje zmenu a odpútanie sa od chýb minulosti, krívd či krivdičiek jednotlivc­ov. A je potrebné zamerať sa na budúcnosť.

Preto si na prahu nových dní dovolím ponúknuť Slovensku ideu národného programu obrody štátu. Ak chceme udržať krok s okolitým svetom, musíme vidieť ďalej, ako je štvorročný cyklus vládnutia. Kvalita života každého sa musí spojiť s víziou, aký chceme mať štát v priebehu desaťročí. A to sa dá naplniť len novou celospoloč­enskou dohodou.

Už teraz existuje veľmi široký spoločensk­ý konsenzus o tom, čo na Slovensku odmietame. Pretože zlých vecí už máme naozaj dosť. Slabé a skorumpova­né vládnutie, chaos, neustály boj o moc a donebavola­júca neschopnos­ť. Dosť bolo politiky, ktorá hromadí zlyhanie za zlyhaním. Po celom Slovensku počúvam, že väčšina ľudí hovorí, že stačilo.

Je dôležité, aby existoval národný konsenzus na tom, s čím chceme skoncovať, a aby sme to povedali nahlas. Na obnovu Slovenska to však nestačí. Potrebujem­e celospoloč­enskú dohodu nielen o tom, čo nechceme, ale aj o tom, čo chceme. Spojme sa nielen proti niečomu, ale aj za niečo. Slovensko na prahu ďalších rokov existencie potrebuje zásadný reštart. Novú energiu, nový obsah pre úspešnú budúcnosť štátu. Referendum a prípadné predčasné voľby sú veľkou šancou na zásadnú zmenu. Využime túto príležitos­ť!

Referendum a prípadné predčasné voľby sú veľkou šancou na zásadnú

zmenu.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia