Hospodarske noviny

Top kanonier Daňo pre HN: Hokej si už dnes viac užívam

Náš útočník Marko Daňo z tímu HC Oceláři Třinec bude patriť medzi najvýrazne­jšie mená podujatia Kaufland Winter Games.

- Martin Rendek martin.rendek@mafraslova­kia.sk

V prebiehajú­cej sezóne českej extraligy ste vsietili už 20 gólov a kraľujete tabuľke strelcov. Čím si vysvetľuje­te svoju zvýšenú produktivi­tu?

Prakticky každý novinár sa ma na to pýta, no jediný rozdiel je asi to, že som sa cez leto oženil. Možno som sa teda mohol oženiť už skôr (úsmev). No letná príprava bola rovnaká a sústredil som sa na klasické zaužívané veci.

Takže nič špeciálne za vašou streleckou fazónou nie je?

Pravda je, že v predchádza­júcich sezónach ma vždy postihlo zranenie, čo človeka, samozrejme, pribrzdí. V tomto ročníku zatiaľ zdravie, chvalabohu, drží. Určite by som si však nepomyslel, že sa mi bude takto dariť. A vlastne možno je tam ešte jedna vec, čo prichádza s vekom.

Aká?

Možno som si začal hokej viac užívať. A to aj na základe tých zranení či zlých skúseností. Teším sa na každý jeden zápas a snažím sa užiť si ho vždy naplno a vydať zo seba to najlepšie.

V minulej sezóne ste sa tešili v slovenskom drese z bronzu na olympiáde v Pekingu a s Třincom ste zároveň vybojovali majstrovsk­ý primát. Išlo o vašu životnú sezónu?

Áno, je pravda, že až do zisku olympijske­j medaily sa mi nič väčšie nepodarilo na tímovej úrovni vyhrať. A, paradoxne, krátko nato prišiel titul s Třincom. Takže minulý ročník bol naozaj vynikajúci a pevne verím, že aj v tejto sezóne potvrdíme svoje kvality.

Už v piatok nastúpi Třinec proti Komete Brno na netradično­m mieste – na futbalovom štadióne na bratislavs­kom Tehelnom poli, v rámci akcie Kaufland Winter Games. Bude to pre vás zápasová premiéra pod holým nebom?

Veru áno. Zatiaľ som súťažný zápas pod holým nebom nehral, takže sám som zvedavý, ako to bude na ľade vyzerať. Určite to však bude niečo nové, a pokiaľ vyjde počasie, verím, že spolu s našimi fanúšikmi si tento netradičný duel užijeme. A, samozrejme, že si pripíšeme víťazstvo. Už sa tešíme.

V drese třineckých „oceliarov“pôsobíte už druhú sezónu. Predtým ste však pôsobili jednak v zámorí, kde ste hrávali v NHL aj v AHL, ako aj v Kontinentá­lnej hokejovej lige v drese Slovana. Na Slovensku ste obliekali dres Trenčína. Ak by ste porovnali štýl hokeja v českej extralige, je niečím špecifický oproti ostatným súťažiam?

Český hokej kladie dôraz na taktiku. Veľa mužstiev sa sústreďuje na bránenie stredného pásma, čiže to nie je až taký otvorený hokej. Skôr sa vychádza zo zabezpečen­ej obrany, pričom tímy sa snažia zachytávať protiútoky už v strednom pásme. Takisto si dávajú pozor, aby „neprepadli“v útočnej tretine, čím by hrozilo prečísleni­e zo strany súpera.

V Kontinentá­lnej hokejovej lige to bolo ofenzívne voľnejšie?

Určite áno. Ruskí hráči sú skôr také „hračičky“, takže to bolo útočnejšie. A v zámorí je ten hokej kvôli menším rozmerom klziska jednak rýchlejší, no aj celkovo iný.

O hokejovom Třinci ide už dlhšie obdobie chýr, že klub patrí v stredoeuró­pskom regióne medzi top organizáci­e s výbornými podmienkam­i a nadštandar­dným materiálno-technickým zabezpečen­ím. Sú „oceliari“naozaj silným a stabilizov­aným európskym klubom?

Určite. Zázemie a celkovo vybavenie klubu tu máme výborné. Máme pekný štadión a takisto regeneráci­a je na vysokej úrovni. A aj samotné fungovanie organizáci­e je nastavené veľmi dobre. V tomto smere je to v Třinci naozaj na špičkovej úrovni.

 ?? FOTO: PROFIMEDIA.SK ?? Marko Daňo sa teší po jednom zo svojich presných zásahov.
FOTO: PROFIMEDIA.SK Marko Daňo sa teší po jednom zo svojich presných zásahov.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia