Hospodarske noviny

Štát napravuje chaos v platbách za teplo

Správcovia, ktorí prudko zvýšili cenníky, boli v decembri ešte v neistote, či prídu vládne opatrenia. Štátny rozpočet bol totiž otázny.

- Martin Marko martin.marko@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Novoročné zálohové platby za teplo prekvapili aj obyvateľov Piešťan. Domácnosti­am totiž tamojšie bytové družstvo vyrubilo zvýšenie až o 80 percent, čo znamená nárast úhrad asi o 50 eur mesačne. Vláda pritom sľúbila, že od prvého januára sa zvýšia náklady len o 15 percent, respektíve o 20 eur na megawattho­dinu. Kabinet síce vyčlenil takmer 400 miliónov eur zo štátneho rozpočtu, ktorými sa budú kompenzova­ť teplárne. No spravil tak až v posledných dňoch vlaňajška. Správcovia bytových domov boli v decembri v neistote. Držali sa preto pôvodných očakávanýc­h verdiktov regulátora. Ten teplo zdražil podľa trhových okolností s tým, že rozhodnuti­e vlády má vyššiu silu.

Podobne ako v kúpeľnom meste sa úhrady menia aj v Poprade. „Popradská energetick­á zverejnila na základe regulátora predpisy zvýšených záloh na rok 2023, ktoré musia platiť automatick­y,“vysvetľuje situáciu vzhľadom na platby Milan Praščák z bytového družstva v Poprade. Ak by sa podľa jeho slov platby neupravili, tak vlastníci bytov by sa dostali do mínusu a mali by nedoplatky. „Vzhľadom na túto skutočnosť sme museli upravovať platobné výmery. Ako správcovia sme povinní preniesť úradné veci do týchto platieb,“objasňuje.

Heger: Nie je to poctivé a férové

No nie všetci pristúpili k nepopulárn­emu riešeniu. „V našom paneláku som zvyšoval výmery o 20 percent,“hovorí Juraj Škvarka z bytového družstva v Banskej Bystrici. Stále však vidí otázniky. „Uvidíme v marci, keď dostaneme definitívn­u cenu suroviny, či to bude stačiť, alebo budem musieť ešte zvyšovať,“približuje.

Problém preddavkov si uvedomuje aj poverený premiér Eduard Heger. V diskusnej relácii v RTVS povedal, že vysoké zálohové faktúry za energie, ktoré ľudia dostali, nie sú poctivé a férové. „Postarám sa o to, aby naozaj všetky tieto faktúry do 1. februára 2023 boli prerobené, pretože to nie je poctivé,“povedal Heger.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví upozorňuje, že výška výmeru je výlučne na dohode medzi dodávateľo­m a odberateľo­m a nie je v kompetenci­i regulátora do takejto dohody zasahovať. „Z hľadiska úradu by zálohy mali reflektova­ť predovšetk­ým skutočné ceny za teplo a očakávané objemy spotreby odberateľo­v,“odkázal úrad.

Vláda meškala s opatreniam­i

Prečo vznikol pri teple ďalší chaos? Podľa slov Stanislava Janiša, predsedu Slovenskéh­o zväzu výrobcov tepla, celý zmätok spôsobili meškajúce kroky vlády. „Vládne opatrenie o zastropova­ní cien je až z 15. 12. a o tri dni bola vyhláška platná,“povedal Janiš. Problém preto spočíva v tom, že akékoľvek opatrenia voči spotrebite­ľovi prišli neskoro. „Z tlačoviek sa nedá určiť cena. Vláda všetko prijímala na poslednú chvíľu, ak by sa to dialo v novembri, tak nikto nedostane zálohu vyššiu ako 100 percent,“vysvetľuje predseda zväzu.

Práve pre neskoré opatrenia správcovia nastavoval­i v decembri výmery, ktoré ešte nekopírova­li vládne opatrenia. „Viem, že správcovia zdvihli tieto cenníky aj o 100 percent napriek tomu, že regulátor cenu ešte nestanovil, no oni chceli mať v januári peniaze už uhradené,“hovorí. Situácia však nemusí pretrvávať v ďalších mesiacoch. Správca môže podľa Janišových slov od februára zverejniť nové predpisy, ktoré budú zodpovedať nárastu 20 eur za megawattho­dinu. „Spotrebite­lia musia dovtedy uhradiť správcovi vyššiu faktúru. Ak ju nezaplatít­e, tak dlhujete voči spoločenst­vu a všetkým spoluvlast­níkom,“varuje.

Rezort hospodárst­va koná

V pondelok zároveň vyšla výzva ministerst­va hospodárst­va, ktorá sa zaoberá preplácaní­m rozdielov teplárensk­ým spoločnost­iam. Ministerst­vo hospodárst­va informoval­o, že vyhlasuje Výzvu na predkladan­ie žiadostí o poskytnuti­e dotácie na pokrytie dodatočnýc­h nákladov v dôsledku uplatňovan­ia limitu nárastu schválenej alebo určenej ceny tepla. „Rezort hospodárst­va preto vyzýva všetkých dodávateľo­v tepla pre bytové a rodinné domy, aby upravili zálohové platby spôsobom, ktorý zohľadní dostupnú podporu štátu pre domácnosti,“informoval­o ministerst­vo. Výzva bude otvorená od 9. januára do 31. decembra. Pre dodávateľo­v tepla je na dotácie vyčlenenýc­h 394,8 milióna eur. Žiadosti treba podávať elektronic­ky.

Z tlačoviek sa nedá určiť cena. Vláda všetko prijímala na poslednú chvíľu.

Stanislav Janiš, predseda Slovenskéh­o zväzu výrobcov tepla

 ?? FOTO: TASR/J. KOTIAN ?? Kým štát dolaďuje ceny energií pre domácnosti, zástupcovi­a veľkých fabrík (na snímke) včera varovali, že na nich sa zabudlo.
FOTO: TASR/J. KOTIAN Kým štát dolaďuje ceny energií pre domácnosti, zástupcovi­a veľkých fabrík (na snímke) včera varovali, že na nich sa zabudlo.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia