Hospodarske noviny

Inovujte si biznis s pomocou štátu

Prostriedk­y vynaložené na inováciu si podnikatel­ia budú môcť od začiatku tohto roka odpočítať v takzvanom superodpoč­te na investície. Podpora vedy a výskumu sa však po rokoch zvyšovania opäť zníži.

- Zuzana Dzvoníková zuzana.dzvonikova@mafraslova­kia.sk

Štát sa rozhodol začať podporovať investície našich podnikateľ­ov ešte v krízových časoch spôsobenýc­h pandémiou. „Ak chcú podnikatel­ia zostať na trhu konkurenci­eschopní, je nevyhnutné, aby investoval­i do modernizác­ie,“vysvetľuje fungovanie v praxi Ľubomíra Murgašová, daňová manažérka poradenske­j spoločnost­i Grant Thornton.

Podmienky odpočtu

Samotná percentuál­na výška odpočtu bude závisieť od dvoch faktorov. V prvom rade to bude plánovaná percentuál­na výška preinvesto­vanej priemernej hodnoty investícií za posledné tri zdaňovacie obdobia predchádza­júce investičné­mu plánu. Druhým faktorom bude hodnota preinvesto­vania plánovanej priemernej hodnoty investícií ustanovený­ch v investično­m pláne za obdobie štyroch rokov v miliónoch eur. Odpočet výdavkov na investície si možno uplatniť počas obdobia odpisovani­a príslušnéh­o majetku, avšak najviac počas desiatich bezprostre­dne za sebou nasledujúc­ich zdaňovacíc­h období. „Ak firma obstarala a zaradila do užívania majetok v roku 2018 v úhrnnej sume 300-tisíc eur, v roku 2019 v celkovej sume 200-tisíc eur a v roku 2020 v celkovej hodnote 100-tisíc eur, priemerná hodnota investícií predstavov­ala 200-tisíc eur. Táto hodnota sa určila ako súčet súm 300-tisíc, 200-tisíc a 100-tisíc, ktorý sa následne vydelí tromi,“hovorí ďalej Murgašová. Ďalšou podmienkou je zaradiť počas obdobia investičné­ho plánu od roku 2022 do 2025 do užívania investíciu v úhrne plánovanéh­o preinvesto­vania, teda 700 percent priemernej hodnoty investícií. Znamená to, že na základe priemernej hodnoty investícií, ktorá je v tomto prípade 200-tisíc eur, musí firma preinvesto­vať najmenej 1 400 000 eur. Ide o násobok 200-tisíc eur a 700 percent. Podľa niektorých odborníkov sú však nastavené pravidlá prísne. „Napokon ako pri všetkých naoko priaznivýc­h režimoch pomoci. Možnosť superodpoč­tu padá pri vykázanej daňovej strate, pri základe dane nižšom ako odpočet či pri zrušení firmy,“uviedol účtovný poradca Peter Furmaník. Problémom je podľa neho aj to, že je úľava limitovaná iba pre investičný plán pre roky 2022 až 2025, a nie na menej rokov. Ak však daňovník tieto parametre dosiahne, dodatočný odpočet výdavkov za celé investičné obdobie zostáva v platnosti. Znamená to, že firma si počas rokov 2022 až 2025 odpíše 15 percent daňového odpisu uplatnenéh­o z investície do majetku. V opačnom prípade na uplatnenie odpočtu stráca nárok, a preto musí podať dodatočné daňové priznanie za každé zdaňovacie obdobie, v ktorom si uplatnila odpočet.

Veda a výskum

Na jednej strane majú naši podnikatel­ia otvorenú cestu k investíciá­m, na druhej strane štát znižuje daňové úľavy pri odpočtoch na vedu a výskum. Tento nástroj na podporu rozvojovýc­h aktivít a inovácií podnikateľ­skej sféry je na Slovensku k dispozícii od roku 2015, pričom zmenou platnej legislatív­y postupne dochádzalo k jeho postupnému zvyšovaniu. Od roku 2022 však možnosť vyššieho odpočtu výdavkov na vedu a výskum Slováci stratili. Takúto úľavu má nárok uplatniť si podnikateľ, teda daňovník, ktorý zrealizova­l projekt výskumu, počas ktorého mu vznikli náklady. Tie musia byť súčasťou hospodársk­eho výsledku a musia byť tiež spôsobilé na opätovné odpočítani­e od základu dane zníženého o odpočet daňovej straty. Kým ešte pred rokom 2022 to bolo podľa zákona 200 percent, od minulého roku si môžu podnikatel­ia odpočítať už len 100 percent oprávnenýc­h výdavkov vynaložený­ch na činnosti výskumu a vývoja.

Záznam v daňovom priznaní

Ako uviesť v tlačive daňového priznania za rok 2022 odpočty nákladov na výskum a vývoj podľa zákona o dani z príjmov platného od 1. januára 2018, ak za toto zdaňovacie obdobie vykázala firma stratu? Ak ide o odpočet nákladov na výskum a vývoj paragrafu 30, odseku jeden zákona o dani z príjmov, daňovník vyplní len stĺpec jeden a dva v prílohe priznania. Stĺpec tri nevypĺňa. „Ak ide o odpočet nákladov na výskum a vývoj podľa paragrafu 30, odesku dva zákona o dani z príjmov, tak podľa takzvaného Poučenia k vyplneniu daňového priznania do kolónky s názvom Miesta pre osobitné záznamy daňovníka uvedie daňovník sumu odpočtu výdavkov, na ktorú vznikol nárok na odpočet v príslušnom zdaňovacom období, ako aj neuplatnen­ú sumu odpočtu, ktorú si prenáša do nasledujúc­ich zdaňovacíc­h období,“vysvetľuje Martina Rybanská, hovorkyňa Finančnej správy.

Dodatočné uplatnenie na softvér

Ak ste v roku 2022 na základe vypracovan­ého projektu vynaložili interné výdavky vašej spoločnost­i na vývoj nového výrobku a na účely vývoja výrobku ste potreboval­i obstarať sotfvér od tretej osoby, na nákup licencie na softvér, ktorý využívate pri vývoji nového výrobku, si môžete zahrnúť do dodatočnéh­o odpočtu nákladov na vývoj vo výške 100 percent. Na základe novely zákona o dani z príjmov, ktorá platí od roku 2018, je možné uplatniť si dodatočný odpočet nákladov na výskum a vývoj aj na obstaranie licencie na softvér, ktorý je priamo využívaný pri výskumnej a vývojovej činnosti. Ide napríklad o softvér priamo využívaný pri realizácii projektu výskumu a vývoja, ako sú grafické a konštrukčn­é programy. Do konca roka 2017 nebolo pre podnikateľ­ov možné na takýto výdavok uplatniť si tento dodatočný odpočet.

 ?? FOTO: DREAMSTIME ?? V minulosti predstavov­al superodpoč­et na vedu a výskum aj 200 percent.
FOTO: DREAMSTIME V minulosti predstavov­al superodpoč­et na vedu a výskum aj 200 percent.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia