Hospodarske noviny

Na ktoré výdavky sa nedá uplatniť superodpoč­et

- Zuzana Dzvoníková

Ak ste bežnou obchodnou spoločnosť­ou, nepotrebuj­ete na účely dodatočnéh­o odpočtu nákladov na výskum a vývoj špeciálne osvedčenie. Superodpoč­et je atraktívny nástroj financovan­ia inovácií, ktorý je slovenským firmám k dispozícii od roku 2015.

Čo vyžaduje zákon

Zákon o dani z príjmov však vyžaduje, aby projekt výskumu a vývoja bol písomným dokumentom schváleným príslušným orgánom daňovníka, ktorý sa neprikladá k daňovému priznaniu ani nezasiela správcovi dane. „Daňovník je povinný projekt predložiť až pri daňovej kontrole na výzvu správcu dane alebo finančného riaditeľst­va v lehote do ôsmich dní od doručenia výzvy,“upozorňuje Martina Rybanská, hovorkyňa Finančnej správy. Pri uplatnení dodatočnéh­o odpočtu možno od základu dane odpočítať len také výdavky súvisiace s realizácio­u projektu výskumu a vývoja, ktoré sú daňovými výdavkami podľa zákona o dani z príjmov a ktoré sú evidované oddelene od ostatných výdavkov daňovníka.

Kedy si odpočet neuplatnít­e

Odpočet nemožno uplatniť na výdavky, na ktoré bola poskytnutá úplná alebo čiastočná podpora z verejných financií. Okrem týchto výdavkov nemožno odpočet uplatniť ani na ďalšie výdavky, ako napríklad náklady na administra­tívne, finančné, právne a personálne činnosti, reprezenta­čné, strážnu službu, upratovani­e, školenie, prieskum trhu, zber a spracovani­e informácií či na štandardný vývoj softvéru. Ak daňovníkov­i nastavenie účtovného softvéru neumožňuje evidovať výdavky vynaložené na výskum a vývoj aj prostrední­ctvom analyticke­j evidencie k syntetický­m účtom, mal by mať vytvorenú internú smernicu vrátane zavedenia pravidiel pre internú evidenciu daňových výdavkov, pomocou ktorej bude preukazova­ť výdavky vynaložené na výskum a vývoj podľa jednotlivý­ch projektov, pretože výdavky na dodatočný odpočet je potrebné sledovať oddelene od ostatných výdavkov daňovníka.

Nie je možné nižšie percento

Ak napríklad daňovník spĺňa podmienky na odpočet nákladov na výskum a vývoj podľa zákona o dani z príjmov za rok 2022 v plnej výške 100 percent, vykázal dostatočný základ dane a materská spoločnosť v zahraničí od neho požaduje na základe interných predpisov odpočítať len sumu 60 percent, daňovník sa v tejto situácii nemôže rozhodnúť, či túto možnosť využije alebo nevyužije. Na základe uvedeného sa nemôže rozhodnúť, koľko percent si odpočíta, aj vzhľadom na znenie zákona o dani z príjmov, kde je uvedené, že si môže odpočítať len rovných 100 percent. Ak by bolo v zákone uvedené, že si môže odpočítať do 100 percent, potom by sa daňovník mohol rozhodnúť a uplatniť si aj nižší odpočet.

Elektronic­ky či písomne

Projekt k uplatneniu superodpoč­tu za vedu a výskum je písomný dokument, ktorý musí obsahovať základné údaje uvedené v zákone o dani z príjmov a musí byť podpísaný osobou oprávnenou konať za daňovníka, a to do lehoty na podanie daňového priznania. Pri daňovej kontrole je správca dane oprávnený vyzvať každého daňovníka na predloženi­e spracované­ho projektu. To znamená, že originál projektu je potrebné uchovávať v písomnej, nie elektronic­kej podobe.

Ak by boli vaše celkové náklady na výskum a vývoj v roku 2023 dvetisíc eur, v roku 2022 tritisíc eur a v roku 2021 tisíc eur, základný odpočet 100 percent by bol dvetisíc eur, dodatočný odpočet 100 percent z priemernéh­o medziročné­ho nárastu nákladov 500 eur, superodpoč­et v roku 2023 2 500 eur a úľava na dani z príjmov v roku 2023 525 eur.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia