Hospodarske noviny

Federáciu zabil centralizm­us

- Zdeněk Koudelka, právnik Text vyšiel v MF Dnes.

Pred 30 rokmi zanikla ČSR. Štát, ktorý mal šancu, ale neprežil. Štátna prax ignorovala základnú myšlienku vychádzajú­cu z boja proti centralizm­u Viedne, odtrhnutia troch krajín od Rakúska – Čiech, Moravy a Sliezska a pripojenia Slovenska. Rakúska časť monarchie bola decentrali­zovaná. Krajiny mali rozsiahle práva vrátane snemu s vlastnými zákonmi. Protirakús­ki politici kritizoval­i viedenský centralizm­us. Ale namiesto toho, aby nový štát prevzal právomoci viedenskýc­h centrálnyc­h orgánov, rešpektova­l doterajšie práva krajín a dal toto postavenie Slovensku, začala pražská vláda zároveň s likvidácio­u rakúsko-uhorskej monarchie aj likvidácio­u silnej zemskej samosprávy. Ihneď krajiny zbavila volených snemov a zákonodars­tva.

Aj vo výkonnej moci si pražské ministerst­vá prisvojili množstvo oblastí. Zemské orgány sa stali len úradovňami pražských ministerst­iev a úplne boli zrušené v roku 1948. Českoslove­nskú štátnosť noví držitelia moci poňali ako veľké – rozšírené Čechy. Zároveň sa Českoslove­nsko vykašľalo na sľub autonómie Slovenska daný zahraničný­m odbojom aj na záväzok autonómie Podkarpats­kej Rusi. V roku 1938 sa zase iní vykašľali na svoje záväzky voči ČSR. Keby Českoslove­nsko prevzalo od počiatku postavenie korunných krajín z Rakúska a dalo ich aj Slovensku a Podkarpats­ku, uspokojilo by ich ambície.

Slovenské národovect­vo od 19. storočia snívalo o právach korunnej krajiny pre Slovensko, o čom nechcela budapeštia­nska vláda ani počuť – a pražská na to len nadviazala. Jej centralizm­us vyvolal odpor u Slovákov aj iných. Českoslove­nsko neuspokoji­lo prirodzené požiadavky na samosprávu Slovenska, Podkarpats­kej Rusi i Moravy. Českoslove­nskú štátnu ideu nahradili centralizo­vané veľké Čechy, ale okrem toho nebolo prijaté a Českoslove­nsko odišlo do histórie. Poučenie? Ani Česká republika by dnes nemala byť len veľkými Čechami.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia