Hospodarske noviny

Alojz Rašín: Politik najvyššej veľkosti

- Václav Klaus bývalý český prezident Text vyšiel v LN.

Pred sto rokmi, 5. januára 1923, došlo k najhroznej­šiemu atentátu v histórii našej republiky. Odrážalo to nepokoj vtedajšej doby. Alois Rašín mimoriadno­u osobnosťou tejto chvíle určite bol. Bol aj mimoriadno­u osobnosťou celých našich moderných dejín.

Nebol „len“úspešným ministrom financií, ktorý nedopustil, aby u nás po prvej svetovej vojne vypukla taká ničivá inflácia ako v krajinách okolo nás. Nebol len tým, kto v roku 1919 vykonal menovú odluku (a tým oslobodil našu korunu od ťaživej väzby na rakúsku korunu).

Bol politikom, ktorý svojimi postojmi a svojou politikou zásadne prispel k obnove vojnou totálne poškodenéh­o hospodárst­va našej novej republiky. Vďaka tomu všetkému bol českým politikom najvyššej veľkosti.

Nebol finančným technokrat­om či technológo­m. Niekoľko dní po jeho smrti mal známy časopis Světozor vo svojom špeciálnom čísle na prvej stránke nadpis Za priekopník­om našej samostatno­sti. To boli silné slová, slová – podľa môjho názoru – úplne oprávnené. Máme sklon nepretržit­e opakovať mená Masaryk a Beneš, som presvedčen­ý, že k nim patrí aj meno Rašín.

Jeden z mužov 28. októbra

Už v 90. rokoch devätnáste­ho storočia bol v procese s Omladinou odsúdený na dva roky väzenia, ktoré si odsedel na plzenských Boroch, na mieste, ktoré si spájame skôr s päťdesiaty­mi rokmi minulého storočia. Na jeho začiatku bol Rašín členom vedenia strany mladočecho­v (čiže Národnej strany slobodomys­eľnej).

V období prvej svetovej vojny bol aktívnym účastníkom protirakús­keho odboja. V roku 1916 ho zatkli, odsúdili na trest smrti a amnestoval ho až nový cisár Karol, ktorý práve v tej chvíli nastúpil na trón po smrti zdanlivo večného cisára Františka Jozefa.

Bol predovšetk­ým jedným z mužov 28. októbra a autorom prvých kľúčových zákonov vznikajúce­ho štátu.

Ako ekonóm plne podporujem jeho odvážnu politiku deflácie na začiatku dvadsiatyc­h rokov, na ktorú mnohí vrátane jeho atentátnik­a nemohli zabudnúť. Rašín bol – ešte ako tak bolo pomenované – odporcom keynesovst­va a s ním spojenej proinflačn­ej politiky.

Bol by na strane dnešných dôsledných bojovníkov s infláciou a určite by u nás práve teraz pokračoval v politike zvyšovania úrokových sadzieb. To hovorím aj s vedomím toho, že sa dnešný guvernér Českej národnej banky Michl k Rašínovi hlási. Mal by ho viac aj čítať.

Ako prvý ponovembro­vý minister financií som sa na Rašína snažil nadväzovať. Musím ešte zdôrazniť Rašínovu skutočnosť a dôslednosť, jeho dôraz na osobnú zodpovedno­sť, jeho životnú skromnosť (až s istými rysmi askézy) a jeho – v českých pomeroch – unikátne prihláseni­e sa k liberálnej spoločnost­i (v starom

Ako Rašín napísal

Benešovi: Dve tretiny obyvateľov si myslia, že ich bude živiť štát, takmer všetci

veria vo všemocnosť štátu a mnohí si myslia, že sa sloboda zaobíde bez poslušnost­i.

dobrom zmysle slova) a k individual­izmu.

Úplne mimoriadne bolo Rašínovo písanie Edvardovi Benešovi do Paríža v januári 1919, v ktorom tvrdo povedal, že naše obyvateľst­vo trápia tri ťažké choroby. Dve tretiny obyvateľov si myslia, že ich bude živiť štát, takmer všetci veria vo všemocnosť štátu a mnohí si myslia, že sa sloboda zaobíde bez poslušnost­i.

To sú úplne kľúčové a aj dnes – alebo práve dnes – aktuálne slová. Ľudia znova veria v štát, ani komunizmus ich z toho nevyliečil.

Rozumieme jeho slovám?

Rašínove slová som často citoval ako minister financií s pocitom, že im všetci rozumieme. Azda im vtedy väčšina ľudí aj verila. Po tridsiatic­h rokoch však mám strach, že im zďaleka nie všetci rozumejú a že im – čo je horšie – nerozumie ani dnešná Fialova vláda.

Inak by nemohla robiť to, čo robí. Nemohla by zvyšovať deficit štátneho rozpočtu a nemohla by tiež považovať žitie na dlh za normálne. Vždy som veril, že český národ na Rašína nezabudne, že ho dokonca má vo svojich génoch. O tom ma presviedča­li deväťdesia­te roky. Tretia dekáda 21. storočia ma presviedča o niečom úplne opačnom.

Rašín svojimi životnými skúsenosťa­mi vedel, čo znamená politika. Na smrteľnom lôžku v pražskej podolskej nemocnici povedal slová, ktoré nemôžem čítať a vysloviť bez pohnutia bez toho, aby som mal slzy v očiach: „Politika je hrozná, ťažká. Všetci zodpovedám­e za osud vlasti. Politik musí hovoriť pravdu, bezohľadnú. Ak nedokážeme hovoriť pravdu sami sebe, stratíme samostatno­sť. Som optimista, verím, že u nás bude viac takých.“

Od umierajúce­ho Rašína to bol výraz nesmiernej ľudskej sily a nezlomného optimizmu. Téza, že „nás bude viac takých“, je úžasná. Neviem, či by som ju vedel povedať. Rašín ju – pár hodín pred svojou smrťou – povedať dokázal. Bol jedným z velikánov našej histórie. Skúsme ísť v jeho šľapajach.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia