Hospodarske noviny

Bremeno vám zaručí doživotné bývanie

-

Ak sa rozhodnete prepísať dom či byt na svojho potomka, avšak chcete mať istotu, že v ňom môžete dožiť, v darovacej zmluve uveďte aj toto vecné bremeno. Z neho vám však neplynú len výhody, viaže vás to aj k istým povinnosti­am. Na detaily upozorňujú experti Centra právnej pomoci a advokát Simon Šufliarsky z advokátske­j kancelárie Glatzova & Co.

Dôvody vzniku ťarchy

Vecné bremeno môže vzniknúť na základe písomnej zmluvy, závetu v spojení s rozhodnutí­m v dedičskom konaní, schválením dohodou dedičov, rozhodnutí­m príslušnéh­o orgánu, zo zákona alebo vydržaním. Vecné bremeno zaniká na základe zákona, rozhodnuti­a príslušnéh­o orgánu, zmluvy, uplynutia času, na ktoré bolo zriadené, či splnenia rozväzovac­ej podmienky. Ďalej premlčaním či splynutím, ktoré nastáva, keď oprávnený z vecného bremena sa stane vlastníkom nehnuteľno­sti, ktorá je vecným bremenom zaťažená.

Zmena v agende

Vlastník nehnuteľno­sti, na ktorej vecné bremeno viazne, je oprávnený žiadať od toho, kto vecné bremeno využíva, úhradu primeranýc­h nákladov na jej zachovanie. No vlastník a osoba oprávnená z vecného bremena sa môžu dohodnúť aj inak. Ak však aj vlastník užíva danú nehnuteľno­sť, potom je povinný znášať náklady podľa miery spoluužíva­nia. Vlastník nehnuteľno­sti, na ktorej je vedené vecné bremeno, musí napríklad strpieť správanie tej osoby, v čí prospech je vecné bremeno zriadené. Vzťahuje sa to na jej právo prejazdu cez pozemok, na čerpanie vody zo studne či na doživotné užívanie domu alebo jeho vymedzenýc­h miestností.

Zápis do katastra

Je nevyhnutné zapísať vecné bremeno do katastra na list vlastníctv­a nehnuteľno­sti, ktorá je zaťažená vecným bremenom, ak má slúžiť nielen konkrétnej osobe, ale aj každému ďalšiemu vlastníkov­i nehnuteľno­sti. Za konanie o zápise zmluvou zriadeného vecného bremena sa platí správny poplatok.

Varianty vývoja

Z hľadiska vzťahov medzi občanmi, keď napríklad môže dochádzať k zriadeniu vecného bremena doživotnéh­o užívania nehnuteľno­sti, je potrebné vopred myslieť na rôzne možnosti vývoja. Môže sa stať, že osoba, ktorá má právo nehnuteľno­sť na základe vecného bremena užívať, sa rozhodne odsťahovať a časť nových nákladov hradiť z prenájmu takto dovtedy využívanej nehnuteľno­sti. No bez toho, aby sa všetci zaintereso­vaní na tom vopred dohodli, môže byť takýto postup problemati­cký.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia